OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Úgy szeretnének változást, hogy minden változatlan marad.

A HOP (Holisztikus Orvosi Program) tréningek és holisztikus orvosi konzultációk több éves tapasztalata az, hogy a daganatos betegségben szenvedők sokasága a beszámolója során elmondja, ők már egyszer, kétszer, sőt, vannak, akik akár már háromszor azt hitték, meggyógyultak.

Ezzel arra utalnak, hogy a protokoll kezeléseit követő kontrollvizsgálatok után azt mondták nekik tumormentesek, ők erre azt gondolták meggyógyultak, de sajnos pár hónap múlva jelentkeztek az áttétek… Érthető csalódottság, lélekbe vágó dráma… De sajnos mindez nem meglepő, sőt törvényszerű.

Ilyenkor mindig felteszem a betegeknek a kérdést, hogy a betegség diagnosztizálását követően mit változtattak az életvitelükön, azóta mit tesznek másként, mint korábban? A válasz többnyire sajnos az, hogy “semmit”. Ez döbbenetes, mert ez azt jelenti, úgy szeretnének gyógyulást elérni, hogy továbbra is mindent ugyanúgy tesznek, mint amit a betegséghez vezető út során csináltak. Vagyis úgy szeretnének változást, hogy minden változatlan marad. Ez az elvárás pedig lehetetlen.

Különösen annak tükrében, hogy – a tudomány által is igazoltan – a daganatos betegségek hátterében kimutatható genetikai elváltozások kb. 90%-a ún. szerzett génhiba, amelyek kialakulása döntően az életvitelünk által meghatározott. Vagyis, ha az életünkben minden úgy történik, mint korábban (oly módon, ahogy az végül a daganatos betegséghez vezetett), akkor a háttérben meghúzódó alapvető kiváltó és fenntartó tényezők továbbra is a daganatos betegség folyamatát fogják támogatni, továbbra is a daganatos betegségnek ágyaznak meg.

A következtetés egyértelmű, nevezetesen, hogy gyökeres változtatásokra van szükség. Testi, lelki, szellemi szinten. Mert a létezésünk és a szervezetre ható folyamatok nem csupán a fizikai síkon zajlanak. Egy ember “jelen minőség”-ét (testi-lelki-szellemi vonatkozásban) a genetikai alapok mellett számos tényező határozza meg. Többek közt az életmódja, az életvitele, az én-képe, az illető személyisége, világnézete, a lelki beállítottsága, a párkapcsolati és családi viszonyai, az egyéb emberi, munkahelyi kapcsolatai, a táplálkozás, az általános ismeretei, a szokásai, viselkedésmintái, stb. – hosszasan folytathatnánk a felsorolást tovább. Ezek többségükben évtizedesen rögzült formákban vannak bevésődve, s automatikus reakciókba ágyazottan nyilvánulnak meg, amelyektől pusztán akarattal eltérni nem lehet. Pedig ez sok esetben létkérdés lenne. Mert amíg a változatlan, ismétlődő élethelyzetekre változatlanul, ugyanúgy reagálunk, addig a következmények sem változhatnak. Azaz a betegség is törvényszerűen megmarad. A változtatás tehát létkérdés, ez adja a gyógyulás esélyét, mert a változtatásoknak köszönhetően a szervezetre teljesen új hatások lesznek befolyással, amelyek a működését áthangolják.

A „jelen minőségünkben maradás” azt jelenti, hogy mindent változatlanul ugyanúgy csinálunk, mint eddig. Önmagunk legjobb tudása, ismeretei, felkészültsége, lehetőségei, képességei mentén, de továbbra is a régi szokások rabságában. Ha csupán annyi változik, hogy ugyanazokat a dolgokat csináljuk, csak esetleg intenzívebben vagy visszafogottabban, az még nem minőségi változás, ezért nem is elegendő. A gyógyuláshoz végképp nem. Ugyanis egy krónikus betegség azt tükrözi, hogy az adott keretek közt, az adott minőségben nincs harmónia, s a harmónia ugyanezen a szinten, ugyanebben a minőségben nem is tud megszületni.

Azaz valóban gyökeres változtatás(ok)ra van szükség – természetesen az orvosi kezelések mellett. S amint érdemben változtatunk – azaz a legfontosabb életviteli területeken mást teszünk, mint korábban -, az már nem mennyiségi, hanem minőségi eltérés. Kihagyhatatlan a táplálkozás és életmód áthangolása, a rendszeres, állapottól függő intenzitású fizikai aktivitás, testedzés, de olykor szükséges lehet a környezet megváltoztatása is. Ám a középpontban a lelki-szellemi harmónia megteremtése áll, mert ezek a folyamatok erős befolyással vannak a szervezetünk működésére. Ennek  elérése belső munkálkodás útján, célzott gyakorlatokkal lehetséges. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a belső feszültséget fenntartó konfliktusainkat megoldhassuk, így megszabadulhatunk azok romboló hatásától.

Ha tehát az egyensúly irányába mutatóan teszünk mindent átfogó erőfeszítéseket, akkor az életünket egy új minőségbe emeljük. Mindez azt jelenti, hogy a változtatásoknak, az új impulzusoknak köszönhetően szervezetünk a mindennapok során új hatások befolyása alá kerül, ami esélyt adhat érdemi javulásra, esetleg gyógyulásra. Erre azonban legfeljebb addig van lehetőség, ameddig nem történnek visszafordíthatatlan, ún. irreverzibilis elváltozások a szervezetben.

Ezért célszerű minél előbb beleállni a változásokba. Az orvosi terápiát kiegészítve, testi-lelki-szellemi lefedettségben, minden életterületre kiterjedően, mert csak összehangolt változás hozhat eredményt. Ezek az erőfeszítések nem csupán egy másik minőségbe emelnek, hanem a megváltozott körülményeknek köszönhetően a szervezetet más befolyások alá helyezik, ezáltal más mederbe terelik a belső folyamatokat, így a kimenetel, a végeredmény is más lehet. Ezt azonban senki sem csinálhatja meg helyettünk, csak mi. Halogathatjuk, elodázhatjuk, de elkerülni, megúszni nem lehet – amennyiben szeretnénk esélyt adni a gyógyulásnak. S ez valamennyi krónikus betegségre, állapotra egyaránt igaz. Ugyanis a krónikus betegségekből a beteg nélkül, a beteg aktív együttműködése nélkül nem lehet gyógyulást elérni.

Mindezek alapján nincs  mire várni, előttünk a lehetőség, hogy minden nap kissé meghaladjuk önmagunkat, s apró lépésekkel a gyógyulás felé forduljunk. Mivel a betegség minden szempontból embert próbáló, ez lehet életünk egyik legnagyobb kihívása, legmélyebb tanítása és sorsfordító beavatása.

Dr. Darnói Tibor
holisztikus orvos

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts