Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

A fokhagyma gumója fogyasztható; felvágva erőteljes aromával rendelkezik. Népies neve foghagyma vagy „büdös hagyma. Először az 1940-es években fedezték fel tudósok, hogy a fokhagyma akkor fejti ki antibakteriális és egyéb – közismerten üdvös – hatásait, ha felbomlik a benne található alliin nevű „anyavegyület”. A felbontásban allináz enzimek működnek közre, melyek akkor lépnek akcióba, ha megvágjuk a gerezd húsát, s ezzel megsértjük a sejthártyákat.

Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban.

Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Kínai kutatók által In vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat hasonlóan a vörös-, lila-, póré-, vagy metélőhagymához.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomás csökkentő, baktérium-, vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását.

A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják – helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.

A fokhagyma elűzi a hangyákat. Ha néhány megvágott gerezdet teszel a lakás azon sarkaiba, ahonnan a hangyák mindig támadnak, meglátod, soha többé nem kell tőlük félned.

Amire mindig ügyeljünk: ha helytelenül, zsírban pirítjuk, könnyen megkeseredhet. Éppen ezért csak akkor tegyük az ételbe, ha már fő.

Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik az érelmeszesedés alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól.

Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat.

A következőkben leírt legendás fokhagymacsepp kúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.

A fokhagymacsepp elkészítési módja

– Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
– Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
– Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
– Vászonruhán keresztül szűrd át.
– A táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).

A részletek

Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt fokhagyma, kb. 4 dl 96 %-os alkohol. (A beszerzett fokhagyma állagától, nedvesség-tartalmától függően.)

A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk (foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. Naponta összerázzuk, majd a 10. napon 2 réteg gézen átszűrjük.

A nyert kivonat mennyisége: 400 – 450 ml. Azonnal fogyasztható. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni. Egy kardiológus főorvos szerint a tejet nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb ok miatt) kúrázók kefirben vagy joghurtban vegyék be.

Napok Reggel Délben Este
1. nap

1 csepp

2 csepp

3 csepp

2. nap

4 csepp

5 csepp

6 csepp

3. nap

7 csepp

8 csepp

9 csepp

4. nap

10 csepp

11 csepp

12 csepp

5. nap

13 csepp

14 csepp

15 csepp

6. nap

15 csepp

14 csepp

13 csepp

7. nap

12 csepp

11 csepp

10 csepp

8. nap

9 csepp

8 csepp

7 csepp

9. nap

6 csepp

5 csepp

4 csepp

10. nap

3 csepp

2 csepp

1 csepp

A 11. naptól kezdve 3×25 cseppet fogyassz naponta – evés előtt – mindaddig, amíg el nem fogy. A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután van szükség ismétlésre.

Eredete

A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.

A tapasztalatok szerint számítani kell csekély illathatásra is. Érdemes tájékoztatni a környezetet a fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban) közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma „illatot” amit nedvesítő kendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. Mivel a méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékű levertség érzése is jelentkezik.

Attól nem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts