Egy kutatás szerint az embernek sokkal több fizikai kontaktusra, simogatásra van szükségük ősszel és télen. És nem is kell nagy erőfeszítéseket tennünk a jobb közérzetért, már tíz perc finom masszírozás elég lehet.

Martin Grunwald, a lipcsei egyetem orvostudományi karának haptikus észlelés (tapintásérzékelés) kutatója szerint már napi tízperc masszázs is javítja a hangulatunkat. A testek közötti kölcsönhatás ugyanis komplex neurobiológiai folyamatokat idéz elő.

“Az emberek gyakran alábecsülik a test tapintási rendszerének jelentőségét – fogalmazott. – A legtöbben még mindig azt hiszik, a tapintás olyan dolgokra jó, hogy sötétben megtaláljuk az ébresztőórát, vagy csak a szexuális aktus során játszik fontos szerepet. Persze ebben is van igazság, de ennél azért lényegesen nagyobb szerepet játszik az életünkben.”

A szakértő szerint ugyan extrém példa, de vannak például olyan élőlények, organizmusok, melyek nem látnak, nem hallanak és ízeket sem éreznek, mégis képesek a túlélésre pusztán a tapintás segítségével. Az ember esetében a receptorok száma is jóval nagyobb ezen az érzékelési területen minden máshoz képest.

Ezért fontosak az érintések

Számuk akár több milliárd is lehet, és már a bőr enyhe, finom érintése is serkenti őket. Elektroenkefalográfiai (EEG) vizsgálatok kimutatták, hogy már egy rövid ideig tartó masszázs is jó hatással van az alany neurofiziológiai állapotára, a csecsemőtől egészen a felnőtt emberig.

“A simogatással szerzett ingerek biokémiai és bioelektromos folyamatokat váltanak ki az agyban, így hormonok és ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) keletkeznek, melyek pozitív módon befolyásolják az agy működését, és a szervezet fizikai állapotát is kedvezően befolyásolják” – teszi hozzá Grunwald.

Ennek hatására csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul. Ráadásul már tíz perc masszázs is elég ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, és nem is kell hozzá profi masszőrhöz mennünk.

“Biológiai szabályszerűség, hogy az emberek közötti megfelelő fizikai érintkezés pozitív érzéseket vált ki az agyban, és nem kell, hogy ez szexuális együttlét legyen, elég akár egy rövid ölelés is – magyarázza az orvos. – Akinek nincsenek ilyen élményei, tapasztalatai az életben, mentálisan sérülhet, még akkor is, ha egyébként jólétben éli a mindennapjait.”

Az önmasszázs nem ugyanaz

Grunwald ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem lehet ugyanezt a hatást elérni, ha saját magunkat masszírozzuk meg. Például naponta négy-nyolcszáz alkalommal érünk az arcunkhoz a mindennapi tevékenységeink során – megvakarjuk a homlokunkat, megtöröljük az orrunkat vagy megdörzsöljük a szemünket -, pozitív hatása az idegrendszerre még sincs.

Agyunk akkor működik a legjobban, ha átlagos az aktivitási szintje, mert minden biológiai rendszer az egyensúlyra törekszik. A mindennapi ingereket az agy vagy feldolgozza, vagy elnyomja, de némelyek erős negatív vagy pozitív érzelmeket váltanak ki, ez pedig megtöri ezt az egyensúlyt. Ezért elindul egy folyamat, hogy ezt az egyensúlyt visszaállítsa, a tapintási ingerek pedig ebben sokat segítenek

A szakember szerint még csak az elején járunk annak az útnak, amelynek a végén megértjük a bonyolult tapintási rendszer biológiai működését, holott ez mindennapos tevékenység. Azonban jelentőségére talán az is rávilágít, hogy már a magzat is megérinti az arcát a méhben.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek