Jó étvágyat kíván Jenei Tamás séf, akinek reform receptjei az április 7-i csepeli szűrőkamionos rendezvényen készültek. Közkívánatra osztjuk meg portálunk gasztro rovatában is.
Zelleres-alma saláta
Hozzávalók:
- 20 dkg zellergumó
- 20 dkg zöld és piros alma (kevésbé édes fajta)
- angolzeller szár
- 2 ek. majonéz
- tejföl vagy 1/2 dl tejszín
- mustár
- méz
- fél citrom leve
- só
- bors
- spárga
- zöldborsó csíra
Elkészítés:
A meghámozott zellert uborkareszelőn vékony csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízzel épp hogy leforrázzuk – blansírozzuk, nem főzzük, majd lehűtjük. Meghámozzuk az almát és az uborkareszelőn vékony csíkokra vágjuk. Hozzákeverjük a zöldzeller szárat. A majonézhez tejfölt vagy tejszínt keverünk, dijoni mustárral, mézzel, sóval, borssal ízesítjük és összekeverjük az elkészített hozzávalókkal. Tetejére párolt fehér spárga és zöldborsó csíra kerülhet.
Marokkói bárány
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg durvára darált csont nélküli báránycomb
- 1 csokor apróra vágott medvehagyma
- só
- cayenne bors
- 1 ek. őrölt római kömény
- 1 ek. édesköménymag
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1 ek. őrölt koriandermag
- repceolaj
Elkészítés:
A húsgolyókhoz a masszát összedolgozzuk, tetszés szerint formázzuk – apró labdák, korongok – és kevés repceolajban megsütjük. Köretként bulgursalátával tálalhatjuk.
Zöldfűszeres bulgursaláta (2-4 adag)
Hozzávalók:
- 10 dkg finom szemcséjű bulgur
- 20 dkg paradicsom
- 2 csokor medvehagyma
- zöldkoriander
- menta
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 0,5-1 dl olívaolaj
- citrom
- só
- bors
Elkészítés:
A bulgurhoz háromszor annyi forró vizet öntünk. Állni hagyjuk 10-15 percig, amíg a bulgur megszívja magát. A medvehagymát összevágjuk. A paradicsomokat felvágva adjuk a többi zöldséghez. Ha a bulgur felszívta a vizet, hozzáadjuk a citrom levét. Jól elkeverjük, lehűtjük, ezután jöhetnek a zöldségek, majd hozzáadjuk a csokor, felszeletelt petrezselymet is. Sózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal. Tetejére tehetünk borsmustárt vagy felszeletelt citromgerezdekkel, hagymacsírával díszíthetjük.
Bazsalikomos lime-os túrókrém eperrel (2 adag)
Hozzávalók:
- 12 dkg sovány túró
- mascarpone
- friss bazsalikom
- akácméz
- 2 db lime
- 15 dkg friss eper
Elkészítés:
A tehéntúróhoz adjuk a mascarponet, a mézet, botmixerrel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt lime héjat, a kifacsart levét, és az apróra vágott friss bazsalikomot. Friss eperrel tálaljuk.