Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?

A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.  Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.

Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.

A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.

Mi az az aflatoxin?

A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanhamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.

A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni. Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is.

Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás!

Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű, hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül, hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.

Alattomos gyilkosok

A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik. Hosszan tartó, krónikus sőt akár halálos betegségeket okoznak.

A gombamérgek legtöbb esetben:

  • rákkeltőek
  • károsítják a vesét vagy a májat
  • termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki
  • gyengítik a szívet
  • ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak.

Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.

Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul az immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül – tudtunkon kívül – aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések – pl. nyelőcsőrák, májrák – kialakulásáért.

A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.

Forrás: patikamagazin.eu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts