Az őszi időszakban az egyik legfontosabb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz, az nem más, mint az immunerősítés. Ez egy izgalmas és egyben élvezetes dolog, aminek az eredményeként a szervezeted hihetetlenül erős és ellenálló lesz a betegségekkel szemben. Ezekben a változékony időjárású hónapokban bizony könnyen elérhetnek minket a betegségek még akkor is, ha alap állapotban nem jellemző ránk a gyengeség.

Az időjárás hidegebb, nyirkosabb, a szervezet vitaminraktárai a nyári feltöltődés után kezdenek kiapadni és jóval kevesebb napfény éri a bőrünket. Nem csoda, ha ilyenkor immunrendszerünknek keményen kell dolgoznia annak érdekében, hogy fittek és energikusak maradjunk. A jó hír, hogy bizonyos dolgokkal igenis segítheted a szervezetedet, és elég egy kis odafigyelés, és máris hatalmas energiák szabadulhatnak fel benned. Az alábbi praktikák segítenek, hogy elkerüld a betegségeket ősszel.

Illóolajok

A megfázásos-náthás időszakban extrán fontos, hogy légútjaid ne száradjanak ki. Ha ugyanis nyálkahártyád veszít nedvességtartalmából, a kórokozók könnyebben megtapadnak és elszaporodnak, ami betegséghez vezethet. Javaslom, hogy amikor van pár nyugalmas órád, vedd elő a párologtatót, tölts bele vizet, és cseppents bele 4-5 csepp 100% tisztaságú eukaliptusz illóolajat, valamint 4-5 csepp 100%-os tisztaságú teafa illóolajat. Az illóolajok mesés tulajdonságai mellett a párologtató ráadásul növeli a levegő páratartalmát, így nyálkahártyád egyensúlya visszaállhat.

Gyógyteák

A megfelelő mennyiségű meleg folyadék, főleg, ha gyógynövény főzet, nagyon jót tesz az immunrendszerednek. Különösen ajánlom a csipkebogyóteát rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt, felfázásos tünetek esetén pedig a vörösáfonya-tea segíthet a tüneteiden. Megfázásra a kamillát, illetve kardamomos fahéjteát ajánlok. Bármilyen teát választ is, van egy összetevő, amivel fokozhatod az immunerősítő hatást, ez pedig nem más, mint a gyömbér. Gyulladáscsökkentő hatása akkor érvényesül a legjobban, ha frissen reszeled bele a még forró teába. A pohár alján maradt darabokat is nyugodtan elfogyaszthatod.

Mozgás a szabad levegőn

Lehet, hogy a hűvösebb, esős időkben minden vágyad a kanapén bekuckózni, de egész hétvégéket azért ne tölts el így. Öltözz fel alaposan és menj ki a szabadba mozogni. Sok őszi betegség azért támad meg minket, mert huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk másokkal együtt, a levegő veszít oxigéntartalmából és óhatatlanul elszaporodnak a baktériumok is. Keress egy parkot, ahol nagy sétát tehetsz, vagy kezdj el biciklivel járni a munkahelyre. A testmozgás növeli a pulzust, erősíti a szívet és ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

Stressz-szint csökkentése

A végére hagytam az immunrendszer legnagyobb ellenségét, amely nem más, mint a stressz. A vitaminok és az egészséges táplálkozás sajnos nem fejti ki megfelelően jótékony hatását, ha közben gyomoridegünk van a ránk nehezedő stressztől, és a feszültségek miatt zaklatottan alszunk. A megoldás a tudatos „én-idő” kialakítása. Fontos, hogy minden nap találj magadnak egy félórát, ami csak a tiéd. A gondokat hagyd az ajtón kívül és végy egy hosszú fürdőt, mely megnyugtat és ellazít. Kipróbálhatsz fürdőgolyókat, biztos vagyok benne, hogy csodás illatuk téged is elvarázsol majd. Egy ilyen szeánsz után a stressz messze repül és jóleső, nyugodt érzés tölt majd el, mely jótékony hatással lesz immunrendszeredre is.

Varga-Darabos Andrea

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek