Számos betegség felismerhető jellemzőkkel bír, amelyek segítenek a probléma azonosításában. A nyelv nagyon fontos szervünk, hiszen fontos szerepe van az evésben, a kóstolásban, az ételek rágásában. A B12-, a C-vitamin, a folsav, a cink és a vas létfontosságúak a nyelvünk egészségére nézve. Ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiánya okozhat fertőzést, nyelvgyulladást és érzékszervi elváltozásokat. A jó szájhigiénia segíthet megakadályozni a különféle betegségek kialakulását és segít időben felfedezni a szájüregi daganatos megbetegedéseket.

A nyelv egy erős izom, amely ha egészséges, rózsaszínben pompázik. A nyelvünkkel érezzük az ízeket. Így tudjuk megkülönbözteti a sós, az édes, a keserű és a savanyú ízeket egymástól.

Tápanyagokra mindenkinek szüksége van, hiszen kellenek a fejlődéshez, a betegségek megelőzéséhez és a jóléthez. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya számos betegséget okozhat mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél. Néhány változás a nyelven utalhat vitamin- és ásványianyag-hiányra. Ha a nyelv vörös, sima és duzzadt, ez vashiányt feltételez, de a B12-vitamin hiányát is jelezheti. Ez utóbbi generálhat még a nyelven égő érzést, de érzékenységet és zsibbadást is kiválthat. Ez gyakran jelentkezik középkorú és idős embereknél, akiknek megváltozik az ízérzékelésük és gyakran tapasztalnak szájszárazságot.

Az A-vitamin hiánya okozhat nyelvgyulladást. A-vitamin-hiány felléphet egyes fogkrémek használatától, szájvízallergiától, krónikus szájszárazságtól, szájüregi fertőzésektől és irritáló anyagoktól, mint például alkohol, dohányfüst vagy fűszeres ételek.

A C-vitamin- és a cinkhiány vérzést okozhatnak és jelentősen megnövekszik a fertőzés veszélye.

Az úgynevezett fekete, szőrös nyelv sem éppen az egészségről árulkodik. Ez főleg a baktériumok túlzott elszaporodásának a következménye, de antibiotikum használatát követően is kialakulhat. Eredményezheti gyenge szájhigiénia, de a dohányzás és a túl sok kávé vagy tea fogyasztása is okozhatja.

A nyálkahártyafekélyek gyakran fájdalmassá teszik az evést, de sok esetben a beszédet is. Általában a stresszesebb életet folytató egyéneknél jelenik meg. A dohányzás a szájüregi rák kockázatát növeli meg jelentősen. A nyelvrák két legnagyobb kockázati tényezője az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Orális daganatot okozhat a humán papilloma vírus (HPV) is. Sajnos sok szájürgei rák semmiféle fájdalmat nem okoz a kezdeti stádiumban. A szájüregi daganatok figyelmeztető jelei lehetnek: rossz lehelet, a fej egyik oldalán fellépő fülfájás, megmagyarázhatatlan fogyás, zsibbadás a szájban és a hirtelen, minden ok nélkül meglazuló fogak.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek