Gyermekkoromtól folyamatosan beteg voltam, ami 46 éves koromra elhatalmasodott. Végleges felépülésemre külföldön találtam lehetőséget. Amszterdamban végeztem táplálkozástudományi tanulmányaimat és arra tettem fel az életem, hogy népszerűsítem azt a tudást, ami nekem is segített. Ezért megteremtettem a tudomány magyar nyelvű szakirodalmát 23 könyvvel, előadásokat, tanfolyamokat, személyes konzultációkat tartok, melyek segítségével gyorsan megérthető a módszer, ami hosszútávon támogatja az egészséget és könnyen megvalósítható a mindennapokban. 

A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik. Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget. Több száz éve egészséges generációk nőttek fel ezen a természetes étrenden.

Ezt a táplálkozási módszert életünk végéig követhetjük. Nincs semmiféle trendhez kötve, nem alkalmi divatétrend, hanem több évszázados tapasztalatok alapján kialakult átfogó rendszer.

A civilizációs betegségek megelőzésére, a felépülés támogatására és a megelőzésre az egyik legjobb megoldás, hogy egészségesre esszük magunkat. Nincs kockázata, hiszen hiányállapotok nélküli, teljes értékben minden tápanyagot tartalmazó természetes étrend, végtelen változatossággal, számtalan ízzel.

Naponta bevitt legszükségesebb bázis alapanyagok:

  • 40-60 %-ban gabonák vagy gabona termékek. A gluténmentes bázis alapanyagok: barnarizs, köles, hajdina, kukorica, cirok és ezek tésztái, lisztjei.
  • 15 %-ban növényi fehérjék (bab, lencse, csicseriborsó és más borsófélék). Akik kint a szabadban, hidegben is tevékenyek, kiegészíthetik a növényi fehérje bevitelt  állati fehérjével, főleg hallal.
  • 35%-ban zöldség.

Az élet humora, hogy 46 éves koromig nem tudtam mi az egészség, most 62 évesen nem tudom, mi a betegség.

 A makrobiotika tudományának köszönhetően egészséges és igazán aktív életet élek. Azt csinálok, amit csak akarok, az egészségi állapotom nem akadályoz semmiben.

Célom, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek. Annak érdekében, hogy mindenhová eljusson ez a nagyszerű lehetőség, online tanfolyamokat is tartok, így az otthonokban is elérhetővé válik ez a tudás. Kényelmesen, a saját konyhájában bárki megtapasztalhatja az egészséges és boldog élet titkát.

A megváltozott modern világunkban megjelentek a civilizációs betegségek, amelyek egyre több nő életét keserítik meg. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire megnehezíti a mindennapokat a fájdalmas menstruáció, meddőség, endometriózis, ciszták, miómák kialakulása. Az ezekből való felépülés támogatásáért „Női Egészségért” online tanfolyamot is szerveztem. Ez nemcsak nőtársaim, hanem a lány gyermekek és a nagymamák egészségét is szolgálja.

Tepsiben sült csicseriborsó fasírt pirított petrezselymes puliszkával, reteksalátával

Akiknek a vöröshagyma vagy bármilyen zöldség, más alapanyag allergiát okoz, azt kerülje el. Amikor puffad, fontos hogy minden falatot legalább ötvenszer rágjon meg, hogy folyékony állagú legyen, és így nyelje le.

Hozzávalók 2 fő részére

Petrezselymes puliszkához

  • 20 dkg kukoricadara
  • 5 dl víz
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce)

Csicseriborsó fasírthoz

  • 10 dkg csicseriborsó (vörösbab, tarkabab)
  • 1 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
  • 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3 evőkanál hajdina- vagy sárgaborsó liszt

Reteksalátához

  • 4 db piros retek finomra reszelve
  • 4 cm-s darab jégcsapretek finomra reszelve
  • egy evőkanál friss citrom leve
  • csipet só

Elkészítés

Puliszka

Vastagtalpú edénybe tesszük a sót és a vizet, majd felforraljuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. 10 perces keverés után besűrűsödik a kása és „puffogni” kezd. Amikor olyan sűrű a kukoricakása, hogy az edény oldalfalától elválik keverés közben, akkor elkészült, megpuhult. Ez kb. 15-20 perc. Amikor a kukoricakása kihűlt, megdermed és szeletelni lehet. 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Serpenyőben egy mokkáskanál olajon csipet sóval az apróra darabolt petrezselymet megpirítjuk és hozzáadjuk a felkockázott puliszkát.

Csicseriborsó fasírt

A csicseriborsót átválogatjuk, szűrőben megmossuk, majd kuktába tesszük a babérlevéllel, 5 liter vízzel, és forralni kezdjük. Amikor felforrt, kislángon addig főzzük, amíg megpuhul. Kivesszük a babérlevelet és hozzáadjuk a sót. Hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott vöröshagymát és 3 evőkanál hajdinalisztet. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadunk egy teáskanál olajat, összekeverjük és fasírtokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Reteksaláta

A finomra reszelt piros és jégcsapretekhez hozzáadjuk a sót és a friss citrom levét.

Almalében főtt vegyes gyümölcskompót

A nyers gyümölcs savasító hatású és puffadást is okozhat. Amikor 2 percig forrásban lévő vízben, vagy alma levében blansírozzuk, azaz rövid ideig főzzük, akkor a vitamin benne marad, de már nem nyers, így könnyebben emészthető.

Hozzávalók 2 fő részére

  • 4dl alma leve (lehet saját friss gyümölcs centrifugával is készíteni)
  • 4 db szilva félbevágva, kimagozva
  • 10 dkg áfonya megmosva
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés

Az almalevet csipet sóval felforraljuk, beletesszük a megmosott gyümölcsöket. A szilvát félbevágva és kimagozva. Rengeteg variációt lehet készíteni évszaknak megfelelő idény gyümölcsökből. Tavasszal meggy, cseresznye, nyáron barackok, ribizli, ősszel szilva, alma, körte, birs, szőlő.

Csicseriborsókrém (szendvicsre vagy főtt tésztára)

Hozzávalók 4 db szendvics elkészítéséhez

  • 20 dkg főtt csicseriborsó (vagy tartósítószert nem tartalmazó főtt csicseriborsó konzerv)
  • 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, szezám)
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1-2 evőkanál friss citrom leve

Babkrém 

Hozzávalók 4 db szendvics elkészítéséhez

  • 20 dkg főtt bab (vagy tartósítószer mentes főtt babkonzerv, tarkabab, fehér bab, vesebab)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 fej apró kockákra vágott vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint

A szendvicskrémek elkészítése

Az alapanyagokat mixerrel pépesre keverjük. Tömény fehérje, ami könnyen romlik, ezért hűtőszekrényben maximum 2 napig tárolható.

Sebestyén Szilvia
táplálkozási szakértő
Makrobiotikai Intézet alapítója
+36/20-245-4674
makrobiotika@gmail.com
sebestyenszilvia.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek