Tél a csend, nyugalom, kuckózás, a benti meleg, a fények, illatok, színek időszaka… Az egészséges ételeink is hozzájárulhatnak ehhez a nyugisabb feelinghez. Közelgő ünnepeken is jó pár megtalálható közülük. Interjú Wolher Veronika dietetikus-egészségfejlesztő terapeutával.

– A gesztenye… sülve, főve, desszertnek egyaránt hangulatos étek. Milyen beltartalmi értékei vannak, amiket kiemelsz az élvezeti értékén túl? Milyen formában kerülhet az asztalra?

– A gesztenyéről nekem mindig az jut először eszembe, hogy nem csak a testet, de a lelket is melegíti. Tápértékét tekintve energiatartalma főleg szénhidráttartalmának köszönhető (163 kcal/100 g, 32,6 g szénhidrát), de fehérjetartalma sem elhanyagolható (4,8 g/100 g). Élelmi rostban gazdag (6,8 g/100 g).

Fontos megemlíteni, hogy vitaminok közül C-, E- és B-vitamintartalma (B1, B2, B6) jelentős. Kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma szintén magas. Ezért is jó hatású vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot helyreállítására.

A szelídgesztenyét a népi gyógyászat is előszeretettel használja köhögés, légcsőhurut, hasmenés kezelésére, valamint vérzéscsillapításra.

Táplálékként kiváló levesek, köretek, pástétomok, felfújtak, desszertek, kenyerek készíthetők belőle. Nagyon jól passzol gyümölcsökhöz akár kisétkezésre.

Növényi alapú táplálkozásban előszeretettel használják húspótlóként, de a burgonya és a gabona is helyettesíthető vele. Érdemes odafigyelni, hogy az üzletekbe ne a cukrozott, édesített változatokat válasszuk, hanem a natúr verziót.

Leggyakrabban főtt, vagy sült formában fogyasztjuk. Karácsony közeledtével az utcák és a vásárok megtelnek a sült gesztenye mennyei illatával.

Otthonunkba is egyszerűen varázsolhatunk ünnepváró hangulatot a sült szelídgesztenyével. Elkészítése egyszerű. A gesztenyét a lapos végén vágjuk be késsel, majd áztassuk pár órára vízbe. Magas hőmérsékletre előmelegített sütőben süssük, míg a gesztenyék szét nem nyílnak. Ha a belső héj nehezen válik le, akkor áztassuk picit forró vízbe. Tálalhatjuk rusztikus hangulatot idéző újságpapírtölcsérben.

– A sütőtök… sok formában elkészíthető, és nagyon finom! Van-e egészségre gyakorolt különleges hatása? Van egy ízletes sütőtökös recepted?

– A sütőtök minél sárgább, annál érettebb, tehát annál édesebb, így energiatartalmi is ennek függvényében változik. Fehérje és zsírtartalma elhanyagolható. Kevés élelmi rostot tartalmaz, azonban vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. A-, E-, B2-, B3-, B6-vitaminokat érdemes kiemelni, illetve az ásványi anyagok közül a káliumot, foszfort és a vasat. A káliumnak köszönhetően vérnyomáscsökkentő, vízhajtó hatása is van.

A magas antioxidáns és karotinoid tartalmának köszönhetően nagymértékben támogatja az immunrendszert, jótékony hatással van a szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek megelőzésére. Tökmag esetében válasszuk a natúr, sótlan verziót, tökmagolajnál pedig a hidegen sajtolt változatokat, melyeket salátákhoz, pirítóshoz használhatunk.

Pár éve tanultam ennek a levesnek az alapreceptjét egy kedves ismerősömtől, de azért egy csöppet módosítottam rajta. Engem már készítés közben elvarázsol a fűszerek melengető illata és a végén az ízmámor, hát mennyei…

Fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 fő részére

  • 1 kg sütőtök
  • 1 fej fokhagyma
  • 40 g vöröshagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 800 ml víz
  • 1 dl olívaolaj
  • 30 g tökmag
  • rozmaringág
  • szerecsendió
  • bors
  • tökmagolaj

Elkészítés

A sütőtököt félbevágjuk, a magrészét kikaparjuk és egy éles késsel beirdaljuk úgy, hogy a héját ne szúrjuk át. Sóval, borssal megszórjuk és az egész fej fokhagymát félbevágjuk, mellyel jó alaposan bedörzsöljük a tököt. A rozmaringágról a leveleket rászórjuk a tökre, a fokhagymát is ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a fűszeres sütőtököt kb. 1,5 órán át sütjük. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, a sült fokhagymából 3-4 gerezdet hozzáadunk, valamint a kikapart sült tököt is. Kevés vízzel felöntjük, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. A tökmagot szárazon megpirítjuk. Miután a leves felforrt pürésítjük és egy kevés tejszínt hozzáadva még egyszer felforraljuk. Tálaláskor a pirított tökmaggal megszórjuk, kevés tökmagolajjal díszítjük.

– A csipkebogyó… teának, lekvárnak mmm… mennyei. Szereted? Milyen elkészítési módozatokat javasolsz? Élettani hatásai közül is mondjál el néhányat…

– Persze, szeretem. Kicsit fanyar ízét szokni kell, de érdemes fogyasztani. Leginkább magas C-vitamintartalmáról ismert, pár szemben több C-vitamin van, mint egy citromban. Azonban A-, B1-, B2- és K-vitamint is tartalmaz. Immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként, vizelethajtóként használjuk. Érelmeszesedés, érszűkület, cukorbetegség megelőzésére, kiegészítő terápiájaként is fogyasztható. Virágjából készült tea hashajtó hatású, míg a leveléből készített hasfogó. Fontos, hogy a csipkebogyót forrázni, forralni nem szabad. Hő hatására a C-vitamin elbomlik. 5-6 órányi hideg vízben történő áztatással nyerhető ki belőle a legtöbb jótékony anyag. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk.

– A naspolya… megosztó ez a finomság, de egyre népszerűbb a krémes, magos, furcsa alakú barna, kinézetre talán nem a leginkább magával ragadó, de aki rákap az ízére, az esküszik rá, keresi, várja, hogy a dércsípte után vehessen belőle…

– Én imádom. Apukám szerettette meg velem ezt a gyümölcsöt. Nekem mindig a telet, a havat, a nagy szánkózást, a téli túrákat juttatja eszembe, a rácsodálkozást, hogy ilyenkor is van gyümölcs, amiért ki kell menni a szőlőbe leszedni. Energiatartalma 55 kcal/100 gramm, 12 százalék szénhidrátot és 12 mg C-vitamint tartalmaz, ami az almafélék közül kiemelkedő. Magas a pektintartalma, ez segíti az emésztőrendszer normál működését, az anyagcserét. Jelentős mennyiségű vasat és kalciumot is tartalmaz. Kiemelkedő antioxidáns tartalma, ami az immunrendszer optimális működését segíti. Hűtés nélkül tároljuk. A legjobb, ha szellős kosárban, ládában tartjuk őket, de nem szabad kibélelni a tárolóeszközt papírral, mert beszívja a gyümölcsök nedvességét és megfonnyadnak. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, megéri.

– Az áfonya… nagyon egészséges, sokféle formában elkészíthető, fogyasztható ez a gyümölcs is…bár aranyárban mérik, de egyre többen termesztik, egyre több helyen kapható aszalva, teaformában és friss változatában is a kékáfonya. Milyen receptötleteid vannak akár ünnepi asztalra akár hétköznapokra?

– Célszerű olyan recepteket választani, ahol hőkezelés nélkül fogyaszthatjuk ezt a gyümölcsöt, hisz így tudjuk leginkább megőrizni a benne található értékes vitaminok, ásványi anyagok egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Ünnepre, de akár egy hétvégi desszertnek is megállja a helyét a manapság nagyon divatos Pan Cake, amit most áfonyával készítünk el. Sokféle formában, változatos hozzávalókkal elkészíthető, gyors, egyszerű az alaprecept.

Hozzávalók

  • 200 g áfonya
  • 80 g rizsliszt
  • 20 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 db tojás
  • 150 ml 1,5%-os tej
  • 5 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 ek olaj
  • 50 g natúr joghurt 0,1%
  • 20 g mascarpone
  • fahéj
  • vanília

Elkészítés

A liszteket, a tojást, a tejet, a sütőport, a sót, a citrom reszelt héját, a fahéjat, a kikapart vaníliát és az olajt összedolgozzuk. Teflon palacsintasütőben pici palacsintákat formázunk. Mielőtt megfordítjuk, a nyers tésztába pár szem áfonyát dobunk. Mindkét felét készre sütjük. A joghurtot kikeverjük a mascarponeval és ízesítjük kicsi fahéjjal. Ebbe is dobálhatunk pár áfonyát, sőt meg is törhetjük, így szépen megszínezi a masszánkat. Friss áfonyával tálaljuk, így az áfonya teljes beltartalmi értékét megőrizzük.

Vajda Márta
Fotó: Pissors-Noll Marietta

Az interjú az Életigenlők magazin 2019. téli-ünnepi számában jelent meg.

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek