Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

Összehangolva – Gyógyít a képzeleted!

Tudósítás „Az Élet Háza” életmód hétvégéről, Csobánkáról

Fotó: Pavlovszki Nathasa

Daganatos betegekkel foglalkozó pszichiáterként mindig megtisztelőnek érzem, amikor valaki hozzám fordul, hogy egy ilyen nehéz élethelyzetben segítséget kapjon, támogatást a gyógyulás útján. Szakemberként többféle lehetőség van a kezünkben ilyenkor, hogy segítsünk, ezek egyike az erőforrás tábor, melyeket rendszerint nyaranta tartunk meg az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted! Alapítvánnyal.

Bár az alapítvány a covid miatti korlátozó intézkedések alatt is folyamatosan nyújtott online csoportfoglalkozásokat daganatos betegek számára, a személyes találkozás lehetősége idén nyáron talán fontosabb volt, mint valaha.

Amikor valakinél daganatos betegséget diagnosztizálnak, hirtelen egy vákuumba kerül. A szakirodalom úgy írja ezt le, hogy „üvegbúra- hatás”. A betegséggel mintha minden, ami addig volt, érvényét veszítené. Az ember ebben az állapotban kimondhatatlanul egyedül érzi magát. Jó esetben ott vannak körülötte a hozzátartozói, barátai, de igazi segítséget sokszor nem tudnak nyújtani. De a bennünk rejtező, belső erőforrásokból sokkal több van, mint ahogy azt egy ilyen helyzetben érezzük. A kérdés csak az, hogy hogyan jutunk hozzájuk. A mostani erőforrás tábor elsődleges célja is az volt, hogy megtaláljuk ezeket az erőforrásokat, és olyan eszközöket tanuljunk, amik „otthoni használatra” is alkalmasak azután. Egészen egyszerű dolgokról van szó: egy erdei séta, vagy könnyű mozgás testet-lelket emelő hatása, egy vers, vagy mese üzenete, a tánc, a nevetés, a meditáció ereje… Ezek a dolgok, – tudatosan beépítve az életünkbe – mind a kezelések alatt, mind a kezelések után segítenek megőrizni az érzelmi egyensúlyt, és fenntartani a lelkierőt. Így javítják a közérzetet, sőt, támogatják a tényleges gyógyulási esélyt. Ráadásul egy hétvégi életmód tábornál legalább néhány napra „magunk mögött” hagyjuk a gondjainkat, csak önmagunkra figyelünk, csak a saját igényeinkre koncentrálunk. Ráérezhetünk, hogy mit jelent odafigyelni a bennünk megszólaló érzésekre, milyen az, amikor „együtt vagyunk önmagunkkal”.

Idén az irodalomterápia és meseterápia kapcsán a vers, mese üzenetet mentén néztünk be erőforrásaink rejtett kincseskamrájába. Az irodalmi alkotások szimbolikus nyelve nemcsak abban segít, hogy fájó, nyomasztó élmények felszínre kerüljenek, hanem abban is, hogy kitisztuljanak – így a lélek sok, régóta cipelt tehertől megszabadul.

A mozgásprogramok azt célozták, hogy segítsünk megélni, felfedezni a könnyű fizikai aktivitás közérzet javító hatását. Mind a légzőjóga, mind a 3-1-2 meridián torna könnyen elvégezhető, könnyen megtanulható, és nem csak a fizikai közérzetre, de az immunrendszerre is kedvező hatású. A légzésjógát alapítványunk visszatérő vendég előadója, Dr. Béres Zsuzsanna pszichiáter vezette, a 3-1-2 meridián tornát pedig a Magyar Rákellenes Liga önkénteseként dolgozó Balogh Noémi.

Az én vezetésemmel csoportfoglalkozásokon dolgoztuk fel a betegség által hozott kihívásokat és a közösen megélt élményeket. Az én kedvenc mozgásprogramom a vasárnap reggeli, „Ez jobb, mint egy kávé” nevű fél órás közös tornánk volt. Írhatnám, hogy azért, mert én vezettem, de igazából azért, mert már évek óta csinálom reggelenként magam is, és tényleg működik. Gyorsan el lehet sajátítani, rövid idő alatt alaposan, kellemesen mozgatja át a testet, és energetikai alapot ad a napnak.

Az erőforrástáborokban magam is testközelből tapasztalom meg, hogy milyen fontos a daganatos betegeknek a pszichés támogatás. Az érintettnek meg kell birkóznia azzal, hogy az egész élettere átrendeződik. A műtétek az esztétikai következményen túl nyomot hagynak az egész szervezetben, a test működésében, az ahhoz való viszonyban, akárcsak a kezelések. Családapák, családanyák, aktív dolgozók elvesztik korábbi, biztos szerepüket. Mindezek mellett folyamatos teher a kiújulás állandóan ott lebegő lehetősége. Ez mind hatalmas érzelmi terhet jelent, ami pszichés támogatással könnyebben vihető.

Mindeközben nagyon sokszor hallom daganatos betegektől azt, hogy bármennyi szeretet is kapnak a családjuktól, bármennyi törődést az orvosuktól, igazi megértettséget csak a sorstársak között élnek meg. Amin egy daganatos beteg keresztül megy, a rettegés bugyrai, a kezelés, a leletre várás hidegverejtékes megpróbáltatásai – azt igazán csak egy másik beteg érzi át. Nagyon nagy megtartóerőt jelentenek a szemünk előtt zajló állapot javulások, a több éve, sőt több évtizede gyógyult érintettek jelenléte. Ők azt üzenik, hogy „látod, én is itt vagyok, meg lehet csinálni”.

Ahogy az alapítványunk elnevezése önmagában is üzenetet hordoz. Az összehangoltság jelentőségére próbáljuk felhívni a figyelmet: Összehangolva – Gyógyít a képzeleted! Azt gondolom, hogy a testi szinten megjelenő betegség oka a szervezet egyensúlyi működéseinek a megbomlása. Megszűnik az a finom összehangoltság, ami egy jól funkcionáló rendszert jellemez. Elveszik az egész-ség. Megszűnik az az egység, amiben a testi, lelki és szellemi igények egyformán helyet kapnak, ahol mindezek összhangban vannak. Az egészség helyreállítása érdekében tehát a cél a szervezet megbomlott működéseinek újbóli összehangolása. Egészen egyszerű szinten ez azt jelenti, hogy összhangba hozom a mindenkor vállalt feladataimat a szervezet teherbírásával. De azt is jelenti például, hogy összehangolom az étkezésem a valós testi szükségleteimmel. Figyelem a testem jelzéseit, eszem, ha szükséges, és lehetőleg olyat, amit valóban táplál. Nem a nap végén, az egésznapos koplalás után tömöm magam tele azzal, ami épp a kezembe kerül.

De az összehangoltság azt is jelenti egy magasabb szinten, hogy törekszünk újra megtalálni azt a hangot, ami orvos és beteg, ember és ember között elcsúszni látszik. Az a széttartás, amit most látok, elkeserítő, mert évezredek tanítása- tanulsága, hogy célt érni csak közösen tudunk. Egy ennél is magasabb szinten az összehangoltság azt a törekvést is hordozza, hogy ráhangolódunk ismét arra a mélyebb tudásra, hogy az életünk természeti környezetünkbe mélyen beágyazott. Életünkkel, céljainkkal egy magasabb összhang részei vagyunk.

Boldog érzésekkel zártuk az idei erőforrástábort, úgy éreztem, ebből a fajta összehangoltságból sikerül most is olyan muníciót adni a résztvevőknek, ami hosszantartóan segíti majd őket a gyógyulási útjukon. Nyárra tervezünk még néhány egynapos, személyes találkozót – ez a járványhelyzettől is függ. 2021 őszétől pedig újra indulnak Zoom csoportjaink – és talán személyes csoportprogramokra is lesz már mód, ez is a járványhelyzettől függ.

Az „Összehangolva a Simonton módszerrel” csoportokon a Simonton-féle gyógyító kép kialakításának és a szervezet összehangoltságában rejlő erő megragadásának alapjait sajátíthatják el a résztvevők. De folytatjuk a többi programunkat is, az aktuálisakat mindig meg lehet találni a www.osszehangolvaalapitvany.hu honlapon. A „Meditáció, mint gyógyító erő” programunkon egyszerű, a testi-lelki egyensúly megteremtését szolgáló technikák sajátíthatók el. A „Van kiút a szorongásból” csoportunk a daganatos betegek szorongással való megküzdéshez nyújt segítséget, a „Jól neveld a sárkányod” csoportunk pedig a méltó és sikeres kommunikáció alapjaival ismeret meg. Kéthetente Simonton Klubot is tartunk, ahol különböző témákat érintve örömeinkről, nehézségeinkről, leakadásainkról, sikereinkről beszélgetünk. Várunk mindenkit szeretettel, aki ezen a nehéz úton jár.

Dr. Prezenszki Zsuzsanna
pszichiáter

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts