Gyermekkoromtól folyamatosan beteg voltam, ami 46 éves koromra elhatalmasodott. Végleges felépülésemre külföldön találtam lehetőséget. Amszterdamban végeztem táplálkozástudományi tanulmányaimat és arra tettem fel az életem, hogy népszerűsítem azt a tudást, ami nekem is segített. Ezért megteremtettem a tudomány magyar nyelvű szakirodalmát 23 könyvvel, előadásokat, tanfolyamokat, személyes konzultációkat tartok, melyek segítségével gyorsan megérthető a módszer, ami hosszútávon támogatja az egészséget és könnyen megvalósítható a mindennapokban.
A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik. Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget. Több száz éve egészséges generációk nőttek fel ezen a természetes étrenden.
Ezt a táplálkozási módszert életünk végéig követhetjük. Nincs semmiféle trendhez kötve, nem alkalmi divatétrend, hanem több évszázados tapasztalatok alapján kialakult átfogó rendszer.
A civilizációs betegségek megelőzésére, a felépülés támogatására és a megelőzésre az egyik legjobb megoldás, hogy egészségesre esszük magunkat. Nincs kockázata, hiszen hiányállapotok nélküli, teljes értékben minden tápanyagot tartalmazó természetes étrend, végtelen változatossággal, számtalan ízzel.
Naponta bevitt legszükségesebb bázis alapanyagok:
- 40-60 %-ban gabonák vagy gabona termékek. A gluténmentes bázis alapanyagok: barnarizs, köles, hajdina, kukorica, cirok és ezek tésztái, lisztjei.
- 15 %-ban növényi fehérjék (bab, lencse, csicseriborsó és más borsófélék). Akik kint a szabadban, hidegben is tevékenyek, kiegészíthetik a növényi fehérje bevitelt állati fehérjével, főleg hallal.
- 35%-ban zöldség.
Az élet humora, hogy 46 éves koromig nem tudtam mi az egészség, most 62 évesen nem tudom, mi a betegség.
A makrobiotika tudományának köszönhetően egészséges és igazán aktív életet élek. Azt csinálok, amit csak akarok, az egészségi állapotom nem akadályoz semmiben.
Célom, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek. Annak érdekében, hogy mindenhová eljusson ez a nagyszerű lehetőség, online tanfolyamokat is tartok, így az otthonokban is elérhetővé válik ez a tudás. Kényelmesen, a saját konyhájában bárki megtapasztalhatja az egészséges és boldog élet titkát.
A megváltozott modern világunkban megjelentek a civilizációs betegségek, amelyek egyre több nő életét keserítik meg. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire megnehezíti a mindennapokat a fájdalmas menstruáció, meddőség, endometriózis, ciszták, miómák kialakulása. Az ezekből való felépülés támogatásáért „Női Egészségért” online tanfolyamot is szerveztem. Ez nemcsak nőtársaim, hanem a lány gyermekek és a nagymamák egészségét is szolgálja.
Tepsiben sült csicseriborsó fasírt pirított petrezselymes puliszkával, reteksalátával
Akiknek a vöröshagyma vagy bármilyen zöldség, más alapanyag allergiát okoz, azt kerülje el. Amikor puffad, fontos hogy minden falatot legalább ötvenszer rágjon meg, hogy folyékony állagú legyen, és így nyelje le.
Hozzávalók 2 fő részére
Petrezselymes puliszkához
- 20 dkg kukoricadara
- 5 dl víz
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce)
- só
Csicseriborsó fasírthoz
- 10 dkg csicseriborsó (vörösbab, tarkabab)
- 1 db babérlevél
- 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
- 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
- 3 evőkanál hajdina- vagy sárgaborsó liszt
Reteksalátához
- 4 db piros retek finomra reszelve
- 4 cm-s darab jégcsapretek finomra reszelve
- egy evőkanál friss citrom leve
- csipet só
Elkészítés
Puliszka
Vastagtalpú edénybe tesszük a sót és a vizet, majd felforraljuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. 10 perces keverés után besűrűsödik a kása és „puffogni” kezd. Amikor olyan sűrű a kukoricakása, hogy az edény oldalfalától elválik keverés közben, akkor elkészült, megpuhult. Ez kb. 15-20 perc. Amikor a kukoricakása kihűlt, megdermed és szeletelni lehet. 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Serpenyőben egy mokkáskanál olajon csipet sóval az apróra darabolt petrezselymet megpirítjuk és hozzáadjuk a felkockázott puliszkát.
Csicseriborsó fasírt
A csicseriborsót átválogatjuk, szűrőben megmossuk, majd kuktába tesszük a babérlevéllel, 5 liter vízzel, és forralni kezdjük. Amikor felforrt, kislángon addig főzzük, amíg megpuhul. Kivesszük a babérlevelet és hozzáadjuk a sót. Hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott vöröshagymát és 3 evőkanál hajdinalisztet. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadunk egy teáskanál olajat, összekeverjük és fasírtokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Reteksaláta
A finomra reszelt piros és jégcsapretekhez hozzáadjuk a sót és a friss citrom levét.
Almalében főtt vegyes gyümölcskompót
A nyers gyümölcs savasító hatású és puffadást is okozhat. Amikor 2 percig forrásban lévő vízben, vagy alma levében blansírozzuk, azaz rövid ideig főzzük, akkor a vitamin benne marad, de már nem nyers, így könnyebben emészthető.
Hozzávalók 2 fő részére
- 4dl alma leve (lehet saját friss gyümölcs centrifugával is készíteni)
- 4 db szilva félbevágva, kimagozva
- 10 dkg áfonya megmosva
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítés
Az almalevet csipet sóval felforraljuk, beletesszük a megmosott gyümölcsöket. A szilvát félbevágva és kimagozva. Rengeteg variációt lehet készíteni évszaknak megfelelő idény gyümölcsökből. Tavasszal meggy, cseresznye, nyáron barackok, ribizli, ősszel szilva, alma, körte, birs, szőlő.
Csicseriborsókrém (szendvicsre vagy főtt tésztára)
Hozzávalók 4 db szendvics elkészítéséhez
- 20 dkg főtt csicseriborsó (vagy tartósítószert nem tartalmazó főtt csicseriborsó konzerv)
- 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, szezám)
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 1-2 evőkanál friss citrom leve
Babkrém
Hozzávalók 4 db szendvics elkészítéséhez
- 20 dkg főtt bab (vagy tartósítószer mentes főtt babkonzerv, tarkabab, fehér bab, vesebab)
- 1 evőkanál olaj
- 1/2 fej apró kockákra vágott vöröshagyma
- só ízlés szerint
- fűszerek ízlés szerint
A szendvicskrémek elkészítése
Az alapanyagokat mixerrel pépesre keverjük. Tömény fehérje, ami könnyen romlik, ezért hűtőszekrényben maximum 2 napig tárolható.
Sebestyén Szilvia
táplálkozási szakértő
Makrobiotikai Intézet alapítója
+36/20-245-4674
makrobiotika@gmail.com
sebestyenszilvia.hu