Nem véletlenül kedvelt zöldség a zeller. Talán ez az egyik legegészségesebb a hazánkban is termeszthető zöldségek közül, éppen ez lehet a magyarázata annak, miért termesztik olyan sokan. A zeller gazdag tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, valamint K-vitamint, illetve megtalálható még benne a foszfor, a vas, a kálium, a kalcium és a magnézium. Ez a gumós zöldség gazdag tárháza az antioxidánsoknak és a flavonoidoknak is.

A zellert kiváló gyulladáscsökkentőnek tartják. Ha magas a szervezetünkben a gyulladás szintje, akkor természetes gyógymódként jusson eszünkbe a zeller, melyet csak rendszeresen kell fogyasztanunk, és hamarosan sokkal jobbak lesznek a laboratóriumi eredményeink.

A zellerben megtalálható az egyik legértékesebb flavonoid, az apigenin. Ez az anyag többek között gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és nagy szerepe lehet a különféle fekélyek gyógyításában. Különleges értékét az is jól mutatja, hogy ez a flavonoid rákellenes tulajdonságokkal is bír. Jó hír lehet sokaknak, hogy az apigenin nemcsak a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében vesz aktívan részt, hanem a már kialakult daganat növekedését is megakadályozhatja.

A zeller nemcsak szeletelve, hanem turmixolva, önmagában vagy más gyulladáscsökkentő zöldségekkel és gyógynövényekkel együtt is bátran fogyasztható. Gumója mellett nyugodtan használjuk a szárait és a leveleit is. Nagyon jó hatással van az emésztésre, hiszen tele van értékes rostokkal. Aki valamilyen gyomor- vagy bélrendszeri betegségben szenved, érdemes mindenképpen kipróbálnia akár nyersen, akár főzve.

A zeller nagyon hatásos a magas vérnyomás kezelésében. Ezt a hatását a benne gazdagon levő fitokémiai anyagok segítségével kímélő módon, természetesen fejti ki. Két fontos ásványi anyag is megtalálható benne, a kálium és a magnézium. Mindkét ásványi anyagnak szerepe van az erek falának pihentetésében, egyúttal javítják a vér áramlását, így hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

A zellernek nagyon fontos szerepe van az olyan betegségek megelőzésében, amelyek valamilyen gyulladás talaján jönnek létre. Ilyen lehet a szívbetegség, a diabétesz vagy az ízületi gyulladás is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts