Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

– A karfioltól az articsókáig – érdemes válogatni –

Lazac, bogyós gyümölcsök, brokkoli, mandula és kelkáposzta – csak néhány azon rendkívül jótékony, egészséges ételek közül, amelyeket nem eszünk túl gyakran. De vajon miért? Valóságos tápanyag-erőművek, nem szabadna hanyagolnunk őket!

Manapság jó néhány zöldség került a legnépszerűbbek közé, ám nemcsak ezekkel járunk nagyon jól. Legalább 9 olyan, egészséges étel létezik, melyeket indokolatlanul keveset eszünk, pedig ránk férne. Ráadásul nagyon ízletes finomságok készíthetők felhasználásukkal.

Karfiol: a brokkoli a karfiol rokona, mely azonban sokkal nagyobb figyelmet kap napjainkban. Pedig fakóbb testvére is kiváló rost- és C-vitamin forrás. A karfiolban is megtalálható a szulforfán természetes anyag, mely a rák ellen ígéretes védelmet nyújt kísérletek szerint.

Szardínia: ez a pici hal igen nagy tápanyagértékkel bír. Tökéletes forrása az értékes Omega-3 zsírsavnak, s azon kevés egészséges ételek egyike, melyben magas a B12-vitamintartalom. D-vitaminban is gazdag: a kalciumhoz hasonlóan csonterősítő.

Tempeh: a tofut ismerjük, a tempehet azonban kevésbé. Szintén szójababból készül és sok tápanyagot tartalmaz: fehérjét, káliumot, kalciumot.

Cékla: az élénk színű zöldség kívülről durvának tűnhet, ám belülről lágy és édes is lehet, főzve. Antioxidánsban igen gazdag, amely a rák és a krónikus betegségek ellen is véd. Leve nagy mennyiségű nitrátot tartalmaz, s tanulmányok szerint csökkenti a vérnyomást, illetve növeli a vér áramlását az agyba. A sportolóknak a teljesítményét is növeli ez az egészséges étel.

Articsóka: grillezve, sütve egyaránt finom, leveleit és közepét is nyugodtan ehetjük. Egy articsóka csak 60 kalória és szinte semmi zsír nincs benne. Sok rostot tartalmaz, amely telít, így nem fogunk nagyobb zsírtartalmú élelmiszerekre vágyni.

Kefír: az erjesztett tej ezen formája a Kaukázusi hegységben nagyon régóta alapvető élelmiszer. Ma már számos országban elterjedt. Hasznos baktériumokkal, probiotikumokkal van tele. Gyulladás- és rákellenes tulajdonságait egyaránt tanulmányozták.

Szárított szilva: ez az egészséges étel jóval több annál, mint hogy segíti az emésztést. Rostban és antioxidánsban is gazdag, egy negyed csésze belőle 104 kalória és 12 százalékát adja a napi rostszükségletünknek. Magában, de süteményhez, zabpehelyhez, szószhoz vagy smoothie-hoz adva is kiváló. Sőt, akár húsokhoz is.

Lencse: a bab népszerűbb, mint a lencse, pedig nagyon egészséges étel. Nem szükséges áztatni főzés előtt – sokakat ez tart vissza fogyasztásától. Levesekben, pörköltekben a hús helyettese is lehet. Nagy mennyiségű rosthoz jutunk általa és kevés zsírhoz.

Tengeri hínár: hacsak nem vagyunk sushi-rajongók, valószínűleg sosem ettünk hínárt. Az algák családjába tartozó egészséges étel azonban igencsak megéri – a tengerből szív fel tápanyagokat, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, különösen vasat és kalciumot. Fehérjében gazdag, zsírban nagyon szegény.

Válogassunk közülük!

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts