OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az antociánok a természeti növényi pigmentek egy olyan csoportja, amely az élénk színű – kiváltképp a narancssárga, a vörös, a lila és a kék – gyümölcsökben, illetve zöldségekben található meg. A környezeti hatásokkal, az ultraibolya sugárzással és a fertőzésekkel szemben ezek a flavonoidok hatalmas egészségügyi előnyökkel járhatnak az emberek számára.

A kutatók úgy vélik, hogy az antociánok antioxidáns, antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes, lipidcsökkentő, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek.

A magas vérnyomás növeli a gyulladás kialakulását a szervezetben, de elősegíti a sejtek idő előtt öregedését, növeli a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás és a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az antociánok azonban növelik az olyan specifikus gének aktivitását, amelyek segítik a szervezetet a cukrok és a zsírok felhasználásában, és megakadályozzák, hogy azok a vérben felhalmozódjanak, emellett növelik az elhízás elleni hormon, vagyis az adiponektin termelését. Ezek a vegyületek nemcsak az elhízást akadályozhatják meg, hanem pozitív irányba képesek megváltoztatni a zsírok rendellenes szintjét is.

Az antociánok megakadályozzák a vérlemezke összetapadását, ezáltal meggátolják az érelmeszesedés és a vérrögképződés kialakulását. Segítenek továbbá a vérnyomás csökkentésében, a finom véredények szerkezetének és működésének megóvásában, csökkentve a kapilláris áteresztőképességét és annak törékenységét. Emellett az antociánok növelik a hasznos HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik az LDL-koleszterinét.

Az antociánok megakadályozzák az idegrendszeri betegségek kialakulását azáltal, hogy gátolják az Alzheimer-kórral kapcsolatos béta-amiloid fehérje képződését. Emellett elősegítik a sejtek közötti kommunikációt, javítják az agy vérellátását és védik az agyi mitokondriumokat az oxidatív stressztől.

Speciális méregtelenítő enzimek aktiválásával az antociánok segítik a rákkeltő anyagokat metabolizálni. Agresszív módon hatnak a rák ellen is, mivel megakadályozzák a ráksejtek szaporodását, a rákos sejtek elpusztulását idézik elő.

Az antociánok segíthetnek a cukorbetegség elkerülésében, hiszen javítani képesek az inzulinérzékenységet és javítják a glükózanyagcserét. Azoknak a személyeknek, akiknek magas a napi antociánbevitelük, húsz százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki esetükben a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nem részesítik előnyben ezeket az értékes tápanyagokat.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts