A mángold, az egyik legértékesebb zöldségek közé tartozik annak ellenére, hogy sokan nem is ismerik, nincsenek tisztában értékeivel. Vastag fehér, lila vagy piros levélnyele, húsos levele miatt igazán dekoratív zöldségféle. Egészséges, finom és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

Hazánkban nem találkozhatunk gyakran sem a piacokon, sem a zöldségeseknél a mángolddal.

A mángold a cékla legközelebbi rokona. Íze a spenóthoz hasonló, de a répafélékhez tartozik.

Leveléből és szárából is ízletes ételeket készíthetünk. Olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan pároljuk, olíva olajjal, fokhagymával ízesítjük. Főzeléket is készíthetünk belőle, ugyanúgy, mint a spenótból. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni.

A mángoldnak két fajtája ismert: száras – melynek húsos szára és kisebb levele, valamint a leveles – melynek nagy széles húsos levelei vannak.

A leveles fajta felhasználása a spenótéhoz hasonló – salátába vagy főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Felhasználható (nyersen) töltött káposztához hasonlóan különböző töltelékkel.

A hosszú vastag húsos szárakat spárgához hasonlóan főzhetjük ill. süthetjük (különböző öntettel, szósszal kiegészítve).

Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma- illetve balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.

A Földközi-tenger vidékén már az időszámítás előtti V. században ismerték és fogyasztották. A mediterrán konyha kedvelt köret étele.

Kiemelkedő A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Megtalálható benne a réz, kalcium, triptofan (esszenciális aminosav), valamint a protein is.

Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, valamint biotint (H-vitamin).

Kutatók állatkísérletekkel igazolták, hogy magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt hatásos a mángold fogyasztása az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében, csökkenti a kreatin és karbamid szintet, védi ez által a cukorbetegek veséjét.

A fiatalok és a változó korban lévő nők számára fontos lenne minél gyakrabban fogyasztani magas K-vitamin tartalma miatt. Napi egy-egy adag mángold elfogyasztásával már sokat tettünk csontjaink egészségéért.

A mángold másik nagyon jelentős ásványi anyaga a magnézium, ami segíti az idegrendszer és az izmok működését azzal, hogy a kalcium tevékenységét szabályozza. Azzal, hogy a magnézium megakadályozza a kalcium idegsejtekhez történő szabad áramlását, nyugodt, ellazult állapotban tudja tartani az idegrendszert, a vérereket és az izomzatot is.

Ha táplálkozásunkkal túl kevés magnézium jut szervezetünkbe, akkor a kalcium szabadon áramlik az idegsejtekhez, így az túl aktív lesz, túl sok üzenetet küld. Magas vérnyomást, migrént, fejfájást és izomgörcsöket is okozhat a kevés magnézium.

A mángold sok A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Mindkettő nagyon fontos a szem egészségének megőrzéséhez, szerepet játszanak a szürkehályog megelőzésében.

A béta-karotin és más karotinszármazékok is csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A Kansas Állami Egyetem kutatója, Richard Baybutt azt állítja, hogy az A-vitaminban gazdag étkezés megvédheti a dohányosokat és a passzív dohányosokat a tüdőrák kialakulásától.

Baybutt felfedezte, hogy a cigarettafüstben lévő egyik rákkeltő anyag, a benzopyrin A-vitamin-hiányt okoz. Állatkísérleteivel bebizonyította, hogy ez az állítás megfordítva is igaz, vagyis az A-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti ennek a káros anyagnak rossz hatását, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A mángold sok C-vitamint tartalmaz, amely eredményes harcos a szabadgyökök sejtkárosító, és fájdalmas gyulladáskeltő hatásával szemben.

A szabadgyökök a koleszterint oxidálják, amely így rátapad az érfalra. A lerakódásoktól beszűkölt ér szívinfarktust, agyi katasztrófát okozhat.  Mivel a C-vitamin nagyon jól közömbösíti a szabadgyököket, meg tudja akadályozni az oxidációs folyamatot és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A káliumban gazdag mángold szabályozza a vérnyomást és a szívműködést.

A vas biztosítja a szervezet oxigénellátottságát, támogatja az immunrendszert, energiával látja el a szervezetet. A vas és a fehérje együtt építi fel az oxigén szállításához nélkülözhetetlen hemoglobint.

Az E-vitamin a szervezetben semlegesíti a szabadgyököket, megvédi a sejteket. Az E-vitamin jelentős gyulladásellenes hatású. Fontos szerepet játszik a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, enyhíti a változókori panaszokat.

A zsírsavak szintézisében is szerepet játszik, ami fontos az idegrendszer egészségéhez.

A mángold riboflavin és B6-vitamin tartalma is nagyon előnyös számunkra.

A riboflavin részt vesz abban a folyamatban, amely az egyik legfontosabb antioxidánst állítja elő, a glutathione-t. A B6-vitamin megfelelő hasznosulásához is nélkülözhetetlen. A B6-vitamin a veszélyes, érfalakat károsító molekulát átalakítja hasznos aminosavvá. Riboflavin nélkül azonban ez nem lenne lehetséges. Mivel a mángold B6 vitamint és riboflavint is tartalmaz, ezért nagyon fontos szerepet kaphat táplálkozásunkban.

Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai

– lassítja az öregedést,
– bélrenyheség, valamint aranyér ellen hatásos, karbantartja a bélflórát, segíti az immunrendszert,
– a benne található cellulóz megköti a vizet, és ezzel együtt a méreganyagokat és zsírokat,
– karbantartja a test valamennyi nyálkahártyáját, erősíti a fogakat és a csontokat, vérképző,
– a benne található betain aminosav segíti a máj és az epe tisztulását,
– ha mángoldot fogyasztunk nem leszünk gyorsan éhesek, mint az egyszerű szénhidrátoktól (pl. fehérliszt termékek, édességek),
– táplálják az idegrendszert.

Napi 150-200 gr fogyasztása ajánlott, az ettől nagyobb mennyiség cellulóz tartalma miatt meggátolhatja bizonyos ásványok felszívódását.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek