Ha huzamosabb ideig nem jut időd a pihentető alvásra, hamar rájössz, valójában mennyire fontos szerepet játszik ez az életedben. Amikor keveset alszol, kimerültté válsz, stresszessé, könnyen felhúzod magad apróságokon, sőt, még az immunrendszered is legyengül. De nem csak ennyi kihatása van a pihenésnek! Most eláruljuk, az alvás milyen hatással van a különböző testrészeidre.

Így hat az agyadra az alvás

Amikor szép lassan elalszol, az agyad elkezdi a rövidtávon gyűjtött élményeidet hosszútávú emlékekké alakítani, ezért ennek köszönheted, hogy sok mindent fel tudsz idézni a távoli múltadból is. Ha viszont sokáig nem pihensz, annak nagyon káros hatásai vannak – például 20 ébren töltött óra után nem tudsz koncentrálni, és ez nagyjából annak felel meg, mintha a véralkoholszinted 0.10 lenne.

Ez történik a szívedben

Az állandó alvási apnoe (amikor egy óra alatt 5-10 alkalommal is kimarad a légzésed, és felhorkantasz) és az, hogy mindig csak rövideket tudsz aludni, mind összefüggésbe hozhatók a rossz szív- és érrendszeri egészségi állapottal. Az alvás szabályozza azokat a hormonokat, amelyek irányítják az anyagcserédet, így az inzulinra, a ghrelinre és a leptinekre is kihatással van. Egy kutatás során kiderült, hogy az alvási apnoe hosszabb távon olyan problémákat eredményezhet, amelyek később szívbetegségeket vagy diabéteszt okoznak.

Ilyen hatással van a bőrödre

A bőrünk rugalmasságának fenntartásához és egészségéhez elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk az óvatos napozásra, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra, a kiegyensúlyozott étkezésre, és talán nem tudtad eddig, de a pihenésre is. Nem véletlenül használják sokan a “szépítő alvás” kifejezést, hiszen az alig pár órás éjszakai pihenés hosszabb távon felgyorsítja a bőröregedési folyamatokat. Vagyis ne lepődj meg, ha korábban kezdesz ráncosodni, vagy a bőröd veszít a rugalmasságából.

Így befolyásolja az emésztésed

Nem meglepő, hogy a gyomorégés, emésztés, hányinger mind károsítják az alvásod minőségét, de azt tudtad, hogy utóbbi is hatással van a gyomrodra? Az emésztéshez a tested nagyfokú energiát használ fel, ezért amikor alszol, az ehhez szükséges szerveid is pihennek és regenerálódnak. Az álmatlan éjszakák stresszhez vezetnek, amelyek nehezítik az emésztést, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor jobban vágysz a cukorra és a koffeinre, amelyek irritálják az emésztőrendszered.

A csontjaidra is hatással van

Talán nem is gondolnád, de az alvás, és annak hiánya elképesztő mértékben befolyásolja a csontjaid erősségét és egészségét. Amikor napi szinten mozogsz, elmész sportolni, játszol a kutyáddal, vagy kirándulsz, a tested folyamatos terhelésnek van kitéve. Az apróbb sérülések a csontjaidon számodra szinte észrevehetetlenek, és ezek rendkívül gyorsan meg is gyógyulnak. Kivéve akkor, ha keveset alszol. Ez ugyanis idővel a csontsűrűséged lecsökkenéséhez vezethet, amely a csontritkulást megelőző egyik állapot.

Ilyen hatással van a lábaidra

Nem véletlen, hogy a profi sportolók sokkal jobban teljesítenek, ha eleget pihentek a megmérettetések előtt. Alvás közben az izmaid és ízületeid pihennek és regenerálódnak, ráadásul ilyenkor sokkal jobban működik a vérkeringésed is a végtagokban. Ha viszont nem kerítesz elegendő időt erre, a fizikai teljesítményed romlani kezd, ráadásul ideg- és izomrendszeri gyengeséget is tapasztalhatsz.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek