Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A gyümölcsök meglehetősen egészségesek, hiszen tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ez utóbbiakra szükségünk lehet, ha székrekedésben szenvedünk, de a rostok rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának a kockázatát is. Naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, igény szerint elosztva. Vagyis lehet enni egyik nap két adag zöldséget és három adag gyümölcsöt, vagy két adag gyümölcsöt és három adag zöldséget.

 

A hideg évszakban a gyümölcsök közül talán a citrusféléket – narancs, grépfrút, citrom, mandarin, klementina, pomelo – fogyasztjuk nagy mennyiségben. Ezek a gyümölcsök ugyanis csordultig vannak C-vitaminnal és kiváló forrásai a kalciumnak és a béta-karotinnak. A citrusfélék sok bioflavonoidot tartalmaznak, amelyek nagy része a gyümölcsvelőben és a hártyákban található. Aki fogyni szeretne, igyon citromlevet – vagy vízben elkevert citromlevet – mindennap, ugyanis ez segít meggátolni a zsírpárnácskák kialakulását. Akik nem fogyaszthatnak sót vagy csak mértékkel, helyettesítsék azt citromlével. Amellett, hogy valóban jó ízt kölcsönöz az ételeknek, még nagyon egészséges is.

Télen sokan fogyasztunk különféle fűszernövényeket – szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, vanília, szerecsendió –, amelyeket felhasználhatunk sütemények, desszertek, főtt és sült ételek készítésekor, de ízesíthetünk ezekkel a fűszernövényekkel teát, mézet, likőrt, forralt bort és puncsot is. A fahéj antiszeptikus hatással bír és még az emésztésnek is rendkívül jót tesz. Milyen gyümölcsöket ízesíthetünk meg ezzel a fűszernövénnyel? Almát, áfonyát, banánt és narancsot. A vaníliának kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre, a szegfűbors pedig az emésztésünket támogatja meg. A szegfűbors nagyon illik a déligyümölcsökhöz és a citromléhez. A szerecsendió csökkenti a bélgáz képződést, de hányinger és hányás esetén is bátran bevethető. A szegfűszeg szintén jó hatással van az emésztésre és antiszeptikus hatással bír. Párosíthatjuk almával, banánnal és meleg italokkal.

 

Télen gyakran csemegézünk aszalványokat. Ma már lehet készíteni és kapni aszalt szilvát, barackot, almát, mangót, ananászt, datolyát, ribizlit, fügét és mazsolát.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenők.hu

Similar Posts