Buján virágzik a körömvirág: a napsugár színű szirmok vidám színfoltjai a kerteknek, a növényből készült tea, tinktúra gyógyír a testnek. Nem hiába nevezik népnyelven esőjóslónak is a körömvirágot, valóban megsúgja, ha esőre áll az idő. Az üzenetet reggel korán lehet megfejteni: ha hét-nyolc óra körül még csukva vannak a szirmok, aznap biztos az égi áldás.

Gyógyít a napsugaras virág

A körömvirág nem csak okos, de ehető, és igazi csodaszer is. Virágzata, levele, szára egyaránt olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket már őseink ismertek, és amiket a modern gyógyszer- és kozmetikai iparban is alapanyagként használnak.

A körömvirágnak népnyelven számos elnevezése van: szemölcs-, diák-, kenyérbél-, borong-, gyűrű-, nátha-, tűz- vagy egyszerűen csak sárgavirágként emlegetik. A latin nevén, orvosi könyvekben a szigorú Callendula officinalis-nak nevezett növényből teát, tinktúrát és kenőcsöt készítenek, kivonata külsőleg, belsőleg alkalmazva áldásos.

Maria Treben könyvében azt olvashatjuk, hogy a ragacsos leveleiből, szárából és sárga virágából készült tea kiváló vértisztító, segíti a rákos vagy rákszerű daganatok, műtéti hegek, bőrproblémák, gombás fertőzések gyógyulását, és nagy előnye, hogy a főzetet orvosi felügyelet nélkül is lehet fogyasztani.

A körömvirágból készült kenőcs a visszerek ellenszere, de a naptól leégett bőrt is nyugtatja. A kenőcsöt patikákban, drogériákban meg lehet vásárolni, de otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Kipróbáltuk.

Körömvirág kenőcs

A Treben-könyvben talált eredeti recepthez fél kiló disznózsír és két összmaréknyi körömvirág kell szárastul, levelestül, virágostul – mi fél adagot készítettünk, egy maréknyi növényből. A virágokat a déli napsütésben szedjük le, mivel a könyvek szerint ekkor van bennük a legtöbb hatóanyag. Megmossuk, megszárítjuk és felaprítjuk a virágcsokrot.

A negyed kiló disznózsírt megolvasztjuk, és, amikor felforrósodott, beledobjuk az apróra vágott növényt. Körülbelül egy percet hagyjuk sercegni, aztán levesszük a tűzről. A zsíros keveréket lefedjük és 24 órát hagyjuk pihenni. Másnap újra felmelegítjük a megdermedt masszát, és steril gézen leszűrjük egy üvegtálba, jól kinyomkodva a zöldjéből a levet. Egy halványsárga, zöldes árnyalatú, „zöld” illatú, jól kenhető krém lesz az eredmény.

A körömvirágból tinktúrát is lehet készíteni, ehhez egy marék virágot kell 1 liter igazi pálinkába beáztatni, és a napon, vagy meleg helyen két hétig érlelni. Aki a friss levet akarja megkóstolni, az tegye az aprított növényt gyümölcscentrifugába, és préselje ki.

A teához egy púpozott evőkanál növény és negyed liter víz, az ülőfürdőhöz ugyanannyi növény, és fél liternyi víz szükséges. A sárga virágokat vajas, margarinos vagy zsíros kenyérre szórva bátran meg lehet kóstolni. Finom és hangulatos nyári eledel.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek