Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A pisztácia vaj egy közismert vajfajta, melyet a pisztácia magvából készítenek. A pisztácia egy ízletes étkezési dió, melyet több desszert elkészítéséhez is használnak. Nézzünk néhány pisztácia vajból készült receptet.

Hogyan készítsünk pisztácia vajat?

A pisztácia fa egy kisméretű fa, mely az ázsiai országokban, Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban és Törökországban őshonos. Egy aprócska étkezési dió, melyet az előbb említett országban termesztenek. Tudományos nevén Pistacia vera, a pisztácia a fa termése, csonthéjas gyümölcs, mely egy meghosszabbodott, ehető magot tartalmaz. A héja nagyon kemény, fehéres színű, a mag mályvaszínű és zöld húsú. Jól ismert különleges íze kissé kesernyés és csípős.

Számos sütemény készíthető pisztácia felhasználásával, de használják díszítésnek is frissen vagy sülve. A szárított pisztácia az egyik legfinomabb száraz gyümölcs. A pisztáciából vajat is készítenek, mely szintén nagyon sok étel készítéséhez használható. A következőkben megtudhatjuk, hogyan készül a pisztácia vaj.

A pisztácia magját általában egészben, frissen, sülve vagy sózva fogyasztjuk.

A vajat is a magokból készítik, mely szintén megőrzi a pisztácia különleges ízét.

A pisztácia nagyon egészséges, és nagyon sok tápanyagot tartalmaz, melyre testünknek nagy szüksége van. A pisztácia vaj 577 kalóriát tartalmaz, melyből 20,7 mg protein, 46 mg zsír, 2 mg rostanyag, továbbá tartalmaz még kalciumot, vasat és E vitamint. Mivel a pisztácia vaj ilyen sok egészséges tápanyaggal rendelkezik, érdemes megtudni, hogyan készül, és mi mindent lehet belőle készíteni.

Pisztácia vaj recept

Hozzávalók

– ¼ csésze aprított pisztácia
– 1 csésze puha vaj
– 1 evőkanál őszi vagy sárgabarack zselatin por
– ¼ csésze méz

A pisztácia vaj elkészítése

Vegyünk egy kis tálat, tegyük bele a vajat, a zselatin port és a mézet. Habverővel addig keverjük, amíg sima és puha nem lesz. Tegyük bele a pisztáciát és keverjük jól el. Miután összekevertük, le is darálhatjuk a készítményt. Tegyük légmentes edénybe, és használat előtt 1 hónapot tartsuk a hűtőszekrényben. Így fokozhatjuk a pisztácia vaj csípős, erős ízét.

Pisztácia vajas sütemény

Hozzávalók

– 2 csésze liszt
– 2 csésze nyers, sótlan, őrölt pisztácia
– 340 g vaj
– 1 csésze porcukor
– 1 nagyobb méretű felvert tojás
– 1 teáskanál vanília kivonat
– ½ teáskanál sütőpor
– ½ teáskanál só

A pisztácia vajas sütemény elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180ºC-ra. Vegyünk egy nagyobb tálat, tegyük bele a lisztet, sót és a sütőport, majd adjuk hozzá az őrölt pisztáciát. Miután jól elkevertük, tegyük félre a keveréket. Egy másik tálban elektromos habverővel verjük fel a vajat, a vaníliát és a cukrot, amíg krémes, halványsárga krémet nem kapunk.

Körülbelül 5 percet keverjük, majd adjuk hozzá a tojást, és folytassuk a keverést. Mikor a krém könnyűvé válik, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és készítsünk egy puha, krémes tésztát. Papírtölcsér segítségével kis rózsákat nyomkodunk, és addig sütjük, amíg széleik világosbarna színt nem kapnak, kb. 15 percet. Ezután kihűtjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

A pisztácia vaj kitűnő hozzávalója nagyon sok receptnek, mivel nemcsak finom, hanem egészséges is. Éppen ezért érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, és esti harapnivalóként ezt felszolgálni az egész családnak.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts