Egy éjszaka alatt megszabadít a megfázástól a mézes fekete retek szirup.
A fekete retek a téli szezon egyik legolcsóbb és legegészségesebb zöldsége. Azon túl, hogy megreszelve és olívaolajjal leöntve nagyon finom, mézzel elkeverve kiváló köhögéscsillapító.
Keleten már ősidők óta alkalmazzák a fekete retek gyógyító erejét köhögés, rekedtség, megfázás és más vírusos megbetegedések leküzdésére.
Jó hatással van az epeműködésre, megkönnyíti az emésztést. Szénhidrátokat, illóolajokat, nyomelemeket, sok B- és C-vitamint, flavonoidokat és hasznos enzimeket tartalmaz.
Hatékonyan távolítja el a méreganyagokat a szervezetből, és regenerálja a májat.
Így készítsük el a fekete retek szirupot!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fekete retek,
- 2-3 evőkanál méz.
Elkészítés:
Vágjuk le a retek tetejét, a levelénél, majd vájjunk egy kisebb mélyedést a belsejébe, és ezt félig töltsük meg mézzel. Tegyük vissza fedőként a levágott részt, majd hagyjuk egy éjszakán át állni. Együnk naponta háromszor egy-egy evőkanál szirupot. Addig hasznosíthatjuk újra, míg a retek nem puhul meg. Újra és újra töltsük fel mézzel, és fogyasszuk a finom gyógyító nedűt.
Forrás: twice.hu