Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 8 perc

Kutya-macska barátságban vannak… ezt általában a nem túl jó emberi kapcsolatokra szoktuk röviden mondani, amolyan mindenki által ismert kiszólással. Vajon tényleg kibékíthetetlen kapcsolat van a kutyák és a macskák vagy tovább megyek macskák és macskák, és más egy területen egymás mellett rövid vagy hosszabb ideig élni kényszerülő állatok között? Kinek és mi a dolga abban, hogy ez az egymás mellett élés békéssé váljon és a barátkozási folyamat viszonylag zökkenőmentes legyen? Erről kérdeztem az országosan ismert állatvédőt, Botka Tímeát.

– Tényleg nem szeretik egymást a kutyák és a macskák? Békét tudnak kötni egymással, látható a portádon, hogy alakulhat ez jól is… Neked hogyan sikerült ez?

– Én ezt megcáfolom. Azt gondolom először nekünk kell akarni, hogy szeressék egymást. Ha „szerelem” nem is köttetik közöttük, legalább elviseljék egymást. Az együttéléskor sok tényező szerepel, pl. az állatok érzelmi kötődése, habitusa, fajtajellegéből adódó viselkedése, toleranciája. Mondhatnánk azt, ezek mind emberi viselkedések, érzelmi megnyilvánulások. De az állatok is mindezzel az érzelemvilággal, öröklött, magukkal hozott viselkedésformával rendelkeznek. Nálam is van olyan kutyus, aki világ életében nem szerette a cicákat. Egy légtérben nem lakott cicával, de magával hozta a cicák iránti „nem szeretem” viselkedést.

Az állatok között is létezik intelligencia. Selyem cicám az „ujja köré” csavarta a nálam lévő kutyákat. Nagy képessége van ahhoz, hogy kiismerje a kutyáim viselkedését. Láttam sokszor, figyelte őket. Sokszor óvatosan közelítette meg őket, de a magabiztosságát mindig kimutatta. Ez lehet a titka Selyemnek és azoknak a cicáknak, akik „urak” lettek a kutyák között.  Képes  haláli nyugalommal befeküdni a mellé a kutya mellé, akire én azt mondtam volna „Selyem, ne tedd!”. Ahogy elhelyezkedett vagy megközelítette a kiszemelt kutya „áldozatát” hangosan dorombolt. Azt gondolom ez „jel” lehet a kutyák számára is, hogy az a cica barát.

De nem csak kutyák és cicák között láthatunk egy életre szóló barátságot vagy utálatot. Selyemnek a szomszéd cica a legjobb haverja. Sokszor hívta Selyem Bocit enni vagy játszani. De olyan is előfordult nem egyszer, hogy Selyem aludt, Boci pedig jött hozzá és felébresztette, hogy együtt napozzanak vagy játszanak.

Kökénykamilla Selyem érkezése után 1 évre került hozzám. Selyem nem fogadta el Kökényt. Amikor azt gondolta nem látom próbálta űzni őt. A végén belenyugodott, hogy Kökény itt él velünk, de soha nem hívták játszani, nem vették be a csapatukba Bocival.

Kökény nem kezdeményezi a kutyákkal való kapcsolatot. Ha átviszem a kölykökhöz, látom elfekszik, dorombol nekik, és azt hiszem csak azért nem kergetik őt, mert megszokták már a cicák közelségét a kölykeim.

– Az embernek hol a szerepe a békekötési folyamatban?

– A legnagyobb szerepe az embernek van ebben. Ha harmóniát, biztonságot, nyugalmat termetek magam körül, azt gyorsan átveszi a környezet. Az állatoknak a legkifinomultabb a „radarja”. Érzik mindezt és a viselkedésükben hamar  megmutatkozik. Ha nincs fenyítés, hanem tanítás van, aminek az eszköze a szeretet, azt gyorsan megszokják, átveszik és egymás felé is így viszonyulnak. Én folyamatosan beszélek a kölykeimhez. Hiszem, hogy értik.

– Tanítható-e az embereknek az állatok közötti békés egymás mellett élés lépéseinek kialakítása?

– Igen. De ezt gyerekkorban kell kezdeni. Mondok egy példát. Egy testvérpár között 6 év a korkülönbség. Egyforma törődést, szeretetet kaptak a szüleiktől. A nagyobbik gyermek falun, családi házban élt. Körbe vették kutyák, cicák. A másik testvér már városban, panelban született. Mindkét gyermek szereti az állatokat. De az, aki az állatok társaságában, napi rendszerességgel élt, lelkileg sokkal közelebb került az állatokhoz. Felnőtt korában az életét úgy alakította, hogy több mentett állata van. Életformát is váltott. Először vega majd vegán lett.

Nagyon sokat jelent, hogy a gyermek milyen közegben él. Mit lát és mit érzékeltetnek vele a kiszolgáltatottakkal kapcsolatban. Sajnos a falun élő kutyát még mindig a ház tartozékának gondolják. Ha elpusztul a láncon vegetáló állat, másnap ott a következő. Persze csak kölyökkutya kerülhet a portára. Azzal a  jelszóval „a gyerekkel együtt nőjön fel”. Nem fogadnak örökbe szervezetektől. Sokszor pénzt sem adnak értük. Ezért ezek a kölyökállatok nem kapják meg a megfelelő oltásokat, a féregtelenítést, a jogszabályban előírt egyedi azonosítót, a mikrochipet.

Nem gondolnak abba bele ezek a gazdák, hogy saját, gyermekük és a kutya egészségét is veszélyeztetik ezzel. Sőt jogszabályt is megsértik.

– Az állatvédő szervezeteknek vannak-e ilyesmi tréningjei, tanácsadásai?

– Sokszor mentünk ovikba, iskolába kutyákkal. Minden oldalról pozitív visszacsengésű volt a látogatás. Amikor még  egyesületi színekben mentettem az állatokat, sok megkeresést kaptunk, amit boldogan fogadtunk el. Persze ezek a látogatásaink ingyenesek voltak. Csak egészséges, minden élethelyzetre pozitívan reagáló, nyugodt kutyákat vittünk, akik vagy kistestű vagy középméretűek voltak. A nagy kutya félelmet kelthet egy olyan gyermekben, aki amúgy is tart az állatoktól.

A szín sem mindegy. Mert a fekete kutyák felé sokan félelemmel tekintenek. Az is igaz, hogy később ugyanazokhoz a gyerekekhez vittünk nagyobb méretű, illetve fekete színű kutyákat is. Csak el kellett minden gyereknél érnünk a bizalmat. Amíg ez úgymond újdonság volt, voltak időszakok, hogy hetente jártunk. Sajnos mára ezek a felkérések teljesen megszűntek. Ezt látom országosan.

Szerettük volna, ha a tantervbe bekerül az állatok tartása. De elnézést mindenkitől, nem biztos, hogy egy olyan tanár, aki láncon tartja otthon a kutyáját, aki fél tőlük, vagy egyszerűen nem szereti a társállatokat, az hitelesen fogja átadni az állatok szeretetét, az állatokkal való felelős gondolkodást, tartást a gyerekeknek.

– Az egri „Vidám Mancsok” Egyesület hogy van mostanában?

– 10 éve alapítottuk a Vidám Mancsok Egyesületet. 4 éve lemondtam az elnöki tisztségről és civilként folytatom az állatmentést. Az egyesülettel a baráti viszonyunk megmaradt. Kölcsönösen segítjük egymás munkáját, a hivatalos eljárások lebonyolítását még mindig én intézem. Az egyesület ideiglenes otthona megszűnt, de az állatmentés természetesen nem. Csak halkabban dolgoznak és a hely kapacitásuk miatt kevesebb állatnak tudnak helyet biztosítani. Állatot tartó rászoruló családoknak ugyanúgy segítenek, pl. élelemmel, orvosi ellátásban. Szívesen részt vesznek rendezvényeken, ahol a felelős állattartásról tarthatnak előadást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Több szervezet szabadidős rendezvényéhez is kapcsolódnak, ahol az állatokkal meg lehet jelenni.

– Hogy áll az állatvédelem ügye? Történtek megnyugtató előrelépések az általad oly sokszor szorgalmazott törvénykezésben?

– Sajnos nem. Ez sajnos csak egy maroknyi ember szívügye. Viszont ez az állatok jobb létét, az életét, a védelmét, az ellenük agresszíven fellépő emberek büntetését segítené. Bármelyik állatvédelmi oldalra rámennek az állatbarátok mély hallgatás van arról a társasállatok felé irányuló kegyetlenkedések miért nem büntethetőek. Csak azt látni az emberek a hatóságokat szidják, a bírák felé rázzák az öklüket miközben a hatóságokat az állatvédők nem szeretik dolgoztatni. Egyszerűbb számukra egy lemondatásit megíratni, vagy egy pizzát kivinni.

De ezzel sokra nem mennek. Mert nincs arra senkinek kapacitása, hogy visszajárjon ellenőrizni. Sokszor előfordul holnap már ott a következő állat annál a gazdánál. Ezt én úgy hívom csöbörből vödörbe „mentés”. A mentés szót ironikusan értettem. Az állatok jogilag több besorolásban vannak. A társállatok – kutya cica – „dologként” szerepel a magyar jogszabályokban. Dolgot lehet birtokolni, de élőlényt nem. Az lenne a legfontosabb, ha a társállatok jogi státusza megváltozna.

Ma Magyarországon csak akkor kap a hatóság által bizonyítottan állatkínzásért letöltendő büntetést valaki, ha van egy folyamatban lévő felfüggesztett büntetése. Amúgy, ha ez nincs, csak pénzbírságot vagy jobb esetben  felfüggesztett büntetés szabható ki az elkövetőre. Az egyik, hogy az előbb említett, párunk által kidolgozott jogszabály módosítást végre valamelyik párt fontosnak tartsa és a  kormány elé vigye. Mert van pár képviselő, akik ugyan az állatvédelmet most meglovagolták, ezzel népszerűséget kaptak, de a legfontosabb változtatásról hallani sem akarnak.

Fontosnak tartom, hogy a  jogszabályokat ugyan úgy az állatvédők is alkalmazzák és ne csak az állattartóktól várják el. Fontos lenne, hogy tudják mikor történt állatkínzás és mikor felelőtlen állattartás, és melyik esethez melyik hivatalos szerveket értesítsék. Ha a szervek látják a bejelentő képben van, nem fogják leráznia vizsgálatot lefolytatják. Az állatvédőknek képzést kellene tartani. Nem csak a jogból, hanem maga az állat anatómiájáról és egyes betegségek utáni lábadozási eljárásról kellene képzést tartani számukra.

Van még pár érvényben lévő jogszabály, amire a hivataloknak is fel kell hívnunk a figyelmét, amit nem alkalmaznak. Ha ez sikerülne az ebrendészeti telepeken 14 napos karanténidejüket töltő állatoknak is időt nyernénk.

Sajnos sokan az állatok nyomorát saját anyagi  gyarapodásukra használják fel. Az emberek pedig annyira tudatlanok, hiszékenyek, hogy nem gondolkoznak, csak utalnak. Ezért buli a nagyszámú külföldre „gazdásítás”, aminek a 80%-ról soha többet semmit nem hallunk. Van olyan szervezet, amelyik a keverékeket itthon a fajtatisztákat csak külföldi oldalakon hirdetik. Sajnos nagy szervezetekről van szó.

– Mik a mostani fontos teendők, amikben elkötelezett állatvédőként részt veszel?

– Én most civilķént 13 állatot gondozok. Velünk élnek bent a lakásban. Három kutya kivételével ők saját mentéseim. 3 kutyus gazdija meghalt. Létrehoztam egy facebook oldalt, ahol a kutyáim mindennapjait lehet soron követni képek és videók formájában. Itt a beszélgetéskor is többször kölyköknek neveztem a nálam lévő kutyusokat. Ez azért van mert sokszor olyan érzésem van, mint aki oviban él. Kutyaoviban. Ezeknek a kutyáknak a többsége beteg, idős. Az is látható milyen készítményeket kapnak, mit esznek, hogy élnek. Az oldal neve Kölykök édes otthona.

Nekem minden élőlény egyforma. Nincs különbség kutya, delfin vagy malacka. Ezért kb. 18 éve vega életformát választottam, 1 éve vagyok vegán. Azt hittem a vegán életforma sokkal nehezebb, mint a húsmentes étkezés. Ha tudtam volna, hogy nem így, van már rég belevágtam volna. Az interneten sok recept van. A facebook oldalon is több vegán oldal található, ahol megosztjuk. mit hol lehet kapni, mi az akciós és a recepteket.

Azt láttam, sokan számomra összeegyeztethetetlen élelmiszereket tesznek a tányérjukra és ez a napi étkezésük. Sokan egy egyszerű főzeléket nem tudnak elkészíteni. Talán ez azért van, mert a nagyanyáinktól konyhából öröklött főzés a vegán életformával megszakadt.

Az elején én is képekkel, videókkal próbáltam „megtéríteni” az ismerőseimet az oldalamon. Először páran még írtak hozzá, de utána rá kellett jönnöm, áttekertek ezeken a posztjaimon. Akkor döntöttem el, hogy megosztom azt, amit főzök. Ugyanúgy készítek sztrapacskát, gulyáslevest, sütiket. Csak az állati termékeket cserélem le. Mára tudom, melyik üzletben, mit, hol találok. Sokkal rövidebb a vásárlási időm. Olcsóbban is jövök ki. Közben gyümölcsöt, zöldséget. rostokat viszek be a szervezetembe, ami mindezt meghálálja.

Létrehoztam egy facebook oldalt, ahol a napi főtt ételeimet osztom meg azokkal, akik  követnek. Nagyon élvezem már a sütést-főzést. Annyira berögzült már, mit, mivel helyettesítek. Imádom az új ízeket, recepteket. Legnagyobb meglepetést talán a tökfélékből készíthető egyszerű csokikrém okozott számomra, ami kimaradhatatlan, ha csokis sütit készítek. Ha kíváncsiak, mit főzök, mit, mivel helyettesítek, keressék fel az Élet=Vegan oldalamat. Mottóm „tudod, csak egy kicsit kell arrébb nyúlni a polcon Vegan”.

– Végezetül, mi az életigenlésed röviden, Timi?

– A becsület, az ember lelke a legfontosabb. Tudni kell szeretni és szeretetet fogadni. Meghallani a némák hangját és a rászorulók felé a segítségnyújtás útját megtalálni. Ha így élünk, utolsó óráinkban nem kell szégyenkeznünk se magunk se azok előtt, akik számunkra mindig fontosak voltak.

**                    **                    **

Legyél a kölykök Mikulása vagy Jézuskája!
Nagyon várják, hogy a kiscsizmájukba küldjél jutalomfalatokat és rágcsit a 3328 Egerszólát, Petőfi u. 18. címre. Karácsony közeledtével a „Kölykök édes otthona” facebook-csoportban közzéteszünk egy felhívást, ahol a jószívű állatbarátok meglephetik adományukkal a kölyköket és a Vidám Mancsok Egyesület kutyáit.
K&H Bank 10401141-50526749-68541006

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts