Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 8 perc

9 helyszínen 1.087 résztvevőnek 2.875 vizsgálatot végeztünk

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 2021. augusztus 28. – október 16. között 9 helyszínes sikeres rákszűrés sorozatot szervezett. A legfontosabb, hogy az egészségtudatos életmódra, önvizsgálatra és a szűrésekre felhívjuk a lakosság egyre szélesebb rétegeinek figyelmét.

A szűrővizsgálatokat, állapotfelméréseket fogorvosokkal, bőrgyógyászokkal, bőrdaganatra szakosodott onkológussal, valamint egészségügyi asszisztensekkel, életmód tanácsadókkal végezzük, amelynek során rákellenes tanácsokat is kaptak a vizsgálatokon résztvevők.

Köszönjük a kiváló együttműködést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a szűrőbusz biztosításáért! Köszönjük a Béres Alapítvány terméktámogatását, amellyel Extra Béres Cseppekkel tudtunk hozzájárulni sok ezer ember egészségének megőrzéséhez! Köszönjük a Horizont Globál Kft. frissítő Visegrádi vizekkel történő támogatását!

Bízunk benne 2022. évben még több helyszínen találkozunk az egészségtudatos lakossággal!

NAGYON JÓ HANGULATÚ, FIATALOS SZŰRŐNAP PÉCSEN – 2021. augusztus 28.

90 fő vett részt a szűréseken és 10 gyereket is elhoztak a szüleik. A férfiak 45%-ban, míg a hölgyek 55%-ban képviseltették a nemüket. 265 vizsgálatot végeztek szakembereink, rosszindulatú daganatkiszűrés nem volt, 4 esetben találtak orvosainak rákmegelőző állapotot. Az általános állapotfelmérésen sok kiváló érték született, 3 esetben volt határértéken felüli eredmény.

GYEREKNAP ÉS EGÉSZSÉGNAP BÉNYÉN TERMÉSZETKÖZELBEN – 2021. augusztus 29.

83 fő + 20 gyerek vett részt a szűrőnapon, összesen 276 vizsgálatot végeztek szakembereink, rosszindulatú daganatkiszűrés 7 esetben volt, 4 esetben találtak rákmegelőző állapotot. Résztvevők nemek szerinti megoszlása: férfiak 45%, hölgyek 55%. Az InBody vizsgálatokon kevés kiváló eredmény született, néhány esetben volt határértéken jóval felüli eredmény. Az érfalrugalmasság vizsgálaton 75 év feletti korosztályból 7 fő vett részt, közülük 5 főnek kiváló volt az eredménye. A legrosszabb értékek a 45 és 75 év közötti korosztályban mutatkoztak. Mintegy 15 fő vett részt a vizsgálaton a 45 év alatti korosztályból, mindenkinek jó lett az eredménye.

EXTRA NAPOT ZÁRTUNK GYÖNGYÖS FŐ TERÉN – 2021. szeptember 4.

131 fő számára 476 vizsgálatot végeztek el szakembereink. A szűréseken a szokásos statisztika volt tapasztalható: 70%-ban nők, 30%-ban férfiak vettek részt. A korosztályi megoszlásban 60% időskorú (65-80+), 35% középkorú (45-64), 5% fiatalabb korú, a 18-25 éves korosztályból nem vettek részt a vizsgálatokon. Rosszindulatú daganatkiszűrés 3 esetben történt, orvosaink 8 rákmegelőző állapotot találtak, 12 főnek időszakos megfigyelést igényelnek a felismert elváltozások. A megjelentek 90%-ának magas volt a vérnyomása, az érfalrugalmassága 25-30%-nak volt rendben, senkinek nem volt kritikusan rossz az értéke.

EGERBEN CSÚCSOT DÖNTÖTTÜNK – 2021. szeptember 11.

136 fő + 1 gyerek vett részt a szűréseken, nekik összesen 445 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. Rosszindulatú daganatkiszűrés nem volt. Néhány jóindulatú elváltozást találtak az orvosok. Jellemzően magas vérnyomásértékek voltak, az érfalrugalmassága egy főnek kimagaslóan rossz volt. A korosztályi megoszlás a nagyátlagban megszokott volt: 35% középkorú, 55% idős és 10% fiatalabb vett részt, a nemek aránya is a szokásos volt 70% nő, 30% férfi jött el vizsgálatokra.

RÁKSZŰRÉSEK KOMPLEX EGÉSZSÉGNAP KERETÉBEN ZUGLÓBAN – 2021. szeptember 18.

102 fő részére 254 vizsgálatot végeztek el szakembereink. A korosztályi megoszlás eltért a megszokott statisztikától: 20% fiatalabb 18-44 éves, 55% középkorú 45-64 éves, 25% idős 65-80 éves korú vett részt a vizsgálatokon, a nemek arányát tekintve 55% nő, 45% férfi. Rosszindulatú daganatkiszűrés nem volt, 3 jóindulatú elváltozást találtak az orvosok, a túlsúly és a magas vérnyomás a vizsgáltak nagyszázalékában tapasztalható volt. 10 főnél tökéletesek voltak a mért értékek.

KÉTHELYSZÍNES, SPORTOS SZŰRŐNAP CSEPELEN – 2021. szeptember 25., 27.

Ez alkalommal a szűrésünk kéthelyszínes volt, szeptember 25-én a KIMBA területén végzett fogorvosunk szájüregi vizsgálatokat, szeptember 27-én az alapítvány irodájában végezte el szakorvosunk a bőrdaganat szűrést. A két helyszínen összesen 75 fő részére 98 vizsgálat történt. A nemek szerinti megoszlás 50-50% volt, a nők és férfiak tekintetében kiegyenlített volt a részvétel. A korosztályi megoszlásban a nagyátlagban megszokott statisztika született: 18-24 éves korosztály nem volt vizsgálaton, 25-44 éves korosztály 20%, 45-64 évesek közül 50, az idősebbek közül 30% vett részt. Rosszindulatú daganatkiszűrés nem volt, 6 esetben találtak orvosaink rákmegelőző állapotot. Az általános állapotfelmérésen kiugróan rossz értékek nem voltak.

RÓZSASZÍN OKTÓBER EGYIK FONTOS RENDEZVÉNYE GÖDÖLLŐN – 2021. október 2.

109 fő + 6 gyerek vett részt a szűréseken, szakorvosaink a nap folyamán 309 vizsgálatot végeztek el. A nemek szerinti megoszlás 60-40% volt nők és férfiak tekintetében. A korosztályi megoszlásban itt is a nagyátlagban megszokott statisztika született: 18-24 éves korosztály nem vett részt, 25-44 éves korosztály 25%, 45-64 évesek közül 40%, az idősebbek közül 35% jött el. Rosszindulatú daganatkiszűrés 1 főnél történt, rákmegelőző állapotot 4 esetben találtak a szakorvosok. Az általános állapotfelmérésen kirívóan rossz értékek nem voltak. 5 személynek olyan magas volt a vérnyomása, hogy azonnali háziorvoshoz küldte őket életmód-tanácsadónk.

RÉVFÜLÖPÖN IS FONTOS A BETEGSÉGMEGELŐZÉS! – 2021. október 9.

Összesen 78 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A nemek szerinti megoszlás 60-40% volt nők és férfiak tekintetében. A korosztályi megoszlásban a 45-64 évesek közül 2 fő vett részt, döntő többségben, 98%-ban az idősebbek jöttek el. 2 esetben történt rosszindulatú daganatkiszűrés, rákmegelőző állapot nem volt. Az általános állapotfelmérés és érfalrugalmasság vizsgálat eredményei között kiugróan rossz értékek nem voltak.

ÚJPALOTÁN ZÁRTUK AZ IDEI SZŰRŐVIZSGÁLATOKAT – 2021. október 16.

Összesen 93 főnek végeztünk el 214 vizsgálatot. A nemek szerinti megoszlás 55-45 % volt nők és férfiak tekintetében. A korosztályi megoszlásban itt is a megszokott statisztika született: 18-24 éves korosztályból egy fő férfi vett részt, 25-44 éves korosztály 30%, 45- 64 évesek közül 40%, az idősebbek közül 30% jött el. 4 főnél történt rosszindulatú daganatkiszűrés, 6 esetben találtak orvosaink rákmegelőző állapotot. Az általános állapotfelmérésen 60%-ban rossz eredmények születtek, 5 főnek olyan magas zsigeri zsír értéke volt, hogy haladéktalanul a háziorvoshoz irányította szakemberünk.

RÁADÁS SZŰRŐNAP RÉVFÜLÖPÖN – 2021. november 4.

36 fő érkezett a szűrőnapra, összesen 105 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A nemek aránya 80-20% volt a nők és férfiak tekintetében, a korosztályi megoszlásában az átlagos statisztika született: 60% 25-64 év és 40% 65 éven felüliek. 1 főnél történt rosszindulatú daganatkiszűrés, 3 főnél talált szakorvosunk rákmegelőző állapotot, 5 főnél komoly szemölcselváltozást, nekik évente két ellenőrzés javallott. Az érfalrugalmasság vizsgálat és az általános állapotfelmérés eredményei között kiugróan rossz értékek nem voltak.

 

FŐZZ VELÜNK, REFORMUL! ételfőzés és kóstolás

Őszi rendezvénysorozatunk 3 állomásának kedvelt színfoltja volt a Jenei Tamás séf által készített menü csodálatos illata és látványa, amelyből megvendégeltük a szűréseken résztvevőket. Az őszi menü egy speciális glutén- és tejmentes ételsor volt. Egyre inkább afelé halad a világ, hogy a nem hagyományos ételeket is el kell készíteni, a reformételeknek is finomaknak kell lenni. A szűrések összegzése mellé megosztjuk az őszi menüsor receptjeit.

Kókuszos sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4 adag)

  • sütőtök Kanadai 0,9 kg
  • kókusz zsír 0,05 kg
  • kókusztej 0,4 l
  • akácméz 0,02 kg
  • gyömbér friss 0,01 kg
  • chili paprika por 0,001 kg
  • só 0,012 kg
  • zöldkoriander 0,02 kg
  • vöröshagyma 0,1 kg
  • fokhagyma 0,01 kg
  • zöldség alaplé 0,3 l
  • lime lé 0,04 l

Elkészítés

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben puhára sütjük. Miután kicsit visszahűlt, húsát kikaparjuk. Felhevített kókuszzsírban vékony szeletekre vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, gyömbért, és a chiliport. Hozzáadjuk a sült tök velőt, a kókusztejet, az előre elkészített zöldség alaplevet, sózzuk, kiforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Kevés akácmézzel olajon, mindkét oldalon megsütjük. A borjú lapockát ledaráljuk, adunk hozzá sót, borsot, apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, őrölt fahéjat, római köményt és összedolgozzuk. A már lehűlt sült padlizsán csíkokat megtöltjük a darált húsos masszával, majd szorosan feltekerjük. A maradék hagymát olíva olajon megdinszteljük, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomhúst, vagy konzerv paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, őrölt római köménnyel, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd sűrű mártás állagúra forraljuk. Végül kristálycukrot és friss bazsalikomot adunk hozzá. A padlizsántekercseket hőálló tálba tesszük, leöntjük a paradicsommártással, majd előmelegített sütőben, lefedve, 180 fokon készre sütjük. Tálaláskor meghintjük parmezán forgácsokkal. A tisztított zöldségeket vastag csíkokra vágjuk, sóval összekeverjük, majd 30 percig állni hagyjuk. Ekkor levét kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a felütött tojásokat, lisztet, amennyit felvesz, majd borsozzuk, zúzott fokhagymával, lestyánnal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Forró serpenyőben, olíva olajon mindkét oldalon készre sütjük.

Borjúhússal töltött padlizsántekercs zöldség tócsnival, parmezán forgácsokkal

Hozzávalók (4 adag)

  • borjú lapocka darálva 0,5 kg
  • padlizsán 2 db
  • olíva olaj 0,07 l
  • vöröshagyma 0,1 kg
  • fokhagyma 0,02 kg
  • paradicsom fürtös vagy
  • hámozott konzerv 0,5 kg
  • őrölt fahéj 0,001 kg
  • friss bazsalikom 0,02 kg
  • őrölt római kömény 0,003 kg
  • parmezán 0,02 kg
  • só 0,014 kg
  • frissen őrölt bors 0,001 kg
  • kristálycukor 0,015 kg

Zöldség tócsni

  • burgonya sárga 0,2 kg
  • sárgarépa 0,2 kg
  • cukkini 0,2 kg
  • zellergumó 0,2 kg
  • tojás 2 db
  • finomliszt 0,3 kg
  • só 0,01 kg
  • frissen őrölt bors 0,001 kg
  • fokhagyma 0,015 kg
  • olíva olaj 0,08 l
  • lestyán friss vagy szárított 0,002 kg
  • szerecsendió őrölt 0,001 kg

Elkészítés

A padlizsán végeit levágjuk, majd, 05 cm vastag szeltekre vágjuk. A szeleteket felezzük, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben, kevés olíva olajon, mindkét oldalon megsütjük. A borjú lapockát ledaráljuk, adunk hozzá sót, borsot, apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, őrölt fahéjat, római köményt és összedolgozzuk. A már lehűlt sült padlizsán csíkokat megtöltjük a darált húsos masszával, majd szorosan feltekerjük. A maradék hagymát olíva olajon megdinszteljük, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomhúst, vagy konzerv paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, őrölt római köménnyel, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd sűrű mártás állagúra forraljuk. Végül kristálycukrot és friss bazsalikomot adunk hozzá. A padlizsántekercseket hőálló tálba tesszük, leöntjük a paradicsommártással, majd előmelegített sütőben, lefedve, 180 fokon készre sütjük. Tálaláskor meghintjük parmezán forgácsokkal. A tisztított zöldségeket vastag csíkokra vágjuk, sóval összekeverjük, majd 30 percig állni hagyjuk. Ekkor levét kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a felütött tojásokat, lisztet, amennyit felvesz, majd borsozzuk, zúzott fokhagymával, lestyánnal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Forró serpenyőben, olíva olajon mindkét oldalon készre sütjük.

Mandula panna cotta áfonyakrémmel, tökmagos morzsával

Hozzávalók (4 adag)

Mandula panna cotta

  • mandulatej 0,5 l
  • kristálycukor 0,06 kg
  • egész fahéj 0,001 kg
  • vaníila rúd 0,002 kg
  • reszelt narancshéj 0,001 kg
  • zselatin lap 0,007 kg
  • só 0,001 kg

Áfonya krém

  • áfonya friss vagy fagyasztott 0,1 kg
  • víz 0,05 l
  • akácméz 0,025 kg
  • só 0,001 kg
  • burgonya keményítő 0,005 kg
  • citromlé 0,015 l

Tökmagos morzsa

  • liszt 0,1 kg
  • vaj 0,08 kg
  • tojás 1 db
  • barna cukor 0,08 kg
  • citromhéj 0,001 kg
  • sütőpor 0,002 kg
  • tökmag hántolt 0,1 kg
  • mandulaliszt 0,05 kg

Elkészítés

A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A mandulatejhez adjuk az egész fahéjat, sót, reszelt narancshéjat, cukrot, és a kikapart vanília magokat, a tokkal együtt. Felforraljuk, majd lassan kissé beforraljuk, leszűrjük, és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatin lapokat. Formába öntjük, majd hűtőben kidermesztjük. Az áfonya krémhez az áfonyához adjuk a vizet, sót, akácmézet, majd felforraljuk, és lassan szétfőzzük. Sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk. Újraforraljuk, majd hideg vízzel kikevert keményítővel sűrítjük és citromlével ízesítjük. Lehűtjük. A tökmagos morzsa összetevőit összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 170 fokon készre sütjük. Miután kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk.

Szerk.

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts