A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek az egészséges bélflórát tudják megtámogatni, nagyon sok egészségügyi problémán tudnak segíteni. Amikor felborul az bélflóra egyensúlya, akkor a rossz bélbaktériumok kerülnek túlsúlyba, és ez különféle tüneteket okozhat.

Melyek ezek? A hasmenés, a székrekedés, a puffadás, a hányinger, a rossz közérzet. A probiotikumok segítenek visszaállítani a bélflóra egyensúlyát.

A probiotikumok csoportjába tartoznak a lactobacillusok és a bifidobacteriumok. Természetes anyagok is lehetőséget biztosítanak a baktériumflóra helyreállítására.

A hasmenés megelőzésére és kezelésére is nagyon hasznosak lehetnek a probiotikumok, melyeket prebiotikumokkal kell kiegészíteni. Jó prebiotikumforrás a fokhagyma, a vöröshagyma, a póréhagyma vagy a spárga. Ezek a zöldségek nagyon sok rostot is tartalmaznak.

A megfázás akár két hétig is eltarthat, de a probiotikumok lerövidíthetik ezt az időtartamot. A probiotikumok a tünetek súlyosságát és intenzitását is csökkenteni tudják.

A probiotikumok a koleszterinszint csökkentésében is a segítségünkre lehetnek. Ez azért is nagyon fontos, mivel a magas koleszterinszint is okozhat különféle szívbetegségeket. Egyes gyógyszerek – sztatinok – is segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, viszont ezek súlyos mellékhatással is rendelkeznek, például izomsorvadást is okozhatnak. Amennyiben valaki magas koleszterinnel küzd, úgy érdemes megfontolni a probiotikumok kúraszerű fogyasztását, illetve az étrend módosítását.

Egyes probiotikumok a bakteriális hüvelygyulladás kezelésében is nagyon hatásosak. A kezeletlen hüvelygyulladás nagymértékben elősegíti a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.

A probiotikumok segíthetnek megakadályozni a hasmenést, amelyet az antibiotikumok fogyasztása váltott ki.

Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink is egyre gyengülnek. Kialakulhat csontritkulás is, amely jelentősen megnöveli a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Egyes probiotikumtörzsek – többek között az L. Reuteri – csökkenthetik a csontvesztés kialakulásának a kockázatát.

A bélrendszer és az idegrendszer szoros összeköttetésben áll egymással. A probiotikumok ugyan nem helyettesítik a depresszió kezelésére használt gyógyszert, de nagyon hatásosak lehetnek kiegészítő terápiaként a gyógyszerszedés mellett. Mielőtt azonban probiotikumot kezd el fogyasztani, feltétlenül kérje ki kezelőorvosa véleményét, tanácsát.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek