A fekete ribizli biológiailag nagyon értékes gyümölcs. A fekete ribizli íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros, savanykás ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. A gyümölcs és a bokor is jellegzetes illatot áraszt. Termése június végén, júliusban érik be.

Az első töveket a Földközi-tenger vidékéről hozhatták hozzánk a XIV. században, s Európa északibb területein elsősorban a kolostorkertekben leltek otthonra. A fekete ribizlit alig egy évszázaddal a piros változat után, a XVI. században kezdték termeszteni Európában. Tabernaemontanus, német patikus és botanikus az ezerötszázas években levét szájüregi gyulladásokra, ínygyulladásra, sőt, mint a mozgó fogak újbóli rögzítőjét ajánlja, de használták hólyagbántalmak és májbetegségek ellen is, szirupját pedig köhögés elleni szernek.

A fekete ribizli gyógyhatását már a középkori európai szerzetesek is feljegyezték. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva.

Régi, XII. századi kolostori források is említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát.

A Szív, a Torok és a Harmadikszem csakrákat köti össze a Gyökércsakrával. Erősítő, roboráló. Rákellenes hatású, antioxidáns. Az egyetlen olyan növény, melyben nem bomlik fel a C-vitamin magas hőre. Ez azzal magyarázható, hogy a ribizliben van egy másik vitamin, a PP-vitamin (nikotinsavamid), ami megvédi a C-vitamint az elbomlástól.

Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne.

Gyógyászati felhasználása

Szív és érrendszeri megbetegedésekre, vérnyomás szabályozására, lázas betegség utáni felépülésre, megfázásra, köhögésre, rekedtségre bátran használhatod.

Vizelethajtó hatása mellett, vese- és hólyagbántalmak, vesehomok, reuma, köszvény, bőrbetegségek, krónikus hasmenés hatékony ellenszereként is segítségedre lehet. Enzim hiánypótló.

Méltó elnevezés lehetne a ribizli számára a gyógygyümölcs elnevezés. Az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani.

Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsainak gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, de a sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal. Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban.

A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.

Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.

Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását.

Felfedezték Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is.

Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét, és így hajlamosít a neurodermitis nevű bőrgyulladásra.

A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
A fekete ribizli egyetlen darabkája sem mérgező. A napozást kedvelők karotintartalma miatt bőven fogyasszanak belőle, mert segíti a bőrvédő melanin képződését.

Sok benne a karotin, a B1-, B2- és E-vitamin és természetesen a C-vitamin. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik.

Megdöbbentő, hogy milyen széles a benne található ásványi anyagok skálája! Jelentős a kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm, réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, vas, nikkel, kalcium és kén tartalma is. Ezek az elemek mind szerves anyagként, azaz a szervezet által jól feldolgozható vegyületekként vannak jelen benne.

Figyelem!
Teáját vese- és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek