Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy csak néhány nem túl ízletes és unalmas ételt ehetünk, és azokból is csak keveset.

Szerencsére vannak olyasmik, amik nem csak finomak, de nyugodtan fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi belénk fér, mert nagyon jót tesznek az egészségünknek.

Fokhagyma

A benne lévő allicin segít csökkenteni a vérnyomást. Ez a hatóanyag akkor szabadul fel a legjobban, ha a fokhagymát felvágjuk vagy összetörjük. Ebből a fűszernövényből korlátlan mennyiségben tehetünk az ételeinkbe, készíthetünk belőle krémlevest is – minél többet eszünk belőle, annál jobb.

Paradicsomszósz

Természetesen a házilag készített verzióról van szó, amelyben nincs hozzáadott cukor. Ha megfőzzük a paradicsomot, emelkedik a likopintartalma, amely óriási erővel veszi fel a harcot a káros szabad gyökökkel szemben. Ráadásul kutatások igazolják, hogy csökkentheti a hererák kialakulásának esélyét is.

Csípős szósz

A csípős paprikában, csípős ételekben lévő kapszaicin segíthet gyorsítani az anyagcserét, és fogyasztásukkal akár 50 extra kalóriát is elégethetünk naponta. Ráadásul egy kanadai kutatás szerint azok, akik csípős szószt fogyasztanak valamilyen ételhez, aznap nagyjából 200 kalóriával kevesebbet visznek be.

Zöld tea

Tele van antioxidánsokkal, rendszeres fogyasztása pedig segíthet csökkenteni a hasi zsírpárnákat. Éppen ezért nyugodtan igyunk meg belőle akár napi 5-6 csészényit is.

Kakaópor

Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, és segít csökkenteni a testben a kortizol szintjét is. Ez utóbbi stresszhormon is okozhatja, ha a testünk egyes részein felhalmozódnak a zsírpárnák. Edzés után is érdemes lehet olyan italt fogyasztani, amelyben kakaópor van, mert egy tanulmány szerint segíti az izmok regenerációját is.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek