„Egyáltalán nem kell aszkétának lennie annak, aki egészségesen él, helyesen táplálkozik” – mondta Eberhardt Hajnal dietetikus, akivel táplálkozástudományról, gyógyító étrendekről és divat-diétákról beszélgettünk.

– Hogyan lettél dietetikus?

– Diplomás dietetikusként végeztem. Olyan családból jövök, ahol nem használtunk gyógyszereket, szüleim gyógynövényeket gyűjtöttek, így betéve ismerem a körülöttünk termőket, növekedőket, a szüleim gazdálkodók, belém égetődött az állatok szeretete is. Szeretném, ha az emberek is így éreznének és így élhetnének, örülök, hogy ezt a szemléletet átadhattam gyermekeimnek, és hogy ez számukra is érték.

– Általában az úgynevezett makro-nutriensek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) valamelyikének hangsúlyozása köré szervezik a divat-diétákat… Szerinted mikor kell diétázni?

– Anatómiánk évezredek óta nem változik, de az élelmi anyagok, életterek, élethelyzetek, körülöttünk annál inkább, és szervezetünk ezt nehezen tudja követni, tud hozzá alkalmazkodni. 

Nem véletlenül teremtett ilyennek minket a Jóisten, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, valamint vitaminokra, ásványi anyagokra, egyaránt szükségünk van, ennek az egységnek minden szempontból meg kell lennie. 

A diéta önmagában egy olyan gyógyító táplálkozás, aminek során valamely tápanyagféleség előtérbe kerül, vagy éppen korlátozásra szorul, de az újságokban és a közösségi médiában leírt diéták nem gondolom, hogy mindenki számára követhetőek. A diéta egy sokkal komolyabb és komplexebb tudomány, amit az ókorban is az orvos írt elő, ezért sem kellene divatok szintjére leegyszerűsíteni.

– A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítványnak célja minél szélesebb körben terjeszteni a hiteles információkat és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy felelősek életmódbeli döntéseikért…

– Ma dzsungelharc dúl a világban divat-diéták között. Akinek komoly problémai, betegségei vannak, mindenképpen forduljon szakemberhez. Egyébként pedig, ha az ember végképp nem tud már eligazodni, forduljon eleinkhez, nézze meg, hogy ők mivel táplálkoztak, mert amiket ők fogyasztottak segített abban, hogy mi most itt élhetünk.

– Hogyan étkeztek eleink?

–  Böjtöltek, vagy a húsokat hagyták el vagy ma is divatos léböjt kúrát tartottak. Nagy szellemi gondolkodók heteket böjtöltek, hogy tisztán lássanak, tiszta gondolatokat tudjanak papírra vetni. A salakanyagok és a fölösleges kilóktól való megszabadulás legegyszerűbb módja ma is a böjtölés. Sajnos ma már képtelenek vagyunk annyit mozogni életmódunk okán, mint a régiek. A fehérje-diétáról az a személyes véleményem, hogy a túlzott fehérjebevitel nagyon károsítja a veséket. A zsírok előtérbe helyezéséről pedig azt gondolom, hogy a zsír végre újra a helyére került. A zsírok szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, illetve a zsír hatásara tud a máj epét termelni, az epe pedig a zsírsejtekben lerakódott nagy mennyiségű méreganyagokat tudja feloldani.

A zsír az egyetlen a világon, ami ki tudja kezdeni a vírusok fehérjeburkát.

– Zsír és zsír között van-e különbség? Milyen mennyiségben, mikor kell bevinni a zsírokat?

Állati eredetű zsiradék a kacsazsír, a libazsír, a disznózsír, a mangalica zsír, a töpörtyű. Étkezéshez kötötten kell bevinni az A, a D, az  E, a K vitamint a zsírokkal egyidejűleg. Elengedhetetlen a nyers zöldségek fogyasztása, mert a bennük lévő enzimek kikerülhetetlenek a lebontási folyamatokhoz. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos zöldségeket (például sárgarépa, paradicsom) hőkezelve jobban tudja hasznosítani a szervezet.

– Miért felejtődött el a zsír hasznosságának, fontosságának hangsúlyozása?

– Mert például az olajat sokkal olcsóbb előállítani. Minden változás mögött, ami egy természetes, megszokott, egészségünkre nézve előnyös tápanyag helyett, egy művibbet és kevésbe hasznosíthatót részesít előnyben gazdasági mutatók állnak.

– Akkor nagyon fontos az egyén felelőssége, hogy hogyan dönt, honnan szerzi információit…

– Nagyon örülök, hogy a felelősség szóba került. Ha hagyjuk, hogy a testünk jelezzen és jó érzések kötődnek ehhez a visszajelzéshez, akkor helytálló az a mondás, hogy mindenki magának a legjobb orvosa. Nincsenek olyan természetes élelmiszerek, amelyekre rásüthetnénk, hogy károsak.

Mindig az egyén szervezetének megfelelően kell megtalálni, mi az, ami a testének működését erősíti vagy gyengíti.

– Honnan tudja meg az ember, hogy ebben neki van fontos szerepe?

– Sokszor sajnos a betegség révén. Gyakran a túlsúlyos emberek a legéletvidámabbak, legderűsebbek. Az elhízottságot nem azért kell megszüntetni, mert karcsú celebek járnak-kelnek a médiában, hanem mert idővel szív-érrendszeri, ízületi szövődményei lehetnek, együtt járhat cukorbetegséggel, előbb-utóbb az összefüggő hasi zsír hormontermelő szervvé alakul és felboríthatja a hormon-háztartást.

– Többször felmerült a zsírdiéta, mi az pontosan?

– Salaktalanító kúra. Naponta háromszor kell étkezni, tartani kell egy olyan diétát, ami nem betarthatatlan. Vannak benne teljes mértékben tilos élelmiszerek és kötelezően előírtak. Kötelező az étkezéshez kötött 2 dkg zsír, tilosak a tej és a tejtermékek. Egyébként tejet a diétán kívül se javasolnék, csak esetleg savanyított tejtermékeket. A kúrában tilos az olaj, olajos magvak, vaj, margarin. Margarint diétán kívül se tanácsolnék emberi fogyasztásra, súlyos emésztőszervi betegségeket, pl. crohn-betegséget okoz. És tilos a cukor és az akár rejtetten is cukrot tartalmazó minden élelmiszer (befőttek, konzervek, cukrozott gabonapelyhek…)

– Mivel pótolod az édességeket?

– Egészséges édességekkel; édes kásákat készítek kölesből, hajdinából xilittel, eritrittel édesítem, és mézeskalács fűszert teszek hozzá. Annyi minden adatott nekünk étkezésre, éljünk vele boldogan, nem rágcsálhatunk egyfolytában sárgarépát, ám mindenkinek feladata, ha úgymond „megsarcolta” testét, salaktalanítani kell szervezetét.

– Végül megkérlek, válassz egyet az alapítvány virágának tizenkét szirmából és mondd el mit jelent számodra az életigenlés és mit tanácsolsz a ma emberének?

– Az örömteli tevékenység mellett döntöttem, mert abban mindegyik sziromüzenet benne van.

Öröm, öröm és megint csak öröm! 

Minden odagyökereztethető. A mosoly a legjobb immunerősítő, mindig kéznél van, és gyógyítja azt is, aki adja, azt is, aki kapja. Élj őszintén, hitelesen, és életvidámságoddal is segítsd a rászorulókat!

 

A cikk az OnkoRádió TATAMI műsorában elhangzott riport rövid szöveges változata.

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek