Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 7 perc

Ahogy a forró nyarat felváltja a borongós ősz, két fő „mumussal” kell szembenéznünk: a meghűléssel és az észrevétlenül felszaladó kilókkal. Ha el szeretnénk ezeket kerülni, akkor az egyik legfontosabb teendőnk, hogy odafigyelünk arra, mi kerül az asztalra. Érdemes az évszaknak megfelelő alapanyagokból válogatni, hogy ősszel is egészségesek, fittek maradhassunk!

ÉDES REGGELI BULGURKÁSA

Hozzávalók (2 főre)

• 100 g apró szemű bulgur
• 200 ml kókusztej
• 200 ml víz
• 3 ek méz
• 1 tk fahéj
A sült narancshoz
• 3 db narancs
• 1 ek méz

Elkészítés

Áztassuk be a bulgurt 10 percre, hogy ne legyen zavaros főzés közben. A kókusztejet és vizet a mézzel elkeverve forraljuk fel, majd öntsük bele a leszűrt bulgurt, adjuk hozzá a fahéjat és kb. 10-12 perc alatt főzzük puhára. Közben filézzük ki a narancsot és egy magas lángon hevített serpenyőben, egy kanál mézen pirítsuk le kicsit. Tálaljuk a puhára főtt reggeli kását a sült naranccsal. Le is hűthetjük, ha úgy jobban kedveljük.

A bulgur egészségre gyakorolt hatása

Meglepően sok pozitív hatással rendelkezik, többek között serkenti az emésztést és a vérkeringést. Magas a vas, magnézium, cink, réz, mangán, rost, foszfor, B3 vitamin, kálium és fehérjetartalma. Ezen kívül igen magas arányban tartalmaz különböző ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánst és rostot, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázni vágyók egyik kedvelt alapanyaga. Szabályozza a koleszterinszintet, az omega-6 tartalma miatt ápolja a vérereket, karbantartja a vércukorszintet, csonterősítő hatással bír, segít a csontritkulás megelőzésében, szívvédő, immunerősítő, a magas cinktartalma miatt serkenti a vérkeringést, segít vérszegénység megelőzésében, kalóriaszegény, az antixodánsok miatt segít leküzdeni a belső gyulladásokat és a sejtburjánzásokra is hatással van, stresszűző, elősegíti a sebgyógyulást, hasznos álmatlanság ellen.

ŐSZI SZŐLŐKRÉM LEVES

Hozzávalók (2 főre)

• 3 dl szőlőhéj, és magnélküli szőlővelő, vagy szőlőszörp
• 1 dl víz
• 1 mk őrölt fahéj
• 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
• 1 ek méz
• 2 dl habtejszín
• 5 csepp vanília kivonat
• 5 dkg szeletelt mandula
• 24 szem szőlő

Elkészítés

Keverjük össze a szőlővelőt, a vizet, a mézet és a fűszereket, majd tegyük fel főni. Amikor felforr, vegyük le a tűzhelyről, és csepegtessük bele a vanília kivonatot, ezután hűtsük le. A hideg habtejszínt egy kicsit forgassuk meg a habverővel (ne verjük fel) és utána keverjük bele a kihűlt szőlőlevesbe. Amíg hűl a leves, pirítsuk meg a mandulát és mossuk meg a szőlőszemeket. Tálaláskor a krémes levesbe tegyük a szőlőszemeket és szórjuk a tetejére a pirított szeletelt mandulát. Aki szereti, verhet fel egy kis tejszínt is és a tetejére halmozhatja. Megbolondíthatjuk apróra vágott mentalevéllel vagy pirított tökmaggal.

A szőlő egészségre gyakorolt hatása

Fontos szerepet játszik az emésztési zavarok kezelésében. A szőlő jelentősen csökkenti a húgysav savasságát. A vörös szőlő erős antibakteriális és antivirális hatásokkal bír, védelmet nyújt a fertőzésekkel (pl. pliovírus, herpesz) szemben. A szőlőről bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságai vannak a benne levő rezveratrol összetevőnek köszönhetően, amely erős gyulladáscsökkentő. A szőlő különösen hatásos a mellrák kezelésében vagy megelőzésében. A szőlőben levő antocianinok és proantocianidinszek meggátolják a rákos anyagok elszaporodását, megakadályozza a rákos sejtek terjedését. A szőlőben levő pigmentek javítják a szervezet általános immunitását. Kiváló asztma kezelésére is. Növeli az agy egészségét és fékezi a neurodegeneratív betegségek kialakulását. Fogyasztása megakadályozza az időskori látás elvesztését vagy a makula degenerációt. Növeli a vér nitrogén-monoxid szintjét, ami megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkentve a szívinfarktus esélyét. A szőlőhéjban lévő szaponinok megakadályozzák a koleszterin emelkedését, minimalizálják a rossz (LDL) koleszterin mennyiségét. A szőlőben található C- és B-vitamin, jód, cink, foszfor, magnézium, kálium, szelén, vas segítenek a szervezet karbantartásában. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyökök ellen, így lassítva a bőr öregedését.

MANDULÁS QUINOA PETREZSELYEMMEL

Hozzávalók (2 főre)

• 8 evőkanál quinoa
• 2 evőkanál citromlé
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1 csomó friss petrezselyemzöld
• 3 szál zöldhagyma, apróra szeletelve
• 1 nagy marék mandula, szeletelve
• ízlés szerint só
• ízlés szerint bors

Elkészítés

Forraljunk fel kb. 2-3 dl vizet egy lábasban. A felforrt vízbe tegyük bele a quinoát, majd főzzük kb. 8-10 percig. A végén szűrjük le. Közben egy kis tálkában keverjük össze a 2 evőkanál citromlevet a 2 evőkanál olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk. Szeleteljük apróra a petrezselyemzöldet. Helyezzük a tányérra a megfőtt quinoát, a felszeletelt petrezselyemzöldet, a zöldhagymát és a mandulát. Locsoljuk meg az egészet a citromos-olívás öntettel, majd tetszés szerint szórjunk rá még egy kis frissen őrült feketeborsot.

A zöldhagyma egészségre gyakorolt hatása

Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A zöldhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található benne. Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben, C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, segít megelőzni az érelmeszesedést, emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású, jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat, vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését, a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító, a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését, salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos, illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez, kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést. A hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet, a naponta fogyasztott zöldhagyma növeli a csontsűrűséget.

ZÖLD SMOOTHIE

Hozzávalók (2 főre)

• 1 db nagyon puha, érett körte
• 1 ujjnyi hosszú darab, hámozott kígyóuborka
• 1 tk reszelt gyömbér
• 2 marék bébispenót
• 400 ml hideg zöld tea

Elkészítés

Az összes hozzávalót zúzzuk össze turmixgépben, ha kicsit sűrűnek tartjuk, szűrjük át, vagy hígítsuk még zöld teával.

A gyömbér egészségre gyakorolt hatása

Gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet. Szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ellazítja az emésztőrendszer izmait, megelőzve ezzel a felpuffadást. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Erősíti az immunrendszert, melegítő, izzasztó hatása miatt természetes gyógyszer megfázásra, influenzára. A gyömbér a petefészekrák kezelésében is hasznos lehet. Kutatások bizonyították, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben, de lassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését is. A gyömbér emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák sejtjeivel is hatékonyan veszi fel a harcot. Természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható. A gyömbér azonnali felüdülést nyújthat a rosszullétből, hányingerből vagy szédülésből (terhes kismamák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal). Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív gyulladása okozta fájdalom kezelésére is kiváló. Képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat. Köhögéscsillapításra is használható.

SZEDRES CSIRKESALÁTA

Hozzávalók (2 főre)

Szedres dresszinghez
• 2 ek balzsamecet
• 2 ek extra szűz olívaiolaj
• 1 ek méz
• 2 tk dijoni mustár
• 1 tk szójaszósz
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 doboz szeder
Salátához
• 30 dkg csirkemell
• fél csomag friss bébispenót
• fél csomag friss salátamix
• negyed lilahagyma
Rántott kecskesajthoz
• 250 g kecskesajt
• 10 dkg liszt
• 2 db tojás
• 10 dkg panko (autentikus japán) morzsa
Egyéni hozzávalók
• ízlés szerint só
• ízlés szerint bors
• néhány szem dió koktélparadicsom

Elkészítés

Pürésítsük az alapanyagokat egy turmix vagy botmixer segítségével. Sózzuk, borsozzuk a csirkemell mindkét oldalát, majd indukciós főzőlapon, nagy hőfokon, forró serpenyőben 6 perc alatt süssük kérgesre. Fél percenként fordítsuk meg a húst. Miután aranybarnára pirult, tegyük a sütőbe hőlég keverés programra és süssük 150 fokon 15 percig. Amikor elkészült pihentessük 5 percet, majd vágjuk szeletekre. A kecskesajtból formázzunk golyókat, majd panírozzuk be őket: forgassuk meg a lisztben, majd tojásban végül a morzsában. Közepesen forró olajban süssük aranybarnára, tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra és itassuk fel a felesleges olajat. Fektessük a salátaágyra a felszeletelt avokádót, hagymát, csirkemellet, tegyük rá a kecskesajt golyókat, a friss szedret, a paradicsomot és a diót is. Locsoljuk meg a salátát a szedres dresszinggel és tálaljuk frissen.

A szeder egészségre gyakorolt hatása

A szeder számtalan tápanyagot tartalmaz és kiváló proteinforrás. Nagy mennyiségben található benne vas, kalcium, A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folsav, tiamin, piridoxin, niacin és rost. Olyan anyagokban is gazdag, mint a flavonoid, lutein, zeaxanthin, B- és A-karotin. Gazdag antociánban, rezveratrolban, amely megakadályozza a rák kialakulását. Magas az antioxidáns szintje, így visszaszorítja a káros sejtek és a tumorok növekedését. Serkenti a vérkeringést, gyulladásgátló hatású, csökkenti a vérnyomást, valamint a vérrögök kialakulásának és az agyvérzés kockázatát. Jó hatással van az idegekre is. Tisztítja a májat és erősíti a veséket. Magas a C-vitamin és a flavonoid tartalma, így természetes immunerősítő és megakadályozza az influenza, köhögés, megfázás kialakulását. Szülés után gyorsítja a felépülést, műtét után pedig csökkenti a gyulladást. A szeder olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott cukorbevitelhez és szabályozzák a vércukorszintet. A szeder fogyasztása jótékony hatással van a szívre. Erősíti az idegrendszert és csökkenti a rossz (LDL) koleszterinszintet, így megakadályozza a vérrögök kialakulását, továbbá hatékonyan megelőzhető vele a szívroham és az agyvérzés. Mivel magas az A-vitamin tartalma, erősíti a látást és enyhíti a szem fáradságát. Puhává és ragyogóvá teszi a bőrt, serkenti a hajnövekedést, megakadályozza a hajhullást.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
Fotók: streetkitchen.hu, adriskitchen.hu, iistockphoto.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts