Lazac: a legfőbb omega-3 forrás

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott. A lazac leginkább Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál fordul elő, ritkábban az Atlanti- és a Csendes-óceánban, Kanada északi partjainál, valamint az észak-amerikai Nagy-tavakban. Az egyik legegészségesebb és legfinomabb, ezáltal a legnépszerűbb halfajta.

Ahogy nő az emberekben a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód iránti vágy, úgy nő a halfogyasztás egy főre jutó aránya is. Azt, hogy a halfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, az 1970-es években állapították meg, amikor is tudósok felfedezték, hogy az eszkimók között nagyon alacsony a szívbetegségek kialakulásának az esélye, köszönhetően az étrendjüknek, amely sok halat tartalmazott.

 

Miért fontos az omega-3 zsírsav?

A lazac kiváló fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás (kálium, cink, vas, szelén és B12-vitamin), de legfontosabb tápanyaga az omega-3 zsírsav.

Az omega-3 zsírsav egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni. A legtöbb omega-3 zsírsav természetes módon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agy működéséhez, valamint jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, szklerózis multiplex, magas vérnyomás. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot.

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jusson szervezetünkbe, érdemes egy héten legalább háromszor olajos halat fogyasztanunk, mint például a lazac, makréla, szardínia, hering és a friss tonhal.

Mire ügyeljünk vásárláskor?

Lazacot vehetünk szeletelve és filé formájában is. Frissen, konzervként, fagyasztva vagy füstölve.

Ha friss halat választunk, támaszkodjunk a szaglásunkra, és hasonlóképpen járjunk el, mint a húsválasztásnál. Frissességére színéből, szagából, állagából következtethetünk.

Ha nem esszük meg a lazacot pár napon belül, akkor a legjobb, ha lefagyasztjuk, így hosszabb ideig tárolhatjuk.

Hogyan készítsük el?

Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is.

Lazacfilé en papillote

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

– 4 (kb. 20 dkg-os) lazacfilé,

– 3 evőkanál szűz olívaolaj,

– só,

– frissen őrölt fekete bors,

– 1 kiskanál szárított kapor,

– 1 kiskanál őrölt édesköménymag,

– 1 szál póréhagyma,

– 4 citromkarika,

– 4 kiskanál száraz fehérbor.

 

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegítjük. A lazacfilékből az esetleges szálkákat kihúzogatjuk. Négy, kb. 30×42 centis sütőpapírlapot kiterítünk. A közepükre egy kis olajat cseppentünk. A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk, majd a kaporral és az édesköménnyel meghintjük. Mindegyik papírra 1-1 lazacot fektetünk. A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, és a négy halszeleten egyenletesen elosztjuk. A tetejére citromkarikát teszünk, majd 1-1 kiskanál borral és olajjal meglocsoljuk. Szorosan becsomagoljuk, sütőrácsra rakjuk, és kb. 17 percig sütjük, majd a papírban tálaljuk. Az illatos csomagot mindenki a tányérján bontja ki.

Tudta-e?

Ez az en papillote (azaz sütőpapírba csomagolva) sütési technika nagyon mutatós, mert a csomagban tálalt ételben a koncentrálódó ízekből egy csepp sem vész kárba. Zöldségkörettel, párolt rizzsel, vagy petrezselymes burgonyával kínáljuk.

 

Forrás: hazipatika.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek