Indiában nagyon sokféle fűszert használnak ételeik megízesítésére. Azonban nemcsak ételeket fűszereznek meg velük, hanem gyógyászati célokra is felhasználják azokat.
Az egyik legkedveltebb fűszer a kardamom, amely nemcsak kellemes ízt kölcsönöz az ételeknek, de kellemes illattal is rendelkezik. Ezt a fűszert fel lehet használni húsételek készítésénél, de jól passzol a zöldségekhez, sőt az őrölt kardamommal még a rizst is meg lehet kicsit színesíteni.
A chilit leggyakrabban a vegetáriánusok használják, és a zöldségek ízét teszik elragadóbbá ezzel a fűszerrel. Természetesen húsételekhez is remekül passzol ez a csípős fűszer.
A koriander felhasználásával készíthetünk friss salsát, de ez a különleges illatú fűszer nagyon jól illik az olyan húsokhoz, mint marha vagy baromfi, illetve a halételekhez is hozzá lehet adni.
A fahéjat mi magyarok is ismerjük és nagyon szeretjük, hiszen sokféle étel megízesítésére szolgál. A magyar konyha főként gyümölcsös étkek, desszertek fűszerezésére használja, illetve manapság már egyre többen aknázzák ki az egészségre gyakorolt hatásait, hiszen a fahéjról köztudott, hogy remekül szabályozza a vércukorszintet, és a téli hónapokban megfázás esetén is lehet alkalmazni. Készíthetünk belőle teát, amihez mézet és frissen facsart citromlevet is adhatunk, így egy vitaminbombát kapunk, mellyel az immunrendszerünket is megerősíthetjük. A fahéj sok ételt képes pikánssá varázsolni.
A szegfűszeg nagyon hatásos lehet, ha fogfájással küszködünk, de a szegfűszeg vagy annak olaja a szájüregben tanyázó, sok esetben fogínysorvadásért felelős baktériumokat is hatékonyan elpusztítja. Indiában gyakran adják rizsételekhez az őrölt változatát, de húsos és zöldséges ételeket is megízesíthetünk a segítségével.
Indiában a curryt azért használják egyes ételekhez, hogy frissességet kölcsönözzenek azoknak. Ez a fűszer főleg a sósabb ételekhez passzol.
Indiában a tamarindot használják csatni készítéshez, de húsokhoz és különféle zöldséges pestókhoz is hozzákeverik. Az ételeknek kissé fanyar ízt ad ez a fűszer.
A kissé csípős kurkumát sok ételhez hozzáadják nemcsak különleges ízvilága, hanem gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Ezzel a fűszerrel főleg a baromfiételeket ízesítik meg.
Forrás: gyogyszernelkul.com