Mindenkinek van a szervezetében koleszterin. A baj akkor van, ha az úgynevezett „rossz” koleszterinszint emelkedik meg drasztikusan, ez az LDL-koleszteriné. Amennyiben ennek magas az értéke, úgy zsírlerakódások keletkeznek az artériákban, és el is tömíthetik azokat. Amennyiben túl sok plakk keletkezik az artériákban és az erekben, ez megakadályozza a normál keringést, amely sokféle betegség előidézője lehet.

Ilyen például a stroke vagy a szívinfarktus. Sokan szednek koleszterincsökkentőt. Nem vitatom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor már semmi más nem segít, így a cikk elolvasását követően mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét arról, hogy az egészséges életmód bevezetésével mikor hagyhatja el a gyógyszert. Ugyanis az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés sokat javíthat a magas koleszterinszint rendezésében.

A rostban gazdag táplálékok és a koleszterinszint

A rostban gazdag táplálkozás nagyon hasznos lehet, hiszen ezek a táplálékok nagymértékben elősegítik az LDL-koleszterin szintjének csökkenését. Az oldható rost ugyanis csökkenti a koleszterin véráramba történő felszívódását. Rostos táplálékok a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök.

Az omega-3 zsírsavak és a halolaj

A telített zsír szintén elősegíti az LDL-koleszterin szintjének emelkedését, ezzel szemben a halolaj és az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával éppen az ellenkező hatást érhetjük el, azaz ezek az értékek csökkenhetnek. Omega-3 zsírsav forrásai a lazac, a szardínia és a hering. Egyes növényi olajok is tartalmaznak omega-3 zsírsavat, így érdemes azokat is beépíteni a táplálkozásba. Ilyen például a lenolaj, de a dió is gazdag forrása az omega-3-nak.

Az egészséges, telítetlen zsírok is segíthetnek

A telítetlen zsírokban gazdag avokádó- vagy olívaolaj is sokat segíthet az LDL-koleszterin csökkentésében, miközben megemeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Naponta csak úgy önmagában is fogyaszthatunk olívaolajat, melynek rendszeres alkalmazása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

A katekin és a tea

A tea katekint tartalmaz, amely szintén csökkenti a felszívódó koleszterin mennyiségét. A zöld tea különösen egészséges, mert nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkenti, hanem nagyon jó hatással van az egészségre, hiszen tele van antioxidánsokkal.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts