A chia-puding remek alternatíva lehet reggelire a nyári napokon, hiszen kellően hűs, egyszerű elkészíteni és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ez utóbbiak különösen fontosak a meleg időszakban, ugyanis izzadás során nem csak a méreganyagok távoznak a szervezetünkből, hanem bizonyos ásványi anyagok is. Fontos, hogy jól zárható befőttes- vagy üveg edénybe készítsétek őket, mindig hűtőben tároljátok, és elkészítést követően 3-4 napon belül fogyasszátok el!
Áfonyás chia-puding
Hozzávalók:
- 2 csésze mandulatej,
- ½ csésze fagyasztott áfonya (vagy friss),
- 1 evőkanál juharszirup,
- 2 evőkanál chia mag,
- friss gyümölcs a dekorációhoz.
Elkészítés:
A mandulatejet, az áfonyát és a juharszirupot tegyük egy turmixba, és dolgozzuk el alaposan. A kapott turmixot öntsük egy befőttes üvegbe, adjuk hozzá a chia magot, tekerjük rá a fedőt, és rázzuk össze alaposan. Tegyük hűtőbe minimum 6 órára, vagy egy éjszakára, és másnap reggel fogyaszthatjuk is. Díszítsük friss áfonyával vagy tetszőleges gyümölcsökkel.
„Napsütötte” chia-puding kurkumával
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulatej,
- ¼ csésze víz,
- 1 ½ teáskanál kurkuma,
- 1 ½ teáskanál fahéj,
- 2 evőkanál chia mag,
- 1 evőkanál juharszirup,
- friss gyümölcs a dekorációhoz.
Elkészítés:
Tegyünk minden hozzávalót egy zárható befőttes üvegbe, zárjuk le, rázzuk össze jó alaposan, majd irány a hűtő legalább 6 órára, vagy egy éjszakára. Másnap reggel fogyasztható is, tetszőlegesen választott gyümölcsökkel!
Epres chia-puding
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulatej,
- ¼ csésze víz,
- 1 csésze fagyasztott (vagy friss) eper,
- 1 evőkanál juharszirup,
- 2 evőkanál chia mag,
- gyümölcs a dekorációhoz.
Elkészítés:
A mandulatejet, vizet, fagyasztott epret és juharszirupot tegyük egy turmixba, és dolgozzuk el jó alaposan. A turmixot öntsük egy befőttes üvegbe (vagy amibe szeretnénk tárolni a chia-pudingot), és adjuk hozzá a chia magot, majd keverjük el alaposan. Tegyük a pudingot legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára hűtőbe, és másnap reggel már fogyasztható is! Díszítsük friss eperrel vagy más tetszőleges gyümölcsökkel.
Matcha chia-puding
Hozzávalók:
- 1 csésze kókusztej,
- ¼ csésze víz,
- 2 evőkanál chia mag,
- 1 evőkanál matcha por,
- 1 evőkanál juharszirup,
- friss gyümölcs a dekorációhoz.
Elkészítés:
Tegyük a tejet, vizet, chia magot, matcha port és juharszirupot egy zárható befőttes üvegbe, rázzuk össze jó alaposan, majd tegyük hűtőbe legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára. Másnap reggel fogyasztható is, bármilyen választott friss gyümölccsel.
Csokoládés chia-puding banánnal
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulatej,
- ¼ csésze víz,
- 1 evőkanál kakaópor,
- 2 evőkanál chia mag,
- 1 evőkanál juharszirup,
- ½ banán, friss gyümölcs a dekorációhoz.
Elkészítés:
A mandulatejet, vizet, banánt, kakaóport és juharszirupot tegyük egy turmixba, és dolgozzuk el alaposan. A kapott mixet töltsük egy zárható befőttes üvegbe, adjuk hozzá a chia magot, és keverjük el alaposan. Tegyük hűtőbe legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára, és reggel már fogyaszthatjuk is! Friss gyümölcsökkel vagy reszelt étcsokoládéval díszítsük.
Forrás: bien.hu