A megelőzésre is rendkívül hasznos ez a tanács. A hagyományok megőrizték a tudást a vöröshagymáról, hogyan tartották magukat egyensúlyban  tapasztalatokon alapuló megfigyelések alapján az emberek ennek a növénynek a segítségével. A makrobiotika javaslata szintén ennek megfelelő.

Inhalálás nyers feldarabolt vöröshagyma felett

Miközben készítjük a hagymakrém levest, a hagyma darabolásakor hajoljunk a kockára vágott hagyma fölé, inhaláljuk be a levegőt, szívjunk mély lélegzetet. Kicsit megkönnyezzük, viszont megéri, mert ezután a légútjaink tisztulása nagy öröm lesz. Jó, ha van papírzsebkendő előkészítve. Fújjuk ki az orrunkat és a papírzsepkendőt azonnal dobjuk ki a kukába, majd alaposan mossunk kezet.

Vöröshagyma krémleves 2 főre

Hozzávalók

  • 2 db közepes méretű vöröshagyma kicsi kockákra vágva
  • 1 mokkáskanál olaj (bármilyen)
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dl víz

Elkészítés

Vágjuk fel kockákra a vöröshagymát, mokkáskanál olajon pirítsuk üvegesre, majd tegyünk hozzá fél mokkáskanál sót, engedjük fel vízzel és főzzük tovább. Ezután mixeljük pépesre. A hagymának a héj részéhez szintén adjon vizet és főzzünk legalább 10 percig, majd szűrjük le.  (A kifőzött hagymahéj teát is elfogyaszthatjuk.) A vöröshagyma krémleves tetejére tálaláskor apróra darabolt snidlinget, újhagymát, póréhagymát, medvehagymát vagy petrezselymet szórhatunk, de minden elérhető zöld leveles növény jó (pitypang levele, salátaboglárka, megmosott és apróra darabolt csalánlevél, tyúkhúr). Ha nincs reflux panaszunk, akkor 1 cm-s darabka gyömbér friss lereszelt levét is hozzáadhatjuk.

Vöröshagyma tea (megfázásos, vírusos, influenzás panasz esetére)

Hozzávalók

  • 2 db hagymának a héja (ami a krémlevesből megmaradt
  • 5 dl víz

Elkészítés

A hozzávalókat edénybe tesszük és forrás után még 10 percig gyenge lángon főzzük. Majd leszűrjük és egy csésze vöröshagyma teát melegen elfogyasztunk. A reggel éhgyomorra elfogyasztott gyógyteák hatnak a legerősebben, de lehet a nap folyamán bármikor, napi 2 alkalommal 2 napon át vagy szükség szerint inni.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is veszélyes másnap. A megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka alatt is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz!

Sebestyén Szilvia
makrobiotikus táplálkozási szakértő

eletigenlok.hu

Similar Posts