A hozzáadott fruktózt tartalmazó ételek és italok fogyasztása sokkal károsabb az egészségre, mint a természetes gyümölcscukor-tartalommal bíróké – mutatta ki egy új kanadai kutatás.

Régóta vitatott kérdésnek számít, hogy vajon az egyes élelmiszerekben természetesen előforduló cukrok kerülése előnyös-e egészségügyi szempontból. A jelenlegi ajánlások is csupán arra vonatkoznak, hogy igyekezzünk minimálisra fogni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását, beleértve a legtöbb üdítőitalt, édességet és péksüteményt. A torontói Szent Mihály Kórház és a Torontói Egyetem szakemberei több mint 150 korábbi tanulmány eredményeit hasonlították össze annak érdekében, hogy feltárják, miként hatnak az egyes, fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek a vér glükózszintjére.

A kutatók végül arra jutottak, hogy azok az élelmiszerek, amelyek természetes formában tartalmaznak fruktózt, nem hatnak kórosan a vércukorszint szabályozására és az egészségre. Egészen más eredményre jutottak ugyanakkor a mesterségesen édesített üdítőitalokkal kapcsolatban: az ezekben található egyes összetevők miatt a fruktóz nagyon gyors és erőteljes emelkedést váltott ki a vizsgált alanyok vércukorszintjében.

Összességében megállapítható, hogy a gyümölcsök és frissen facsart gyümölcslevek előnyös hatással lehetnek a vércukorszintre és az inzulinszabályozásra, különösen cukorbetegek esetében. Azok a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek azonban, amelyek tápanyagokban szegények, de kalóriában gazdagok, különösen az édesített üdítőitalok, károsan hatnak az egészségre. A kutatók szerint a különbség hátterében a gyümölcsök magas rosttartalma áll, amely lassítja a fruktóz felszívódását.

“Ezek az eredmények segíthetnek abban, hogy pontosabb ajánlásokat fogalmazhassunk meg a fruktózt tartalmazó ételek fogyasztásával kapcsolatban, ami nagyon fontos mind a cukorbetegség kialakulásának megelőzése, mind a már meglévő cukorbetegség kezelése szempontjából” – mutatott rá dr. Jonh Sievenpiper, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek