OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Nyissunk egyre többen ABRAKADABRA füzetet! – Interjú Virág Krisztina szocioterapeutával

Minap egy kedves ismerősöm megosztott egy videót, amin egy füzetre azt írja fel, ABRAKADABRA. Felcsillant a szemem, miféle varázslat ez?

Az ABRAKADABRA egy olyan oldal, ahová minden héten felteszek egy művészetterápiás gyakorlatot, amit aztán a tagok önállóan megcsinálnak, van, aki mindet, van, aki egyet-egyet, mindenki ideje, szándéka szerit. Festés, írás, gyurmázás, olvasás, zenehallgatás… Nem szükséges hozzá semmilyen művészeti képzettség. A fókusz többek között az alkotás élményén, a stresszoldáson, az önmunkán, önismereti fejlődésen, a kreativitás megélésén van. Lehetőség van arra is, hogy aki szeretné, megmutassa munkáját, vagy megossza kapcsolódó gondolatait egy zárt Facebook csoportban.

Az említett ABRAKADABRA füzetbe mindenki magának lejegyezheti, amit a gyakorlatok során fontosnak tart. Rajzolhat is bele, vagy képeket ragaszthat, írhatja ide a biblio gyakorlatok szövegeit is. Az ABRAKADABRA füzet ad egy keretet, könnyebb szokássá alakítani az alkotást, az önreflektív gondolkodást, az időnkénti befelé figyelést, ha van hozzá egy ilyen tárgyi kapaszkodó is. Ráadásul később majd vissza lehet lapozni benne, ami hasznos, hiszen bizonyos időtávlatokból is születhetnek érdekes meglátásaink.

Mivel van egy jelentős önismereti munka faktor ebben, ezért fontos megjegyezni, hogy ez nem pszichoterápia, és aki úgy érzi, szüksége van személyes segítségre például kétfős terápiás ülések formájában, az mindenképp keressen fel egy pszichológust vagy pszichiátert.

Hogyan állítod össze a gyakorlatokat?

Az MMSZKE-ben (Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület) végeztem, az itt tanultak az ABRAKADABRA alapjai is. De egy személyes részvételű művészetterápiás eszközökkel dolgozó szocioterápiás csoportban a tagok hozott témái alapján pontosabban lehet egymásra építeni a gyakorlatokat, és nyilván a kommunikáció is intenzívebb, az egész folyamatra oda-vissza ható csoportdinamikáról nem is beszélve. Az ABRAKADABRA más, itt hangsúlyosabb az önálló alkotás, és az online kapcsolódás sajátja a nagyobb időbeli, térbeli szabadság is. Így azt gondolom, olyanok is belekóstolhatnak mindebbe, akik amúgy valamiért nem mennek el csoportozni, vagy már voltak, de ez segíthet megtartani az alkotást mindennapjaikban. És van olyan is, aki itt találkozik először a műfajjal, és így kap kedvet ahhoz, hogy később személyesen részt vegyen egy szocioterápiás csoportban. De a gyakorlatok összeállításánál azért az ABRAKADABRA esetében is figyelem a tagok visszajelzéseit, így aktivitásuk függvényében tudom némileg személyre és csoportra szabni azokat.

Aki tag, az mind aktívan használja a zárt Facebook csoportot is?

Nemrég indítottam el az ABRAKADABRÁT, ráadásul nyár van, majd az idő eldönti, mennyire van igény erre az interaktivitásra. De nincs semmilyen elvárás, például előfordulnak olyan tagok is, aki nem csatlakoztak a Facebook csoportba. Azért úgy tippelem, vagy kicsit remélem, idővel fokozatosan kialakul egy egymást támogató online közösség. Majd kiderül, így lesz-e.

Miért hoztad létre ezt a varázslós oldalt?

Az ABRAKADABRA megszületését egyrészt az online kapcsolódások népszerűsödése eredményezte. Másrészt az a tapasztalatom, hogy sokan hiányolják mindennapjaikból kreativitásuk megélését, és azokat az eszközöket is, amik segítségével könnyebben rátalálhatnak saját iránytűjükre. A napok jelentős részét sokaknál a folytonos teljesítménykényszeres igyekezés, és egzisztenciális szorongás szövi át, ebbe sajnos ki lehet égni. Egyszerűen muszáj valahogy időt hagyni arra, hogy észleljük belső hangunkat, érvényesnek éljük meg érzéseinket, tisztázzuk kérdéseinket és megtaláljuk válaszainkat. És ehhez kiváló eszköz az alkotás, és a művészetek befogadása. A legegyszerűbb alkotófolyamatban, vagy egy vers feletti elcsendesülésben is rengeteg potenciál van, de mindegyik alapjaként: szóba állunk saját magunkkal. Ennek következtében ráadásul másokhoz is őszintébben, teljesebben kapcsolódhatunk. A gyakorlatok hatása természetesen attól függ, kinek mi a szándéka. Ha valaki kreatív időtöltést keres, az is rendben van, ha valaki intenzíven dolgozna saját magán, az is. Harmadrészt pedig magam is alkotok, változó intenzitással, de szeretném ezt produktívabb mederbe tereli. Az az igazság, hogy minden egyes tag csatlakozása erősen motivál az alkotómunkában engem is, mert hát azt mégsem tehetem meg, hogy bort iszom, és vizet prédikálok.

Ahogy említetted, nem nagyon van idő erre…

Hát igen, a felnőttek többnyire nem érnek rá effélékre. És különben is, hogy néz ez ki: hazamegyek az irodából, feltűröm az ingujjamat, előveszem a gyurmát, és nekiülök megformázni a napomat? Szóljon, aki gyakran lát ilyet otthon. Már olvasni is egyre ritkábban ülünk le. Munkás dolog ez egy olyan világban, ahol ezer inger vesz körül minket, ráadásul folyton ott van az okostelefon… Figyelmünk rengeteg irányba szóródik szét, és nem marad elég idő, energia magunkra és a kapcsolatainkra. Mit mondhatnék, innen szép nyerni.

Miért a Patreon oldalát használod erre?

A Patreon egy olyan weboldal, ahol különféle alkotókat, projekteket, csoportokat támogathatunk, és ők ezért cserébe tartalmat szolgáltatnak. Szimpatikusak az olyan kezdeményezések, ahol nem valami hatalmas marketing gépezet épít eladható márkát bármiből és bárkiből, hanem az emberek egy kevésbé zajos közegben, saját döntések, szimpátiák alapján szerveződhetnek, fejlődhetnek, kapcsolódhatnak. Úgy tűnik, mintha ezen a felületen is lenne ilyesmire lehetőség. Szerintem jó dolog, ha képesek vagyunk lehetőséget adni egymásnak és magunknak egy olyan kreatív életre, ahol az önmegvalósítás gondolata a közösség minden tagjának esélyt adó, együttműködő, egymást támogató, értékteremtő szemlélet része.

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts