Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cickafarkot már ősidők óta használják az emberek és szinte minden kultúrában ismeretes. Elsősorban különféle gyulladásokat és sebeket kezeltek a segítségével, de nyugtatószerként és szorongás oldására is alkalmazták. A tizenhetedik században nagy népszerűségnek örvendett ez a gyógynövény. Még étkezési célokra is felhasználták, úgy fogyasztották, mint napjainkban a sóskát. Már neandervölgyi temetkezési helyszíneken is találkoztak ezzel a gyógynövénnyel. Feljegyzések szerint pedig az ókori görögök és a rómaiak is nagy tiszteletben tartották.

A középkorban amulettként használták, mert meg voltak róla győződve, hogy képes legyőzni a gonoszt és képes a negatív hatásokat, energiákat kivédeni. A legenda szerint ha egy fiatal lány a párnája alá helyez egy cickafarkot, akkor álmot láthat a jövendőbeli férjéről.

A cickafark görcsoldó, antiszeptikus, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, antimikrobiális, vírusellenes és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik.

A cickafarkot mi is használhatjuk, és sokféle betegséget előzhetünk meg, illetve orvosolhatunk a segítségével. Kezelhetünk vele például sebet. Porított formájában a sebre szórva csillapítja és megállítja a vérzést, illetve megszünteti a fájdalmat. Sebfertőtlenítőként is használhatjuk. Éppen ezért sokféle gyógyító kenőcs alkotóelemeként is találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel. Sebgyógyító hatását a benne lévő gyulladáscsökkentő és antiszeptikus olajoknak és az összehúzó hatású tanninoknak köszönheti.

A cickafark gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, különösen a belekben kialakult gyulladást képes megszüntetni. Ezt a hatását a benne lévő flavonoidoknak és a szeszkviterpén lanktonoknak köszönheti. Éppen ezért sok olyan kenőcs alapanyagául is szolgál, amelyek az ekcéma tüneteit hivatottak csökkenteni.

A cickafark egy kiváló görcsoldó hatásokkal rendelkező gyógynövény, amelyet bevethetünk hasmenés, puffadás és hasi görcsök esetén. Segíti az enzimek és az emésztőrendszer szekrécióját és növeli az étvágyat. Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítséget nyújtanak a fertőzések leküzdésében, de bélgyulladás és gyomorhurut esetén is be lehet vetni. Keserűanyag-tartalma erősíti a májat.

A cickafark olyan szterint tartalmaz, amely a hormonhoz hasonló hatással bír, és segíti a menstruációs ciklus egyensúlyát fenntartani. Mivel nagyon hasznos a hölgyek számára, ezért a nők gyógynövényének is szokták nevezni.

A cickafarkból készített tea csökkenti a lázat. A cickafark főzettel történő borogatást használhatjuk zúzódásra, gyulladásra és fájdalomra. A cickafark csillapítja a vérzést, de akkor is bizalommal fordulhatunk hozzá, ha megcsípett bennünket egy méh, és vágásokra, égési sérülésekre is használhatjuk.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts