Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A mustármaggal nem csupán ételeinket ízesíthetjük meg. Azt gondolnánk, hogy ezek az apró magvak nem hordoznak kellő mennyiségben tápanyagot, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz.

Ezek az apró magvak fitonutriensekben gazdagok, azaz olyan bioaktív táplálék-összetevőkben, amelyek nagyon hasznosak az egészségre nézve, hiszen a fitonutriensek számos fiziológia funkció támogatásában vesznek részt (például az immunrendszerében), illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Kiválóak allergia ellen, öregedésgátló hatásai is vannak, és ha ez még nem lenne elég, antioxidáns hatásokkal is rendelkeznek.

A mustármag alfa-linolénsavban is rendkívül gazdag, amelyet ALA-nak is neveznek. Az ALA egy olyan növényi alapú omega-3 zsírsav, amely csökkenteni képes a trigliceridszintet, mérsékelni tudja a vérnyomást és egyes hozzáértők szerint még a véralvadás gátlásában is szerepet játszhat. Habár ezzel kapcsolatban még nem áll elegendő humán vizsgálati adat rendelkezésre.

A mustármag olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, vas vagy kalcium. Vitaminokban is gazdag, hiszen van benne C-vitamin, tiamin, riboflavin, niacin, folsav és B12-vitamin. A mustármag szelént is tartalmaz, amely a cinkkel együtt nagyon fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy egészséges működésében.

A mustármag gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett magnéziumot és szelént tartalmaz. Ez a két ásványi anyag nagyon hasznos lehet asztma, premenstruációs szindróma és a migrén tüneteinek mérséklésében. Ezek a tápanyagok a szívinfarktus kockázatait is csökkenthetik, például azoknál a cukorbetegek személyeknél, akiknél az alapbetegség váltott ki szívbetegséget, de az ateroszklerózisos betegeknek is nagyon fontos az ásványi anyagok pótlása.

A mustármagokat külsőleg is használhatjuk. Készíthetünk belőle pasztát, amelyet aztán a lábfürdőhöz is adhatunk, hiszen nagyon jó hatással van a keringésre, de a fáradtságot is ellensúlyozni tudja.

A mustármag képes egyes enzimek működését ösztönözni, ami döntő szerepet játszik a pikkelysömör tüneteinek az enyhítésében. A mustármagok rendszeres fogyasztása elősegítheti a kontakt dermatitisz tüneteinek a kezelését, hiszen elősegíti a szövetek gyógyulását és részt vesz a duzzanat csökkentésében.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts