OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Mik azok az „aranyszabályok”, amiket egy daganatos betegséggel küzdőnek tudnia kell?

A legtöbbünk számára a legsúlyosabb betegségnek számít a daganat. A meggyógyultam történetek között kell olyan is, amiben egy „úton” van valaki a gyógyulás felé vagy éppen stagnál a betegsége,
aminek „kibírásához” a hit és a türelem a legjobb „mesterek”. Kétféle rákbetegségből is meggyógyulni komoly eredmény… A betegségből gyógyultak tapasztalataira nagyon kíváncsiak a rákbetegséggel jelenleg küzdők… Mik azok a mérföldkövek, az „aranyszabályok”, amiket egy daganatos betegséggel küzdőnek tudnia kell? Ezekről beszélgettünk Kincs Eszterrel, az országosan elismert gyógy-pedikűrössel.

Hogyan hatott rád Eszter, amikor meghallottad a diagnózist?

Nagyon normálisan fogtam fel a dolgot, biztos azért, mert hívő ember vagyok, nem estem pánikba, nem estem kétségbe, ám bíztam benne, hogy nem rosszindulatú. Aztán amikor kiderült, hogy rosszindulatú, alávetettem magam a kezeléseknek. Az első daganatom nagyon fiatalon, negyven éves koromban egy mélyen fekvő méhnyakrák volt, aztán jött egy vese-karcinóma.

Kértél-e máshonnan véleményt vagy elfogadtad az első diagnózist?

Nem mentem több orvoshoz, mert a Honvédkórházban Végh doktor úrnál, akit nagyon jó orvosnak tartok, a legjobb kezekben tudtam magamat, előtte a férjemet is ő műtötte, nagyon bíztam benne, amúgy is bízom az orvosokban, mert a mai napig nem csalódtam bennük.

Mikor, milyen stádiumban vették észre a betegséget? Szűrésen, önvizsgálattal?

Nem szűrésen sajnos, úgyhogy ez a vesémbe is került, ki kellett venni.

A diagnózis után mi következett? Milyen kezelést kaptál?

Megműtöttek és interferon-kezelést kaptam – ezt csak kórházban lehet megkapni, nem adják oda otthoni használatra., minden hónapban kétszer adtak be injekciót, amitől negyvenegy fokos lázam lett. Három napig rosszul voltam, rázott a hideg, tartott a lázas állapot, utána kiválóan éreztem magam, dolgozni is tudtam. Nem is voltam betegállományban.

Volt-e olyan kiegészítő terápia, alternatív módszer – mentális, fizikális – ami segítette a gyógyulásodat?

Igen, személyes ismeretségem volt szerencsére Hídvégi professzorral, így szedtem az Onkomart, (először Onkomar volt a neve, majd később lett elterjedtebb nevén Avemar – A szerk.) ez a táplálék-kiegészítő nagyon sokat segített, nem a gyógyszerek helyett van ezt el kell mondanom, de mindenkinek ajánlom. Aztán amiről tudtam, hogy a rák nem szereti azt mind megettem. Nagyon szeretem a zöldségeket és kifejezetten sok búzacsírát, céklát ettem.

Mertél arról beszélni a kezelőorvosoddal, hogy van más módszered is kiegészítő-terápiaként?

Igen! Nem minden orvos van ellene a kiegészítő gyógymódoknak, így én ebben is szerencsés voltam, mindkettőt igénybe vettem az orvosi terápiát és a kiegészítő gyógymódokat is. Nagyon sok Béres cseppet szedtem, annak ellenére, hogy akkoriban még tiltott volt, jól ismertem Dr. Béres Józsefet.

Mesélj a hivatásodról, a gyógy-pedikűrösségről… elismert vagy a szakmában országosan…

Magas szinten végzem a podológiát – a modern orvoslás speciális területeként teljes értékű orvosi lábápolással foglalkozik -, a cukorbeteg lábak kezelését is jelenti. Tanítottam, vizsgáztattam évekig. Nagyon sok bőrgyógyásszal, ortopéd-orvosokkal dolgoztam együtt, egymásnak küldtük a vendégeket.
(Till Attila 25 perces videófilmet készített Kincs Eszter életéről, link: www.youtube.com/watch?v=6S6GPuKwOgg)

Tudtad-e kamatoztatni a saját betegségedben az anatómiai tudásodat, kapcsolataidat?

Nagyon sok szakember segített. A Honvéd kórházban Végh doktor, amikor a tüdődaganatom kiderült, ami egy áttét volt a vesém után, akkor azt mondták kevés időm van hátra, ennek 17 éve van! Meggyógyultam abból is. De most is van két daganatom, az egyik a vesémben, de ahhoz nem nyúlnak, amíg nem robban be, mivel most stagnál. Ez öröm, mert ha kioperálnák egy vesém se lenne, és állandó dialízisre szorulnék. A másik a petefészekben, sajnos azt negyven éve nem vették ki… de ahhoz se nyúlnak, mert cukorbeteg vagyok, nem akarnak hasműtétet végezni, csak laparoszkóppal figyelik. Semmelweis egyetemen kezelik a cukromat, járok nefrológushoz az Üllői útra.

Kincs Eszter férjével, Hrúza Lajossal

Férjed Hrúza Lajos, a sokak által „keresett” immunterápiával gyógyult daganatos betegségből, az OOI-ban is végzik… Fizetni kell-e érte vagy TB kártyára lehet igénybe venni ezt a kezelést?

Az orvos magától mondta, hogy ezt a kezelést kapja a 89 éves férjem vastagbéldaganatra. „Liptajó” az injekció kúra neve, csak a kezelőorvos kérheti, TB-vel végzik, de engedélyt kell rá kérni. Belgiumból hazatérve nem volt meg a férjem lakcímkártyája ezért nekünk először fizetni kellett. Egy injekció közel kétmillió forint, tb-vel 2.000 forint. Az utóbbi kettőért már csak ennyit fizettünk. A magyar orvosokat sokan szidják, de nekünk nagyon jók a tapasztalataink, nagyon lelkiismeretes, szolgálatkész, hivatástudatos orvosok dolgoznak az onkológián is.

Van egy 12 szirmú egészségvirága A rák ellen… Alapítványnak, ami egyre ismertebbé teszi a rákellenes életmódot, a megelőzést és a gyógyulást… Miket választasz ki a szirmok közül?

Az ima és a relaxáció, és a pozitív gondolkodás a legfontosabb, aztán az örömteli tevékenység… Kikapcsolódásként szövök-fonok a mai napig rendszeresen. Tiszta vizet iszom, van egy víztisztítónk szűrt vizet iszunk. Rengeteg gyümölcsöt eszünk, mindennap imádkozunk magunkban, szívünk belső szobájában, ahogy Jézus kéri a Hegyi beszédben. Jó levegőn vagyunk, mert Gödön lakunk a Duna-parton, gyönyörű zöld övezetben. Az alvás is lényeges a fontossági sorrendben, szerencsére jól alszom, leteszem a fejem és rögtön elalszom.

Miben fogalmazod meg a pozitív gondolkodás lényegét?

Ha például vihar van, imádkozom, hogy el ne vigye a házunkat, a rosszban is megtalálom a jót, és a jót megosztom mindig. Nem esem pánikba, soha. A covid alatt hallottam, hogy depressziósak az emberek… Azt mondom, ami ki van mérve ránk, azt nem kerülhetjük el. De nagyon remélem, hogy a covid és a mostanában átélt sok csapás megtanítja az embereket, hogy jót tegyenek egymással. Kincs az egészség! Törődni kell magunkkal és egymással. Úgy látom, nagyon sok a hamis önmegvalósítás, sok a kapzsiság, a helyett, hogy mindenki a másik javára igyekezne lenni.

Mi az életigenlésed?

Ha adok, százszor boldogabb vagyok, mintha kapok.

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts