Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert. A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.

Kiváló méregtelenítő

A cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan „diétás rostot” tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, és mindent mozgásban tartani. A cékla rostjai nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő mechanizmusait is.

Így fogyasszuk

Például a cékla- és a répadzsúsz a máj és a vastagbél tisztítására is jó. Íme egy recept 2-4 személyre:

  • 3 organikus sárgarépa (hámozva, mosva)
  • 1 organikus cékla (hámozva, mosva)
  • 2 organikus piros alma (hámozva, mosva)
  • 6 organikus kellevél
  • 1/2 hüvelyknyi gyömbér
  • 1/2 organikus citrom, hámozott

Ha nem kapunk bionövényt, a hagyományos, boltban vagy zöldségesnél kapható változat is megteszi. Ha nincs kéznél gyümölcscentrifuga, akkor egy turmixgép is megteszi egy-két csésze víz hozzáadásával. Az összes hozzávalót tegyük a készülékbe és turmixoljuk le vagy préseljük ki a levét. Ha centrifugával készült a dzsúsz, akkor kanállal jól keverjük össze. A turmixolt változatnál teaszűrőn át kell szűrni a levet, majd kanállal összekeverni. Egy kevés jéggel érdemes kínálni, a maradékot pedig lezárható műanyag edényben tárolni a hűtőben.

Felturbózza az anyagcserét

A cékla valósággal felturbózza az anyagcserét. Megnöveli a vérben a nitrogén-oxid szintjét, ami javítja a vér áramlását. Mivel pedig a jobb véráram segíti az agyműködést, a céklalé kétségtelenül az okosak itala.

Az időseknek is hasznos

Egy tanulmányban agyi képalkotó technológiával megvizsgálták a résztvevők agyműködését a cékladzsúsz fogyasztása előtt és után. A vizsgálatok a véráram megnövekedését mutatták ki az agy fehérállományában és a homloklebenyben, azaz egy olyan részén az agynak, amely a demenciában szenvedőknél szokott károsodni. Ezért a cékla fogyasztása az időseknél is kedvező hatású.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts