A zab egy táplálkozási erőmű, amely rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaz. Ezen kívül vannak benne esszenciális savak, komplett szénhidrátok, fehérje és vas is. A zab – feltéve ha rendszeresen fogyasztjuk – segíthet megelőzni számos betegséget és általa javulhat az egészségünk. Pozitív hatásai közé tartozik a testsúlycsökkenés, az alacsonyabb vércukorszint, de a szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszhat.

A zab a szénhidrátok és a rostok jó forrása, de van benne béta-glükán is. A vitaminok és az ásványi anyagok tárháza, például van benne mangán, foszfor, magnézium, vas, cink, folát, B1- és B5-vitamin. Kisebb mennyiségben ugyan, de tartalmaz káliumot, kalciumot, B3- és B6-vitamint is.

A zab antioxidánsokban, pontosabban polifenolokban gazdag. Szintén a zabban található az antioxidánsok egy egyedülálló csoportja, az avenantramidok, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást a nitrogén-oxid termelésének növelésével. Ez elősegíti a vérerek tágítását és jobb véráramlást eredményez. Az avenantramidok gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

Egy másik antioxidáns, a ferulinsav is megtalálható a zabban. A zabban van még egy erős, oldható rost is, amelyet béta-glükánnak neveznek és nagyon sok pozitív hatása ismeretes. Például csökkenti az LDL- és az összkoleszterinszintet, csökkenti a vércukorszintet és az inzulinválaszt, illetve elősegíti az emésztőrendszerben a jó baktériumok elszaporodását.

A 2-es típusú diabétesz egy gyakori betegség, amelyet jelentősen megemelt vércukorszint jellemez. A zab segíthet csökkenteni a vércukorszintet, különösen azoknál, akik túlsúlyosak, és 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Nem véletlen, hogy a zab számos bőrápolási termékben megtalálható. Nagyon hatásos a viszketés és az irritáció kezelésében, illetve a zabot tartalmazó bőrápoló termékek javíthatják az ekcéma kellemetlen tüneteit.

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség. Ez a légutak gyulladásos rendellenessége. Az asztma tünetei közé tartozik a köhögés, a zihálás és a légszomj. Egy tanulmány szerint a zabnak mindenképpen szerepelnie kell azoknak a csecsemőknek az étlapján, akiknél az édesanya megkezdi a hozzátáplálást, mivel ez a táplálék a gyermekkori asztma csökkent kockázatával függ össze.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek