Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A paradicsomban gazdag étrend segíthet az emelkedett kockázatú, menopauzán átesett nőknél a mellrák kockázatának csökkentésében – derül ki egy friss kutatásból.

Az emlőrák kockázata a testtömegindex emelkedésével együtt nő a változókort követően. A legújabb tudományos eredmények alapján viszont a paradicsom fogyasztása erőteljes hatással van azon hormonok szintjére, melyek szerepet játszanak a zsír- és a cukoranyagcserében.

„A paradicsom és a paradicsomalapú termékek választásának előnye már rövidtávon is evidens” – fogalmazott a kutatást vezető Adana Llanos, az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem professzora, aki Electra Paskett-tel, az Ohiói Állami Egyetem szakértőjével működött együtt a vizsgálat során. „A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, amelyek igen gazdagok nélkülözhetetlen tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben, illetve olyan növényi vegyületekben, mint a likopin, elképesztő előnyökkel bír a szervezet számára. Eredményeink szerint a napi ajánlott mennyiség bevitele már hatékony lehet a mellrák megelőzésében a magas kockázatú népességet tekintve” – tette hozzá Llanos.

A paradicsom áldásos hatásai

A longitudinális kutatás a paradicsom mellett a szójában gazdag étrend hatásait is vizsgálta a 70 menopauzán átesett nő jelentette mintán. A hölgyek 10 héten át olyan paradicsom alapú termékeket ettek, amelyek naponta legalább 25 milligramm likopinnal látták el őket. Egy másik tízhetes időszakban pedig legalább napi 40 gramm szójafehérjét kaptak. Mindkét tesztidőszak előtt arra utasították őket, hogy két héten keresztül tartózkodjanak a paradicsom és a szója fogyasztásától.

A paradicsomos étrend követésének hatására az adiponektin hormon szintje, mely a vércukor és koleszterinszintek szabályozásáért felel, 9 százalékkal növekedett. Az alacsony testtömegindexű nőknél enyhén erősebb hatást lehetett megfigyelni.

A tanulmány a The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.

Miért együnk paradicsomot még?

Magas cukor- és C-vitamin tartalmú, rendkívül egészséges. Legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki. A már említett szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts