A csipkebogyólekvár különleges, de elkészítése kissé problémás. Kevés a belőle kinyerhető anyag és kétszer kell passzírozni. A végeredmény azonban feledteti a fáradtságos, kissé időigényes munkát.

A csipkebogyó jótékony hatásait felhasználhatjuk egészségünk védelme érdekében csipkebogyóporként, csipkebogyó olajként, csipkebogyószörpként is. Készítsünk lekvárt csipkebogyóból, mely egy igazi különlegesség. C-vitamin tartalma már szinte semmi mire elkészül, de a többi ásványi anyagok és vitaminok megmaradnak a lekvárban.

Hozzávalók

  • 4 kg csipkebogyó,
  • 1 kg kristálycukor,
  • üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát.

Elkészítés

A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.

Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.

A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.

Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek