„A tapasztalat nem az, ami megtörténik velünk, hanem az, amit kezdünk a velünk történtekkel.” Aldous Huxley

35 éves A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány

Az elmúlt három és fél évben többször kellett a megküzdés górcsövébe tennem dolgokat, de a most ránk zúduló összezavarodott napokban, veszélyhelyzetben átélt hetekben napi szinten olyan helyzetekkel kell megbirkózni mindannyiunknak, mint egy komoly, kilátástalannak tűnő betegséggel való küzdelemben teszi bárki, aki gyógyulni szeretne.

Nagyon szeretek ide, erre a „hangoló” oldalra sorokat megfogalmazni, igazi örömteli tevékenység számomra. Most is. Bár jóval nagyobb felelősség ezekben a napokban életigenlésre hangolni. Nomen est omen… a név kötelez: ÉLETIGENLŐK magazin hangolóját írom, az egészséges buzdítást, az élethez való pozitív hozzáállást, ha valamikor, most feltétlenül muszáj hangoztatnom, körül kell járnom ebben a nehéz helyzetben is az igeneket az életre.

Úgy hozta az élet, hogy húsvét előtti „nagyhéten” kezdtem, húsvét után fejezem be az idei első magazinszám hangolójának megírását. Ahhoz, hogy jól kifejezzem, amiket most át kell élni, a saját cikázó gondolataim mellé segítségül hívtam nagytiszteletű embereket, akik a bölcseleteikkel szinte mindig megnyugvást tudnak adni. Így rátaláltam Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondolataira – amit egy hosszabb írásában a nemzeti.net oldalon olvastam – úgy éreztem, ehhez a hangolóhoz, amit most írok, meg kell belőle osztanom egy részletet, amely jól tükrözi mindazokat az érzéseket, amelyekkel meg kell most küzdenünk.

„Az ember lépten-nyomon találkozik olyan dolgokkal, amik rosszak, amik fájdalommal töltik el. Családjainkban, az iskolában, a munkahelyeken, és sajnos nemzetünk, népünk nagycsaládjában, a helyi, nemzeti, vagy a nagypolitikában is jelen van a rossz. Ha elhatalmasodik a gonosz ott ahol élünk, akkor egy lehetőségünk van: szívünk minden melegével, erejével, a lehető legjobb szándékkal szeressünk, s tegyünk jót mindenkivel. Mert a sötétség, a rossz nem valami, hanem a fény, a szeretet hiánya. Ha fényt gyújtunk, még ha parányi kis lángocska is, az már oszlatja a sötétet. A másik szabad akaratát jóságom nem tudja felülírni, de a fényben neki is könnyebb lesz megtalálni a helyes döntést, az utat, mely őt is az életre vezeti. Hiszem, hogy az Isten teremtette ember jó, és szeretne mindenki nagyra nőni, virágot hozni, igaz gyümölcsöt teremni, jóságos fényemnél talán meglát engem is, bennem a testvért, és nem ront nekem.”

Az ismert bibliai ige is sokszor eszembe jutott: „Ne féljetek!” /Mt 28/. Az, aki fél, nem csinál semmit, nem tudja, mit tegyen. Önmagára összpontosít, hogy ne történjen vele semmi rossz. A félelem önző énközpontúsághoz vezet, és megbénít. Egy félelemmel teli keresztény olyan, mint aki nem értette meg, hogy mi Jézus üzenete.

Az elmúlt napokon, 2020. március 11. óta szüntelenül arról elmélkedünk, hogy az a helyzet, ami egyik napról a másikra gyökerestől kifordította életünket a megszokott „gyors üteméből”, egy olyan kényszerhelyzet, ami fordulatot hozhat mindannyiunk életében.

Az elmúlt három szökőév és a mostani március nekem személy szerint hoztak már mélyebb átgondolásokat. Mind egy-egy fájdalmas veszteségen keresztül mutatott rá, mit kell igazából értékelnem: például azt, hogy alapvetően a jóra vagyok berendezkedve, hogy egészséges vagyok, hogy van hivatástudatom, értelmes munkám, nagyon sok értékes partnerkapcsolat, barát, családtag tesz hozzá ahhoz, hogy naponta elégedettségérzettel ébredjek és feküdjek le.

Ami továbbra is tény, hogy én ezelőtt is hittem, és ezután is hiszek a jóságban, és a megbízható emberi kapcsolatokban. Ezek mind komoly értékek.

Szoktam mondani, mindenhol – kis közösségekben,  nagyobb társadalmi rendszerekben és az egyéni kapcsolatokban is – kellenek az önzetlen, felelős ügymenedzselők.

A 2020-ban 35 éves A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkatársai és jómagam, mint mindig – ezekben a hónapokban is – az életre mondunk igent, az egészségmegőrzést hirdetjük, életigenlésre hangolunk többféle módon. Most is azon dolgozunk, hogy erőt, örömöt és bátorítást adjunk a jelenlegi élethelyzet tudatos elviseléséhez.

• Az idei veszélyhelyzetben a tavaszi nyilvános szűréseink elmaradtak, ezért most az irodánk környékén élő lakosság számára segítünk az immunerősítésben Béres Cseppekkel, húsvét előtt megszerveztük, hogy a háztartásokba eljusson Csepelen a Kossuth Lajos utca 148-152. lakótelepen.

• A veszélyhelyzet idején, az elmaradt tavaszi szűréseink helyszínére – Aszód, Gyöngyös, Eger, Budapest XIV. kerület, Budapest XV. kerület, Bénye, Gödöllő, Diósd, Biatorbágy – illetve minisztériumi partnereink munkatársainak, intézményeinek, köztük az NNK-ba eljuttatunk felajánlásként 100-100 üveg Extra Béres Cseppet.

• Indítunk egy online sorozatot az általunk eddig összegyűjtött életigenlésekből, amit a hazai közélettől kapott interjúkból szerkesztünk majd naponta.

• Elindítjuk a „Főzz velünk, reformul!” gasztrovideó csatornánkat – külön weboldalon reformfozes.hu címmel.

Nagyon várjuk, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztott, nagy érdeklődésre számot tartó „Tegyük szerethetővé a rákellenes életmódot!” c. konferenciánkat, valamint a szűréseket ÚJ időpontban megrendezzük.

Megkezdtük az év végére tervezett „Mindennapi életigenlések” c. könyv szerkesztéséhez az anyaggyűjtéseket.

• Aszódra 160 üveg Béres Cseppet ajánlottunk fel az ottani szociális intézmények, és a nyugdíjas szervezetek tagjai számára

Onko-segítő tanácsadással segítünk: Dr. Svastics Egon onkológus telefonon segít a hozzá forduló daganatos betegeknek, rehabilitáltaknak a 06-30-921-6949 telefonon.

Ezeket a közhasznú tevékenységeket most többnyire home office formában végezzük, fenntartjuk az idén 35 éves szervezetet, és a megváltozott körülményekben is törekszünk hasznosat tenni a rák ellen, könnyek helyett…

Egy elhalasztott tavaszi jubileumi konferencia és húsvét után vagyunk, rengeteg felületen látjuk, halljuk a „Vigyázzunk egymásra!” üzenetet. Bízom benne, hogy ez a mostani időszak egyenként, és társadalmi szinteken világos valósággá teszi, hogy mi a feladatunk egyenként és össztársadalmi szinten is.

Kinézek az utcára, terekre, mezőkre… Az imádott tavasz van! Érdemes példát venni az önzetlenül és ösztönösen viruló, kibontakozó természetről.

Most is jó szívvel állítottuk össze az Életigenlők magazint, tele értékes tartalommal Önöknek, Nektek kedves Olvasók. Bízom benne, hogy a magazin lapozgatása egy icipicit hozzáad mindenki jókedvéhez, és valamelyest hozzájárul életigenléséhez, a történések és a tapasztalatok helyes értékeléséhez. Vigyázzon magára mindenki!

A százoldalnyi kiváló tartalmat ajánlom szeretettel,

Vajda Márta
főszerkesztő

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek