OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cikóriát már a régebbi korokban is előszeretettel használták májproblémák orvoslására. Az ókori rómaiak a vér tisztítására alkalmazták a gyógynövényt. Manapság pedig nagyon sokan kávéalternatívaként használják, hiszen a cikória nem tartalmaz koffeint, így nagyon egészséges.

A cikória közvetlenül nyújt funkcionális támogatást a máj megfelelő működéséhez. A cikória gyökere növeli az epe áramlását, amely elősegíti a megfelelő emésztést. Mivel az epe segíti a zsírok lebontását, így segíti a vér összetételének optimalizálását, így érdemes mindazoknak megfontolni ennek a gyógynövénynek a fogyasztását, akik az epe és a máj egészségét szeretnék fenntartani.

A cikória gyökere inulint tartalmaz, egy olyan oldható rostot, amely az emésztőrendszer megfelelő működését segíti elő. A bélflóra egyensúlyának fenntartása pedig nagyon fontos, mert ez egészséges emésztést képes biztosítani.

A cikória antioxidáns vegyületekben is rendkívül gazdag. A polifenoloknak védő hatása van, márpedig a cikória gazdag forrása ezeknek a polifenoloknak, amelyek a szív- és érrendszerre hatnak kedvezően.

A cikória rostokban is gazdag, ami megint csak az emésztésre van kedvező hatással. Ásványianyag-tartalma kiemelkedő, hiszen van benne kalcium, kálium és foszfor, illetve béta-karotin- és A-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Ezeken kívül van még benne vas, foszfor, B1-, B2-, C-vitamin és niacin.

A cikóriát érdemes beilleszteni az étrendünkbe, hiszen nagyon egészséges. Igaz, a levelei enyhén kesernyés ízűek, de a benne lévő keserű anyagok elősegítik a megfelelő emésztést és megakadályozzák az emésztési zavarok, mint például a puffadás és a székrekedés kialakulását.

A cikória leveléből lehet készíteni salátát, de levesnek is kiváló, illetve sült és főtt húsételekhez is fel lehet használni csakúgy, mint a káposztaleveleket. Ha salátát készítünk belőle, adhatunk hozzá nyers diót, mert kiemeli az ízét. Lehet párosítani más zöldségekkel, például leveles salátával, sárgarépával, céklával, paradicsommal és paprikával. Illik hozzá a citromlé, a zöldpetrezselyem, a curry, a kapor, a fehér bors, de salátakészítéskor a gyömbérről sem szabad elfeledkeznünk. Amennyiben salátához használjuk, mindig adjunk hozzá extraszűz olívaolajat, így egy rendkívül egészséges ételt kapunk.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts