Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

sportvállalással a 2. kerületi közösségépítésért

Figyelemfelkeltő a kampány címe, ettől jó az elnevezés … erő és bátorság, ez mindkettő kell ahhoz, hogy egy jó ügy előmozduljon, és hozzá pénzbeli támogatások is érkezzenek. Hogyan indul útjára egy adománygyűjtéssel összekötött közösségépítés, kik és milyen szerepet vállalnak a program eredményességében, miben mérik a sikert? – ezekről beszélgettem Görög Másával, a 2021-es Swimathon Szárazon egyik nagykövetével, aki a csoportképen jobboldalon áll.

Rólad, Mása közismert civil-társadalmi körökben, hogy egy jó ügyért terepre lépsz, adod idődet, szellemiségedet, energiádat, hogy megvalósuljon, amihez a nevedet adod… Itt milyen érvek kellettek, hogy rollerra szállj és nagykövete legyél egy mozgalomnak?

Részt vettem a Kétker Közösségi Alapítvány létrehozásában, melyet hivatalosan most, 2021 júliusában jegyeztek be. Magyarországon még kevéssé ismerik a közösségi alapítványokat, melyek célja, hogy a jobbá és élhetőbbé tegyük a közös életterünket azzal, hogy erősítik a helyi közösségeket, támogatják a helyi kezdeményezéseket, hidat képeznek a helyi közösségek, a magán- és vállalati adományozók, támogatók között; összefogják az egy helyen tevékenykedő szervezeteket, melyek talán nem is ismerik egymást, s egyedül nem tudnának megvalósítani bizonyos programokat, együtt viszont sokkal hatékonyabbak lehetnek. Szóval ez egy „közösség a közösségért”. Én is a 2. kerületben élek, szeretek itt lakni, és látom, hogy mennyi mindent tehetünk mi magunk is azért, hogy jó legyen itt élni gyerekként, dolgozó felnőttként és idősödve is, s hogy mennyi mindent tehetünk egymásért, ha felelősséget vállalunk magunkért és a környezetünkért, összefogunk és teszünk is érte. Én hiszek abban, hogy ami működik kicsiben, az működik nagyban is, és hogy a változásokat mindenkinek először magában és a környezetében kell elindítania. Így amikor a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány lehetőséget biztosított, hogy részt vegyünk a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal, mely a Kétker Közösségi Alapítvány mentora és támogatója is a 2021-es Swimathon Szárazon kampányban, akkor már csak az volt a kérdés, hogy milyen „műfajt” válasszak. Az uszodák még zárva voltak, futni nem szeretek, a rollerem meg elfeledve, ám reménykedve várta az alkalmat, hogy végre eszembe jusson. Így aztán harcsa kategóriában (40 km) kétkeréken lábmeghajtással vágtam neki a szárazföldi kalandnak. Így lettem, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány csapatának a „Legyen kraft és civil kurázsi”-nak tagja.

Milyen céllal került meghirdetésre ez a Swimathon mozgalom? A testmozgás vagy a közösségépítés, vagy nem utolsó sorban az adománygyűjtés volt a fő mozgatóerő?

Mindhárom egyszerre. A közösség építés, a támogatott ügyek népszerűsítése és megismertetése, az adománygyűjtés, s általában az adományozási kultúra fejlesztése, no és persze a mozgás, ami különösen fontos ezekben a karantén miatti mozgáshiányos időkben. A Swimathon egy évente megvalósuló négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány, melynek a vége egy nagy közös úszás. A négyhetes kampány során a a Swimathon nagykövetek egy általuk választott fontosnak tartott közös, jó ügy, hasznos közösségi program támogatására kérik a támogatóikat, kampányolnak, folytatnak adománygyűjtést. A nagykövetek egy „rendes” évben” eldönthetik, milyen táv leúszását vállalják, mennyi pénzt szeretnének gyűjteni, aztán 4 hétig nincs megállás. A 2021-es Swimathon rendhagyó szárazföldi, sok műfajú megmérettetés volt ebben a mostani karantén állapotban. (A 2020-as Swimathon a pandémia miatt el is maradt.) A nagykövetek szabadon választhattak „emberi meghajtású” sportot, távot, így a csapatunkban is volt aki futott, úszott, sétált, volt aki séta közben „elhagyott” kutyakakit gyűjtött a kutyájával, Áfonyával vagy növényeket ültetett, s volt aki futás közben videókat készített különleges 2. kerületi épületekről. Én pedig előkaptam a rolleremet, és reggel – este suhantam vele a kerületben.

Kik a szervezői a Swimathonnak?

A Swimathont Magyarországon 2016 óta a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (Magyarország első közösségi alapítványa) rendezi, ők honosították még nálunk ezt az Angliában 1986-ban indult közösségi támogató, adománygyűjtő mozgalmat. Én eddig csak figyelője vagy támogatója voltam az előző kampányoknak, és már akkor is nagyon kíváncsi voltam, hogy ez az adománygyűjtő forma hogyan működik Magyarországon. Mennyire nyitottak rá az emberek, én tudnék-e jól kérni, kampányolni? Ráadásul nagyon izgat ennek a kampánynak a hosszú távú hozadéka, hogy ilyenkor sokan olyan szervezettel, üggyel találkoznak, amiről eddig talán nem hallottak, esetleg keveset tudtak, s így ezek az ügyek és szervezetek láthatóak és átláthatóak lesznek, s legközelebb már ismerősként tekintenek rájuk, nő a bizalom. Sokan ilyenkor kedvet kapnak akár az önkéntes munkához, akár a támogatói szerephez, ami valljuk be, még egyáltalán nem túl népszerű Magyarországon.

Milyen eredménnyel zárult összességében a program és te milyen eredményt értél el a vállalásodban?

Fantasztikus eredménye lett a Swimathon 2021 SZÁRAZON adománygyűjtő kampánynak. Az induló 9 csapat közel 200 nagykövete összesen majdnem 29 millió forintot gyűjtött össze, ami hihetetlen teljesítmény! A Legyen kraft és civil kurázsi csapata, mely a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány bábáskodásával alakuló közösségi alapítványokat támogatta, köztük a Kétker Közösségi Alapítványt is, 38 nagykövete összesen 6,5 millió forintot gyűjtött, ezen belül a mi kis „Kétker-es” csapatunk 1,88 millió forintot. Én 40 km-t rollereztem, és 130.000 Ft-ot gyűjtöttem a 4 hét alatt. Ráadásul fantasztikus embereket ismertem meg! Szóval remek kaland volt!

Milyen eszközökkel kommunikáltatok, hogyan értétek el a szimpatizánsokat?

Az biztos, hogy számomra ez volt a legnehezebb része a dolognak. A legfőbb platformunk a FB volt, ahol a Kétker KA saját oldala mellett mindenki a saját személyes oldalán mesélt, posztolt a Swimathonról, az ügyről, a saját vállalásáról. Tettünk fel fotókat és videókat, meséltünk történeteket, és persze igyekeztünk minél pontosabban és persze röviden elmondani, mi is az a közösségi alapítvány és miért jó, ha támogatnak bennünket. Emellett írtunk személyes üzeneteket e-mailben és messengeren is, beszéltünk róla a barátainknak és ismerőseinknek, szóval ebben éltünk. Én általában nem vagyok nagy FB-aktivista, így nekem az, hogy dokumentáljam a rollerezésemet, írjak magamról, selfiket készítsek – az külön vállalás volt, és valójában ezzel feszegettem leginkább a saját határaimat. Az, hogy a Swimathonnak köszönhetően suhantam a rolleremen, és beiktattam a mindennapjaimba a kétkerekűmet, az az élvezet része volt. Azt megélni pedig, hogy hány ember szurkol neked, hányan követnek, támogatnak, izgulnak érted, hogy a csapatban milyen feltétel nélkül tudunk támaszkodni egymásra, hogy mindenki ugyanannyira örül a másik teljesítményének, mint a sajátjának, s hogy együtt hozunk létre valamit, hát ezt az érzést kívánom mindenkinek.

Mi az életigenlésed Mása?

A részvétel és a kíváncsiság. Hogy tevékeny és felelős résztvevői legyünk az életünknek. Minden egyes pillanatunk döntés, amit persze őrület lenne így megélni, de ha tudjuk, hogy mi magunk felelősek vagyunk a saját állapotunkért, és a környező világunk állapotáért, akkor hihetetlen szabadságot élünk meg, és rengeteg dolgunk is lesz egyszerre. Nekem ettől lesz az élet folyamatos lehetőségekkel teleszórt kalandpálya, ahol a járt utak mellett a járatlanokra is bármikor léphetünk, és ahol folyamatosan van tovább. Szeretem azt érezni, hogy tehetek, hogy vannak eszközeim a változáshoz és változtatáshoz. Persze a kalandhoz szükségünk van egy belső iránytűre, egy erkölcsi „nehezékre”, ami visszahúz, ha eltévedünk, és társakra, hogy véletlenül se hihessük, hogy a zsebünkben hordozzuk az egyetlen nagy igazságot.

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts