A havivérzés, illetve az azt megelőző premenstruációs szindróma sok nő szervezetét megviseli. Ebben az időszakban érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásra is, ha nem akarjuk, hogy a tünetek még rosszabbak legyenek.

A testmozgás és az alvás mellett a táplálkozás is fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire nehezíti meg az életünket a menstruáció. A vérzés előtt, illetve idején érdemes vasban gazdag leveles zöldeket, B-vitaminban gazdag tojást, szárnyasokat, mandulát, illetve C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és paprikát fogyasztani, bizonyos ételeket pedig – ha csak átmenetileg is – de kiiktatni az étrendből.

Javasolt és kerülendő ételek menstruáció alatt

Ilyenek a feldolgozott élelmiszerek, amelyekben sok az egyszerű szénhidrát, ami vércukorszint-, és energiaszint-ingadozást okoz. Emellett sok bennük a hozzáadott só és mesterséges ízesítő is. Kerüljük a fehér lisztből készült kenyeret és tésztát, a sós rágcsálnivalókat, mint a chips, a perec, a ropi, a fehér rizst, az alacsony rosttartalmú gabonapelyheket, valamint a kekszeket, fehér lisztes péksüteményeket is. Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.

A zsíros, illetve zsírba és olajban sült ételek sem ajánlottak, mivel megemelik a májban a CRP nevű fehérje szintjét, ami kutatások szerint megnöveli a premenstruációs szindrómával járó kellemetlen tünetek kialakulásának esélyét, illetve felerősíti a már meglévő tüneteket. A túl sós ételeket is érdemes ilyenkor kerülni, mert fokozzák a szervezet vízvisszatartását, amely ilyenkor óhatatlanul kialakul a testben zajló hormonális változások miatt. A csomagolt szalámik, felvágottak, a bolti savanyúságok, konzerv ételek, fagyasztott készételek és instant levesek kerülendők ebben az időszakban.

Akármennyire is kívánjuk az édességet, a cukorbevitelt se vigyük túlzásba, mert fokozhatja a hangulatingadozást és a szorongást, vízvisszatartást, és vércukorszint-ingadozást is okoz, amitől csak még fáradtabbnak és leharcoltabbnak fogjuk érezni magunkat. Az alkoholfogyasztással szintén érdemes csínján bánni ebben az időszakban.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek