A klorofillt a növények „vérének” is nevezik, mivel kémiai összetétele és molekulaszerkezete csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. A klorofill fontos része az optimális táplálkozásnak. Nem tekinthető vitaminnak, de antibakteriális hatású, természetes méregtelenítő anyag. A klorofill az egészséges vér- és nyirokrendszer működéséhez szükséges feltételeket megteremti.

A klorofill egy olyan zöld pigment a növényekben, amely segíti a fotoszintézishez szükséges fény felvételét. Minden zöld növény tartalmaz klorofillt, azonban az egészen sötétzöld növények nagyobb koncentrációban tartalmazzák.

Nyugalom, harmónia, öröm, jókedv, kiegyensúlyozottság – ezek azok a lelki minőségek, amelyeket a klorofill elősegít.

A klorofill valamennyi Földön élő növény levelének zöld színanyaga, napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, aktiválja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást. Az anyagcseréhez szükséges anyagok (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok, nyomelemek) mind a klorofill tevékenységének köszönhetően válnak energiahordozókká.

Rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak, bázisok) is visszafordíthatatlanul megváltozik. Neve a görög chloros=zöld és phyllon=levél szavakból származik.

A klorofillt Richard Willstätter (1904-1913) különítette el először tisztán, és megállapította, hogy két hasonló szerkezetű anyag keveréke. A kétféle klorofill szerkezetét Hans Fischer állapította meg 1940-ben. Szintetikusan először Woodwardnak sikerült előállítania 1960-ban. A klorofill zsírban oldódik, hőmérséklettel és savval szemben nem stabil.  A klorofill engedélyezett színezék a kozmetikában és a gyógyszeriparban.

Legfontosabb hatása a toxinok semlegesítése, és ezek eltávolításának elősegítése a szervezetből.

A klorofill különös tulajdonságai

  •  segít eltávolítani a testünkben felgyülemlett szennyező anyagokat,
  •  enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi-, húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen testszagot, illetve a vizelet és a széklet szagát, erősíti a bélflórát. A klorofill szinte belső dezodorként működik a szervezetbe kerülve,
  •  fogyasztásával gyorsíthatod a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását, a cukorbetegségből adódó lábszárfekély, különböző fertőző, gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és a méhnyak fertőzései esetén nagy segítség,
  •  erősíti az immunrendszert,
  •  csökkenti a vér koleszterinszintjét,
  •  segít a középfül fertőzései és gyulladásai esetén, enyhíti a torokfájást,
  •  a klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és jó hatással van az emésztésre és a hormonháztartásra,
  •  meggátolja számos betegség (anémia, ateroszklerózis, magas vérnyomás) további romlását,
  •  radioaktív sugárszennyezés esetén segíthet a fogyasztása,
  •  a klorofill segíti a vérképződést, és az anyagcserét, lassítja az öregedés folyamatát,
  •  a roncsolódott májsejtek regenerációját jótékonyan befolyásolja,
  •  lassítja és megnyugtatja a szívet, miközben az egyenletes szívritmust elősegíti,
  •  bizonyos rákkeltő anyagokat közömbösít,
  •  erősen lúgosít, semlegesíti a savakat,
  •  jótékony hatású a reumás ízületi betegségekben,
  •  a klorofill segítséget nyújt a vér sejtjeinek, hogy oxigénnel lássák el az egész testet. A vér oxigénnel való dúsításának köszönhetően javul az agy működése, a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak,
  •  segít a vérszegénységben szenvedőknek,
  •  tisztítja és erősíti a fogínyt,
  •  javítja a látást,
  •  javítja a lábak vérkeringését, enyhíti a visszeresség okozta panaszokat.

A klorofill bevitelre remek lehetőség a zöld turmixok fogyasztása.

A zöld levelű növények magas klorofill- és ásványi anyag tartalmuk miatt a földünkön lévő legjobb lúgosító élelmiszerek. Nagyon jó klorofill forrás a búzafű, melynek 70 %-a klorofillt tartalmaz.

Legjobb klorofill források

Minél zöldebb egy növény, annál több klorofillt tartalmaz. Kiváló klorofill forrás a kelkáposzta, petrezselyem, koriander, spenót, articsóka, brokkoli, spárga, kelbimbó, zeller, hagymaszár, fejessaláta. Szintén gazdag klorofillban a spirulina alga, tengeri zöldségek, mint a tengeri hínár és tengeri füvek. A legmagasabb klorofill tartalmú ital a búzafűlé, csalán és a lucerna.

A klorofill fogyasztása veszélytelen. Túlnyomó része változatlan formában kiürül a szervezetből.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek