Nemcsak a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek, hanem az egészséges embereknek is gondot okozhat a hideg, száraz levegő. Az alábbi egyszerű lépések segíthetnek, hogy elkerüljük az ebből adódó egészségügyi problémákat.

Egy jó nagy szippantás a friss, hideg, téli levegőből – ez bármilyen frissítőnek is hangzik, még az egészséges tüdőt és légutakat is irritálhatja. Az asztmában, bronchitiszben vagy COPD-ben szenvedőknél azonban a hideg levegő hatására légszomj, köhögés és sípoló légzés alakulhat ki. A hideg levegő miatt ugyanis az alsó légutak természetes nedvességtartalma gyorsabban párolog el, mint ahogy a szervezet ezt a nedvességet pótolni tudja.

Gyulladásos légúti betegségek esetén pedig a beáramló hűvös levegő hatására több gyulladásos sejt kerülhet a légutakba, ami a betegek tüneteinek rosszabbodásához vezethet – írja a health.harvard.edu Dr. Craig Jones fül-orr-gégészt idézve.

Mit tehetünk?

A szakorvos azt javasolja, hogy próbáljunk meg az orrunkon lélegezni. Így ugyanis felmelegszik a levegő és nedvességtartalma is nő, ezért nem fogja annyira kiszárítani az alsó légutakat. Ha úgy érezzük, nem tudunk az orrunkon át lélegezni, könnyen lehet, hogy túl száraz az orrnyálkahártyánk – ennek árulkodó jele az orrdugulás is. Ezen egy tengeri sós orrspray vagy gél segíthet.

Fontos az is, hogy az orrunkat és a szánkat takarjuk el – például a sálunkkal -, ha a szabadban vagyunk. Így melegíthetjük az arcunkat, illetve a belélegzett levegő is melegebb, illetve magasabb nedvességtartalmú lesz. A légzőszervi problémákkal küzdők a nagy hidegben lehetőleg tartózkodjanak bent, a lakás hőmérsékletét pedig ne hagyják 18 foknál alacsonyabbra csökkenni. Továbbá kerüljék a füstöt – mind a cigaretta, mind a kandalló füstje ártalmas lehet -, és rendszeresen párásítsák is a levegőt.

Ezenkívül a légzőszervi betegségekkel küzdők jól teszik, ha még a nagy lehűlés előtt felkeresik orvosukat. Előfordulhat ugyanis, hogy egészségük védelme érdekében változtatni kell a kezelésen a téli hónapok alatt.

Forrás: hazipatika.com

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek