Az őszi, hideg hónapokban gyakran küzdünk torokfájással, ami nemcsak nagyon fájdalmas, de nagyon kellemetlen is lehet. A torokfájás nem más, mint a szervezet immunválasza a vírusos és bakteriális fertőzésre. Torokfájás esetén duzzanat és gyulladás alakul ki a torokban. A természet torokfájás esetén is kínál megoldásokat és lehetőségeket. Ezek a gyógynövények – ellentétben a gyógyszerekkel – nem okoznak mellékhatásokat.

A zsályát lehet használni gyulladásos állapotok kezelésére, és nagyon hatékony gyógynövény a fájdalom csillapításában. A bíbor kasvirágot főleg immunerősítőként ismerik az emberek. Mára már bebizonyosodott, hogy eredményesen harcol a baktériumok ellen, és a gyulladás csökkentésében is kitüntetett szerepet játszik.

A zsálya és a bíbor kasvirág együtt is nagyon hatékony. Ebből a két gyógynövényből készíthet egy toroköblögetőt, amellyel bizonyos időközönként gargarizálhat is. Forraljon fel egy csésze vizet, majd adjon hozzá egy-egy teáskanál zsályát és bíbor kasvirágot. Hagyja a gyógynövényeket negyedórán át ázni, majd szűrje le. Amikor lehűlt, óránként vagy kétóránként gargarizáljon a főzettel. A főzetet egy spricnis üvegbe is beletölthetni és ezzel is befújhatja a fájó és duzzadt torkot.

Az édesgyökér nemcsak Dél-Ázsiában, de Európában is egy őshonos gyógynövény. Hatásában nagyon hasonlít az aszpirinhez, mivel csökkenti a fájdalmat, így torokgyulladás esetén is rendkívül hatásos.

Torokfájás esetén a citromos víz is sokat segíthet. A citrom ugyanis antioxidánsokban gazdag C-vitamint tartalmaz, amely enyhíti a torokgyulladást és elősegíti a gyógyulást.

A gyömbér antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely szintén enyhítheti a torok fájdalmát. A gyömbér nagyon hatékony bakteriális légúti fertőzés esetén. Hogyan készíthet gyömbérteát? Forraljon fel 2 dl vizet, majd adjon hozzá egy ujjnyi meghámozott, lereszelt gyömbért. Negyedóra múlva vegye le a tűzhelyről a forrázatot, tegyen a bögrére fedőt és hagyja további 15 percig állni. A teát édesítheti mézzel és facsarhat bele citromot is. A gyömbértea segít a fertőzés leküzdésében, csökkenti a gyulladást és a torokfájdalmat is enyhíteni tudja.

A fahéj egy nagyszerű fűszer, hiszen antioxidáns és antibakteriális hatással rendelkezik. A kínai orvoslásban is használják torokfájdalom enyhítésére. Ez a fűszer nagyon hatékony a fertőzések elleni küzdelemben.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts