A gombák fontos jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban: táplálóak, de nem hizlalnak, eltelítenek, mégis koleszterinmentesek, így diéta során is érdemes fogyasztani belőlük.
Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségfélét – amelynek számos elkészítési módja van – nemcsak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsony kalóriatartalma miatt a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket.
Magas rost-, alacsony kalóriatartalom
A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van.
Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.
Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassú anyagcsereesetén is.
A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását.
Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak.
Levesnek, pörköltnek, de párolva is finom
A gombát sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, sütve, kalapját töltve, párolva, vagy akár salátában is.
Köretként vagy ragualapként is felhasználható. Ha gyors, és ízletes ebédet szeretnénk a családnak, tökéletes választás lehet.
Forrás: hazipatika.com