Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A C-vitaminnak kiemelkedő jelentősége van az emberi egészség szempontjából. Ez egy antioxidáns vitamin, amely nem csupán a szív- és érrendszeri egészségre van kedvező hatással, de az immunrendszer védelmét is el tudja látni.

Az érrendszer

Amennyiben nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, úgy akár érelmeszesedés is kialakulhat. Az érelmeszesedés azért alakul ki, mert sérülések keletkeznek az erek, az artériák falán, illetve plakkok is képződnek. Az erek nem megfelelő állapota pedig szív- és érrendszeri betegséget okozhat. Ezt még tetézheti, ha a szervezet nem jut elegendő C-vitaminhoz sem. Azonban a megfelelő mennyiségű C-vitamin-pótlás elősegíti az erek regenerációját.

Az antioxidánsok szerepe

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, egy antioxidáns vitamin. Az antioxidánsok eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben, és védelmet jelenthetnek az oxidatív stresszel szemben. Az oxidatív stressz okozója lehet a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a légszennyezettség és még a stressz is.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Nagy mennyiségben fogyasztva sem kell tartanunk mellékhatásoktól, hiszen a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a vitaminokat mindig csak a saját igényeknek megfelelően és mértékkel szabad csak fogyasztani, hiszen a jóból is megárt a sok.

A C-vitamin remek immunerősítő

Nem hiába javasolják azt a szakemberek, orvosok, gyógyszerészek, hogy a téli influenzaszezonban fogyasszunk nagyobb dózisú C-vitamint, vagy C-vitamint tartalmazó gyógynövényeket – ilyen a bíbor kasvirág és a fokhagyma –, mert ez a vitamin segítséget nyújt az immunvédelemben, javítja az immunfunkciókat. Ha ennek ellenére is megfázunk vagy influenzásak leszünk, akkor a betegség tünetei nem lesznek olyan erősek, illetve a betegség lefolyása sokkal gyorsabb lesz.

A C-vitamin és a forrásai

Miben található sok-sok C-vitamin? A C-vitamin gazdag forrásai a következők: citrusfélék – mint narancs, grépfrút, lime, citrom –, de a paprika, a paradicsom, a kivi, a homoktövis és a brokkoli is sokat tartalmaz belőle, így a legtöbb zöldség és gyümölcs is tartalmazza ezt a vitamint.

Nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükség, dohányzás, alkohol- és gyógyszerfogyasztás esetén, és ha mindennap ki vagyunk téve a környezeti toxinoknak.

Forrás: fitneszguru.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts